Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Japonsko zkouší, kolik může utratit, než zbankrotuje

WSJ: Japonsko zkouší, kolik může utratit, než zbankrotuje

01.04.2009 17:53
Autor: ČTK

New York/Tokio (ČTK) - Japonská vláda jako sebevražedný letec kamikadze nyní zkouší, kolik může utratit, než investoři utečou a zemi zasáhne bankrot, napsal v dnešním komentáři americký list The Wall Street Journal (WSJ). Japonská vláda v úterý představila plán na další fiskální stimulaci ekonomiky a premiér Taró Aso dnes v britském listu Financial Times před čtvrtečním summitem G20 razantně odmítl varování Německa před nadměrnými veřejnými výdaji na podporu ekonomiky.

Aso v úterý přišel s již třetím stimulačním balíčkem v této ekonomické krizi, a nový plán podle ministra hospodářství a financí Kaoru Josana "výrazně překročí" hranici dvou procent HDP doporučovanou Mezinárodním měnovým fondem. Japonsko již věnovalo na boj proti krizi asi 1,5 procenta HDP, přitom jeho vládní dluh je nejvyšší z vyspělých zemí a podle OECD dosahuje asi 180 procent.

Aso dal najevo, že jeho plány zaplatí nové emise dluhopisů. Premiér zde podle WSJ spoléhá na tradiční japonskou recyklaci kapitálu - občané nechají své úspory u domácích finančních institucí, které z nich budou financovat nákupy vládních dluhopisů a vláda tyto peníze bude daňovým poplatníkům "recyklovat" v podobě "stimulačních" balíčků a dalších výdajových programů. Aby se banky nebály, že dluhopisy budou ztrácet na hodnotě, slíbila japonská centrální banka, že zvýší své nákupy bondů o téměř 30 procent na zhruba 18 miliard dolarů měsíčně.

To je však destruktivní koloběh, který bude fungovat jen tak dlouho, dokud bude v zemi vysoká míra úspor a investoři se spokojí s nízkými výnosy, což ovšem není nijak zaručeno, píše WSJ. Navíc recyklací soukromých financí přes veřejný sektor Japonsko promrhává většinu těchto peněz na neproduktivní užití jako stavby dalších zbytečných silnic nebo instalování neefektivních solárních panelů.

Druhá největší ekonomika světa by na tom podle listu byla lépe, kdyby Tokio přišlo se soudržným plánem ekonomického růstu. Ten by měl zahrnovat snížení daní, deregulaci a demontáž "železného trojúhelníku" politiků, byrokratů a nekonkurenceschopných částí japonského soukromého sektoru.

"Čím déle bude Japonsko pohrouženo do svých výdajových orgií, tím hlubší jeho problémy nakonec budou," předpovídá WSJ. Japonská ekonomika klesla v loňském čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně o 3,2 procenta a meziročně o 12,1 procenta a zaznamenala nejhlubší pokles od ropné krize roku 1974. Byl to zhruba dvojnásobný propad proti ekonomice USA a eurozóny.

Aso dnes v listu Financial Times zaútočil na neochotné Německo a řekl, že Berlín nechápe klíčovou roli důrazných fiskálních stimulací pro oživení ekonomiky. Jeho vyjádření odhaluje těžké rozpory mezi jednotlivými zeměmi G20 v klíčové otázce řešení ekonomické krize. Neshody den před summitem rovněž ukázala dnešní vystoupení německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Merkelová minulý týden upozornila, že vyšší globální veřejné výdaje, které jako lék proti krizi navrhují USA, Británie a Japonsko, by mohly vést k tomu, že oživení bude neudržitelné. Jako důvod k opatrnosti označila vysoký německý veřejný dluh, který je ovšem mnohem nižší než japonský.

Aso dnes uvedl, že série japonských fiskálních stimulů hrála klíčovou roli v obnovení růstu po krizi a deflaci 90. let. Řada ekonomů naopak poukazuje na to, že obří výdajové programy tehdy v Japonsku v jeho "ztracené dekádě" nic nevyřešily a skutečné oživení přišlo až na počátku tohoto století s deregulací a vyčištěním bank za reformního premiéra Džuničira Koizumiho.

Fiskální stimulace 90. let tak nepřinesly nic jiného než obrovské zvýšení japonského zadlužení. Právě kvůli němu OECD ve své úterní zprávě zařadila Japonsko mezi země, které už na další stimulaci ekonomiky nemají prostor.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m