Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ČNB pohrozila oslabením intervenčního kurzu; prezident Zeman okamžitě kontruje

Rozbřesk - ČNB pohrozila oslabením intervenčního kurzu; prezident Zeman okamžitě kontruje

27.03.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včera po zasedání ČNB zažila česká koruna další atak našich centrálních bankéřů s cílem ji oslabit. Ten tentokrát české měně způsobil ztrátu v řádu cca deseti haléřů. Konkrétně - koruna reagovala na slova guvernéra Singera o tom, že rizika případného dalšího oslabení intervenčního kurzu koruny od posledního zasedání vzrostla. Jinak řečeno bankovní rada hrozbou další cílené devalvace koruny zvedla nikoliv rukavici, ale rovnou červený hadr a začala s ním mávat před prezidentem Zemanem. Ten také hned kontroval, čímž ztráty koruny téměř dokonale vymazal.

Je však posunutí intervenční hladiny ze současných EUR/CZK 27,0 někam třeba o dvě či tři koruny výše opravdu reálné? Podle našeho názoru takový scénář není příliš pravděpodobný a to hned z několika dříve artikulovaných důvodů.

Za prvé nejsme v situaci, kdy by česká ekonomika skutečně potřebovala výrazně slabší kurz. ČNB se sice nevyplní optimistické sázky na rychlý růst mezd, ale jinak je start do roku 2015 pozitivní a korigovaná inflace bez pohonných hmot vzrostla na nejvyšší úrovně od prosince 2008.

Za druhé, koruna v posledních týdnech posílila vůči euru, ale díky bouřlivému vývoji na eurodolaru od počátku roku výrazně ztrácí vůči dolaru i řadě měn na dolar navázaných.Jinak řečeno, efektivní kurz koruny (který se řídí váhami jednotlivých ekonomik v našem zahraničním obchodě) se v posledních měsících vyvíjí jinak, resp. neposiluje.

Za třetí, ČNB by si výraznějším oslabením kurzu pravděpodobně do budoucna zkomplikovala ještě více intervenční exit. A konečně za čtvrté nelze zapomenout ani na to, jak (negativně) na cílené oslabování pohlíží česká veřejnost. Do tohoto obrázku zapadá i nesouhlasný pohled prezidenta na devalvaci koruny. Prezident Zeman bude jmenovat další čtyři jména do sedmičlenné bankovní rady ČNB a to včetně jejího guvernéra (již příští rok).

Každopádně je tedy dost možné, že pod dojmem včerejšího prohlášení bankovní rady koruna na nějakou dobu zapomene na testování 27,0 EUR/CZK. Fundamentálně pak bude další pohyb hodně záviset na vyznění důležitých českých tvrdých makročísel - inflace, mezd, průmyslu a nakonec i HDP. Trh potom může být také daleko více nervózní před zveřejněním a především před květnovým zasedáním ČNB, kdy bude k dispozici i nová prognóza. Nicméně pozitivní efekty plynoucí z přílivu eur tištěných ECB by i tak měly převažovat, což konec konců ukazují i české úrokové sazby resp. výnosy dluhopisů, jež se tlačí do záporných hodnot.

Region - forex
Včerejší zasedání ČNB poslalo korunu na nejslabší hodnoty za posledních 5 týdnů. Koruna reagovala na slova guvernéra Singera o růstu pravděpodobnosti posunutí intervenčního pásma. Tento komentář nenechal bez odezvy prezident Zeman, což koruně pomohlo část ztrát vymazat (viz úvodník). Ostatní měny v regionu - zlotý a forint, zůstaly bez větších výkyvů na současných relativně silných hodnotách.

Poslední den tohoto pracovního týdne bude bez významnějších dat. Ta by měl přinést až příští týden. Dnešek by proto mohl být na regionálních devizových trzích klidnější.

Dluhopisy
Americký desetiletý výnos včera vyletěl vzhůru asi o 10 bps poté, co šéfové dvou regionálních Fedů (Bullard, Lockhart) potvrdili, že americká centrální banka stále směřuje ke zvýšení sazeb, ačkoliv start ekonomiky do letošního roku není nijak oslnivý. Desetileté výnosy většiny evropských zemí mírně klesaly. Výjimkou byly řecké (+15 bps), kterým nepomohly ani pozitivní komentáře ministra pro ekonomiku ohledně dosažení dohody s věřiteli v příštím týdnu.

Na českém trhu bylo ústřední událostí zasedání ČNB. Podle bankovní rady jsou inflační rizika kvůli silnější koruně a pomalejšímu růstu mezd spíše protiinflační. Zmínka o tom, že pravděpodobnost dalšího oslabení kurzu narostla, udržela krátký konec české křivky (swapy a basis swapy do 2 let) poblíž stávajících minim.


Čtěte více:

Airbus „nevinen“, Evropa na konci seance umazala část ztrát
26.03.2015 18:03
Zatímco ještě dopoledne akcie francouzského výrobce letadel klesaly k...
Wall Street dnes bez jasného směru
26.03.2015 21:11
Americké indexy vyrovnaly počáteční ztráty a po včerejším výprodeji za...

Váš názor
  • DPHSralka ignore
    27.03.2015 15:08

    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Hlupáci ?
    27.03.2015 11:11

    všichni jsou v celém světe dementi když se snaží si dočasně pomoci oslabením kurzu, že v US jsou uplní idioti, v ECB také jen u nás na hradě sedí vůdce těch osvícených co tu s prominutím blijí samá pozitiva silné koruny, těm asi nikdo nevysvětlí, že je to boj o to kdo si v globální ekonomice urve více a k tomu pomáhá i slabší koruna, kdyby bylo eur za 20 tak budeme vše dovážet a tady se nic dělat nebude, pak asi budou všichni státními zaměsnanci že ? asi jako v Řecku co chytrolíni :o) to by jsme byli tak v pr..li, že by pak řachla na 50 aby se to srovnalo a to by pak všichni byli "chudí" koruna oslabila o 10% co to je uplné prd.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Hlupáci ?
      27.03.2015 11:39

      Hele, tvrdíš, že amíci intervenovali proti své měně? To je historicky nepodložený blábol. Vláda USA, ani FED nikdy proti dolaru neintervenovali. Amíci plně ctí všechny atributy měnového trhu a hanba by je fackovala, kdyby se k něčemu podobnému snížili. A vidno, že nikdy, ani v recesi, nefňukali nad tím, že za něco může slabý nebo silný dolar. Na to fňukání jsou experti v EU, včetně Singera. Ten je ve fňukání přeborník.
      Jesse
      • Jedno jim to určitě není,
        27.03.2015 12:39

        viz Patria 23.3.: "Silný dolar však začíná dělat vrásky nejen Fedu, ale především americkým společnostem, které se pohybují na zahraničních trzích. V posledním čtvrtletí loňského roku reportovaly severoamerické korporace (kotované na burze) celkovou ztrátu 18,7 miliard dolarů plynoucí z posilujícího dolaru. Jedná se o mezikvartální nárůst o 367 %!"
        JJa
        • Re: Jedno jim to určitě není,
          27.03.2015 12:43

          ale jo, souhlas. Jedno jim to není, ale to je asi tak všechno.
          Jesse
      •  
        27.03.2015 11:41

        a dalším příkladem je BoE. NIKDY proti libře ani v její prospěch neintervenovala !!!
        Jesse
        • Džesie
          27.03.2015 12:48

          Neinternovala v prospěch libry?? http://www.fxstreet.cz/miliardovy-obchod-george-sorose.html
          Velkamedvědice
      • Jesse
        27.03.2015 11:41

        jako sranda dobrý, co takhle QE od FEDu ??? :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: Jesse
          27.03.2015 11:43

          nezlob se, ale tohle nemá s intervencemi ala ČNB nic společného.
          Jesse
          • Mike, Džesie
            27.03.2015 12:33

            o)) To teda má.. Držení téměř záporných sazeb plus QE dolar posiloval, stejně jako po ukončení QE v Usa a jeho nástup v evropě osabuje euro..o)
            Velkamedvědice
            • Re: Mike, Džesie
              27.03.2015 12:38

              Ty chceš srovnávat politiku FED s kryptokomunistickou ČNB? Jsi obvážný sokolík :-)))
              Jesse
              • Džesie
                27.03.2015 12:40

                o)) Tak o ČNB jsem vůbec nepsal nic.../I když měnová intervence je alternativní způsob snižování sazeb, když už nejdou snížit..
                Velkamedvědice
                • Re: Džesie
                  27.03.2015 12:44

                  kolik drží např. Čína korunových rezerv?:-)))))
                  Jesse
  •  
    27.03.2015 10:12

    Kladu si otázku, zda činnost bankovní rady ČNB je jen hloupá nebo zda je zločinná. Řekl bych, že na počátku byl zlý (kriminální) počin a nyní už je to jen takové české furiantství ze strany Singera a spol. A většina občanů ČR je kvůli tomu chudší a chudší. A ten zbytek sedí na Floridě, v Monaku apod.
    Jiří
    •  
      27.03.2015 10:19

      Než něco vypustíš ven, tak si to dobře srovněj v hlavě. Pokud máš příjmy v kč tak jsi zschudnul? Máš dražší chleba nebo co? A že vydělají hoteliéři, no to je fakt bomba. Ti při těch cenách stejně živoří, tak alespoň budou moci něco vrazit do svýho baráku. Co budeš říkat, až bude koruna silná ?
      Žíža
      •  
        27.03.2015 10:33

        Na silné koruně není nic škodlivého, pokud se bude její síla odvíjet od měnového trhu, který nedeformuje několik idiotů jen kvůli jakési chyméře inflace. Inflace znehodnocuje !! Má snad Singer za úkol znehodnocovat statky obyvatelstva?
        Jesse
        •  
          27.03.2015 10:39

          Tak si svůj plat přepočítejte na Eura. Nežijete ve vzduchoprázdnu. Všechny ceny se odvíjí od směnných kurzů. Je-li kurz slabší, jsou ceny vyšší a Vy chudší.
          Jiří
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m