Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hororový scénář Grexitu a jiné varianty

Hororový scénář Grexitu a jiné varianty

26.03.2015 15:32
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Jízdenka do vlaku Euro měla být jednosměrná, alespoň to byl původní plán. Neexistuje tedy žádný právní precedens ani politický návod pro exit z eurozóny. Přesto otázka Grexitu již nějakou dobu visí ve vzduchu. Jasné usnesení nebo formální oznámení však v brzké době pravděpodobně očekávat nelze. Jisté ovšem je, že po šesti letech nabytých snahami Řecko zoufale v eurozóně udržet již všem dochází trpělivost. A vládě řeckého premiéra Tsiprase mezitím docházejí peníze.

Řekové si asi mysleli, že se vše vyřeší zvolením Syrizy. Jak zmínil ve středu miliardář a vicepresident Berkshire Hathaway Munger, K bohatství se nelze provolit ani prohlasovat. Doslova označil řecké řešení za idiotské a uvedl, že pokud někdo chce prosperovat, musí také pracovat.

Přestože by se z dluhopisových zisků mohlo zdát, že investoři počítají s tím, že Řecko v eurozóně setrvá, podle některých ekonomů může být jen otázkou času, než si Řecko začne tisknout vlastní měnu. Ve hře je stále několik možností počínaje pomoci se splácením dluhů přes polovičatá řešení až po řecký eurorozvod. Stejně nejasné je i to, kdo a jak by oznámil tu zásadní zprávu světu. Bloomberg na základě rozhovorů s ekonomy, investory a tvůrci politik sestavil možné scénáře budoucího dění kolem Řecka.

Scénář 1 – na Grexit nedojde
Řecko získá finanční pomoc a nové úvěry použije na splacení dluhu ECB a IMF, řecká pokladna se znovu naplní a setrvání Řecka v eurozóně bude zajištěno. Řecko dostane volnější podmínky splacení záchranných půjček. To by se ovšem Tsipras musel vzdát a přijmout podmínky věřitelů, což by kolidovalo s jeho volebním programem, ve kterém slibovala jeho Syriza zmírnění podmínek záchranného programu. Pokud Tsipras bude mít na výběr mezi Grexitem a střídmostí výměnou za další půjčky a zvolí peníze, ECB tak bude pokračovat v podpoře řeckého finančního systému. Dny vlády Syrizy pak ovšem budou pravděpodobně sečteny a vznikne nová koalice s podporou proevropské opozice anebo budou nové volby.

Scénář 2 - Hotel California
Koneckonců jak zmínil řecký ministr financí Varoufakis, členství v eurozóně je trochu jako se zpívá v písni Eagles z roku 1976 Hotel California: „You can check out any time you like, but you can never leave,” neboli „můžete se odhlásit kdykoliv chcete, ale nikdy nemůžete odejít.“ Pokud Tsipras nedokáže vyjednat kompromis přijatelný pro věřitele a komunistickou frakci Syrizy, vznikne nutnost zavedení kapitálových kontrol, protože jednoduše nebude dost hotovosti k uspokojení poptávky. To může ve výsledku vyústit v „přemet“ nebo „check-out“.

Řecký přemet
Vzhledem k tomu, že průzkumy ukazují, že dvě třetiny až tři čtvrtiny Řeků chtějí za každou cenu platit eurem, tak kapitálové kontroly, které omezí výběry a transfery Tsiprase donutí ke kompromisu. Tsipras vytvoří novou koalici s proevropskou opozicí. Referendum mu dá dostatečný mandát zvrátit směr. Vznikne jednotná vláda, Řecko si ponechá euro, ale nové recesi se nevyhne.

Check-out (odhlášení)
Řecké banky zavřou a politická situace se začne zhoršovat. Z Německa se stane ekonomický nepřítel číslo jedna a Řekové se začnou bouřit. Všeobecný názor Řeků se změní a vzroste tlak na opuštění eurozóny. Kapitálové kontroly dají řecké vládě dostatečný prostor a čas vytisknout novou měnu nebo směnky pro domácí platby. Aby státy eurozóny zabránily totálnímu kolapsu Řecka, které je součástí strategického regionu, poskytnou mu půjčku v tvrdé měně. Restrukturalizace dluhu umožní splacení úvěru IMF, ale jinak bude Řecko prakticky odstřihnuté od úvěrového trhu. Euro bude v oběhu společně s novou měnou. Pro Řecko by to neznamenalo oficiální odchod z eurozóny, pouze jakýsi finanční očistec a možnost návratu v případě lepší ekonomické kondice.

Scénář 3 - „G“ jako Grexit a „K“ jako katastrofa
Varianta hodně ošklivá až katastrofální. Řecký výstup z eurozóny bude provázet chaos, bankrot, mohutné demonstrace a prohloubení všeobecného trápení. Řecká vláda všechno hodí na Německo. Nulová pomoc bude znamenat neschopnost dodržení jakýchkoliv závazků. Vláda i banky zkolabují a potrvá roky, než vznikne nová struktura. Řecká ekonomika upadne do další deprese, Evropa do recese a tlak na zranitelné členy eurozóny jako je například Itálie zesílí. A tím to neskončí. Zlá krev povede Řecko k odchodu z EU. Přijetí Eura již najednou nebude nezvratitelné, což zamává s globálními trhy. V Řecku se nevyhnutelně otevře cesta k moci extremistům, ať už zprava anebo zleva a kdo může, Řecko opustí. Vše nevyhnutelně povede k debatě o řeckém členství v NATO a nová extremistická vláda se obrátí o pomoc kam jinam než k Rusku a Putinovi se splní sen v podobě středomořské základny.

Zdroj: Bloomberg




Čtěte více:

Yanis Varoufakis: Zmírňování evropské politiky rozmrzelosti
26.03.2015 11:00
Jeden německý televizní komentátor nedávno odvysílal upravené video, n...
Portfolio penzijních fondů – jak se vyznat v jednotlivých třídách aktiv? (část 2.)
05.04.2015 13:00
Pohled na statistiky mluví jasně – český národ je v otázce odkládání p...
Jak si správně zvolit penzijní fond – historický souboj akcií a dluhopisů? (část 3.)
06.04.2015 13:00
V předchozích dvou dílech našeho investičního miniseriálu jsme se zamý...

Váš názor
  • já to nechápu
    27.03.2015 6:49

    Situaci v EU a v Řecku chápe každé děcko. Jenom ne analytici, politici a fanatičtí multikulti-euroaktivisté. Osobně nechápu analytiky, kteří zřejmě doufají, že přiletí z Marsu nějaká kolona náklaďáků plně naložených umělou měnou, jako je euro, vysypou jim to do parlamentu a bez poděkování rychle odletí:-))) To je furt samé přehazování nul a jedniček, vymýšlení kokotin jak se co dá a nedá obejít, intriky, maskování, medializování... a mezi tím jde Řecko do stále větší hloubky a nikdo si nepřizná a zjevně ani neudělá to, čemu se říká odřezat ten kámen přivázaný k noze. Prostě idioti. Politická reprezentace Evropy jsou prostě idioti, ať si nakydají jakkoliv velký počet komisí, funkcí, rad... Prostě čím víc, tím je ten kámen těžší.
    Jesse
  • 5x za posledních 200 let.
    26.03.2015 23:52

    Řecko za posledních 200 let zbankrotovalo 5x. Poslední bankrot nastal v roce 1932 a v bankrotovém stavu setrvávalo až do roku 1964. Čemu se všichni pořád tak diví? Bankrot by jim jen prospěl, museli by opět přiložit ruku k dílu a naučit se pracovat.
    SLK
  • Ještě je tady jedna varianta
    26.03.2015 21:14

    Ještě je tady jedna varianta, která si myslím by byla pro Řecko nejschudnější a kterou tady- nevim proč autor nezmiňuje. A to , že Řecko vyhlásí bankrot , tím se zbaví dluhů a ponechá si Euro. Pořád mi nikdo nevysvětli. proč by si Řecko nemohlo po svém bankrotu Euro ponechat, když dosahuje primárního přebytku státního rozpočtu 5%? Proč by muselo Řecko po svém bankrotu odejit z Eurozony? Vždyť není právní nástroj , který by ho k tomu donutil.
    Jan Planička
    • Re: Ještě je tady jedna varianta
      27.03.2015 1:51

      Veritele budou velice zle brat, ze by Recko jenom tak vyhlasilo bankrot. ECB prestane podporovat recky bankovni sektor, ktery bez ECB nemuze prezit. Krach bank by prineslo bod 3. A pro eurozonu by Vase varianta velice podlomila eurozonu, co ale Frankfurt ani Brusel nepripusti. Takze pro dalsi pokracovani eura necha Recko za svoji blbost, neschopnost ve stavu uplneho chudoby a v plamenech. Jinak proto tato Vase varianta nenastala, clenum Syrize tohle Draghi velice jasne vysvetlil a dava to i najevo a to primo i pres "rumors".
      sazkar
  •  
    26.03.2015 17:04

    Není pravdou, že řecký odchod z eurozóny ovlivní Itálii, Španělsko nebo Portugalsko. Přežijí to, protože mají ekonomiky úplně jiné kvality, bez ohledu na různé specifické problémy a nedostatky. Řecko po odchodu z eurozóny pravděpodobně odejde i z Unie a možná i z NATO, ale k tomu je možno říct jenom Kdo chce kam, pomozme mu tam.......
    Vlado
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university