Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Opatření vlády počítají s poklesem české ekonomiky o 2 %

Kalousek: Opatření vlády počítají s poklesem české ekonomiky o 2 %

26.03.2009 12:03
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Praha (ČTK) - Národní protikrizový plán vlády podle ministra financí Miroslava Kalouska počítá s poklesem české ekonomiky až o dvě procenta. Ministr to dnes řekl senátorům při zdůvodňování protikrizových opatření vlády, která podle něj nyní pracuje "s předpokladem mírného poklesu". Podle opozice bude propad více než dvojnásobný

"Doufáme, předpokládáme, že to nebude horší než minus dva, ale nemusí to být pravda," uvedl ministr. "Své pozice a svá opatření samozřejmě budeme korigovat podle skutečného průběhu, který se dnes odhaduje mimořádně obtížně. A jediná poctivá předpověď, jaký bude skutečný vývoj v roce 2009, je, že nevím," dodal.

Guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma počátkem týdne uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) v ČR by letos mohl klesnout až o dvě procenta, pokud se zhorší recese v západní Evropě. Tůmův odhad je pesimističtější, než je oficiální prognóza ČNB, podle níž ekonomika letos vykáže pokles v rozsahu 0,3 procenta.

Místopředseda Senátu a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch (ČSSD) míní, že dosavadní vývoj poskytuje dostatečný zdroj informací o tom, že propad HDP se letos v Česku bude pohybovat "kolem pěti procent".

Zhruba dvouhodinovou debatu senátorů nad opatřeními vlády proti krizi provázela tradiční kritika kroků kabinetu ze strany ČSSD, a naopak obhajoba plánu především zástupci ODS. Senát jako celek vzal plán na vědomí hlasy 43 ze 73 přítomných členů horní komory. Zbývajících 30 hlasů patřilo zástupcům ČSSD a KSČM, přičemž proti se vyslovilo deset sociálních demokratů.

Štěch (ČSSD) označil protikrizový plán vlády za pokus, který jde špatným směrem. Mohou za to prý tvůrci plánu z Národní ekonomické rady vlády (NERV), neboť reprezentují oblasti, které se na vytvoření krize podílely. Štěchovi vadilo mu hlavně snížení odvodů na sociální pojištění ve výši 18 miliard korun, "nevytvoří podle našeho názoru ani jedno pracovní místo".

Předseda senátorů ODS Jiří Stříteský naopak plán označil za "maximum možného" v současných podmínkách. Opoziční kritiky obvinil ze základního nepochopení ekonomických pravidel a fungování trhu.
 
Za problematické označil Štěch odpočet daně z přidané hodnoty (DPH) pro podnikatele při nákupu nového automobilu, když vláda odmítá zavést šrotovné, které by mohli využít všichni občané. Podle Stříteského odpis DPH neposlouží podnikatelům, ale automobilkám, kterým umožní vyrábět a dát tak lidem práci.
 
"Zatímco šrotovné je časově omezená diskriminační výjimka, odpočet DPH u plátců této daně je trvalé odstranění diskriminační výjimky," podotkl ke sporu Kalousek. Odmítl rovněž tvrzení ČSSD, že plán je realizací volebního programu ODS. Za důkaz označil mimo jiné to, že eurovolební lídr a ekonomický expert ČSSD Jiří Havel obvinil vládu z toho, že v plánu čerpala z protikrizových opatření sociální demokracie.
 
Za demagogické označil Kalousek tvrzení, že vláda nemyslí na lidi, ale myslí jenom na "ty ošklivé kapitalisty". Více než tři čtvrtiny opatření je podle ministra určeno na povzbuzení nabídky, méně než čtvrtina na podporu poptávky. Je to prý naprosto logické zacílení vzhledem k tomu, že Česko je liberální ekonomikou orientovanou na export. "Osmdesát procent všeho, co vyprodukujeme, musíme vyvézt, a naopak 75 procent domácí spotřeby je import," uvedl ministr. Podpora spotřeby dávkami by tak podle něj českou ekonomiku podpořila minimálně.


Váš názor
  • včera není dnes
    26.03.2009 12:28

    Krize se nás nedotkne - +5% - +3% - + 1% -2%, že bychom dohnali zimní 25% propad průmyslu dobrovolnými směnami letos o vánocích. Něco se přeci říct musí i když vím, že vlastně nevím.
    OH
    • Re: včera není dnes
      26.03.2009 12:35

      to vis, kalousek je bejk :P
      Azb
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m