Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Marc Faber: Korekce zasáhne všechny trhy, radím vše prodat

Marc Faber: Korekce zasáhne všechny trhy, radím vše prodat

24.07.2007 14:25

Přijde korekce, která zasáhne všechny trhy, říká švýcarský finanční analytik a manažer Marc Faber který je na finančních trzích aktivní od roku 1970, a který předpověděl někdejší asijskou krizi i prasknutí technologické bubliny, v rozhovoru pro německý server Welt Online.

Jeho hlavním argumentem je, že od roku 2002 výrazně vzrostly ceny všech druhů investičních produktů a zároveň došlo díky globální expanzivní peněžní a úvěrové politice k obrovskému znehodnocení veškerého majetku. Narozdíl od podobných boomů v minulosti, kdy se investorská horečka koncentrovala na jeden sektor, jsou nyní podle něj zasaženy všechny druhy investic včetně nemovitostí, akcií, půjček či umění. „Máme zde v současnosti první synchronní období boomu v celé 200leté historii kapitalismu,“ říká Faber.

„Žádný věčný boom neexistuje, a tak bude praskat jedna bublina za druhou,“ upozorňuje. Případná korekce podle jeho přesvědčení zasáhne všechny trhy, sám ale prý při současném růstu objemu peněz v oběhu není schopen určit přesně, kdy se tak stane. Nejlepší současnou strategií je podle něj vše prodat. „Jako je logické během paniky nakupovat, tak by v době euforického nakupování měla být správná strategie prodat,“ říká.

Pokud však investoři přesto chtějí nakupovat akcie, doporučuje Faber farmaceutické tituly jako Schering Plough, Merck nebo Pfizer, které by jim mohly přinést nadprůměrné zisky. „Tituly s velkou tržní hodnotou, jako např. Citigroup, také ještě nejsou příliš drahé,“ říká s tím, že totéž platí i pro energetické tituly jako Arch Coal nebo Peabody Energy.

Faber také již několik let doporučuje investovat do komodit. Právě ty jsou podle něj trhem, na kterém mohou investoři do budoucna očekávat růstový trend. „Vycházím z toho, že reálně vzato po 200 letech neustálého poklesu přijde mnohaletý trvalý růst. Zlom by mohl přijít jen pokud se svět obrátí do recese. „Ale pak bude americká centrální banka masivně tisknout peníze, a to je zase pro komodity dobré. Samozřejmě: Také komodity by mohly korigovat, neboť poptávka dlouhodobě silně roste, zatímco nabídka nedrží krok. Nicméně zejména zemědělské produkty, především cukr a bavlna, mají co dohánět.“

Růst by měly podle něj i ceny zlata. Zlato je podle Fabera podhodnocené a jeho produkce příliš neroste. „Protože USA při prvních náznacích recese začnou tisknou peníze a budou klesat sazby, vidím dlouhodobě silně rostoucí ceny,“ předpovídá Faber. „Proto bych nevylučoval, že cena zlata může nejprve klesnout na 550 až 580 USD, než stoupne na tisíce dolarů,“ odhaduje s tím, že již v letech 2010-2012 by měla být cena zlata výrazně vyšší než nyní.

Jako další alternativu doporučuje Faber investorům nemovitosti na rozvíjejících se trzích. Do sektoru nemovitostí se totiž v těchto zemích promítne vysoké tempo růstu HDP na obyvatele. Zatímco například v Manile dnes stojí metr čtvereční v dobré kvalitě jen 2500 USD, v Londýně stojí čtvereční stopa 5000 až 8000 dolarů, což je zhruba dvacetkrát tolik, uvádí Faber. „Myslím, že ceny nemovitostí v Malajsii, Thajsku, na Filipínách i v Číně dále porostou. Jako velký trend vidím ostatně také vše, co má v Asii co do činění s konzumem a zdravím. A jsou zde také akciové trhy, které dosud rostly jen málo, například Thajsko,“ dodává Faber. Jedním s problémů v Thajsku a dalších asijských zemích je však politická nestabilita. „Pokud by zde byla normální politická situace, byly by thajské akcie o 50 % dražší,“ podotýká Faber.

Sám prý při investování vlastních prostředků sází na vysoce úročené dluhopisy a má kromě zlata a stříbra také akcie plantážnických společností.

A co radí investorům? Za léta, kdy je aktivní na finančním trhu, prý zjistil, že se každých pět až deset let nabízí obrovská příležitost k nákupu. „Člověk pak může beze všeho rok či dva vyčkávat stranou. Trpělivost je často lepší rádce, než slepý aktivismus. Důležitá je také diverzifikace do různých druhů investičních instrumentů a regionů, přičemž bych nenakupoval na trzích, kde kurzy již silně rostly. Vyhnul bych se tomu, co je právě moderní. A vždy jsem se učil od lidí, kteří měli zcela jiný názor, než od lidí, kteří sdíleli názor můj. Proto jsem také část svého portfolia investoval proti mému osobnímu přesvědčení.“


Váš názor
  • zvlastni
    15.03.2009 17:21

    pri precteni dosavadnich prispevku zasnu nad tim, kolik "investoru" si nepovsimlo data uverejneni clanku. Ja jsem ted za tenhle clanek patrii dodnes vdecnej az na pudu!
    hm
    • Re: zvlastni
      17.03.2009 23:47

      CAO jseš první , který veřejně poděkoval za tento článek. Já budu druhý, páč mě dokopnul v roce 2007 k přesunu do hodně konzervativních investic kde jsem dosud a zachránil mi hodně milionů korun....DĚKUJI !
      ingkrtek
  • je vzdy dobre vratit se k tomu co se kdo rikal driv
    15.03.2009 16:26

    Pan Faber ale mnel pravdu.
    yes
  • Klidně ať prodává
    31.07.2007 21:41

    Já na rodíl od něho při větších propadech budu dokupovat.Uvidíme,kde budou ceny akcií o kterých píše před Vánoci.
    Paličák
  • Faber chce nakupovat
    30.07.2007 12:29

    Faber chce nakupovat a vy to všichni prodejte, protože tahle drahé on to nekoupí. Přes léto, kdy je největší šance propadů se vždy vyrojí katastrofické scénáře, aby propad byl ještě větší a potenciální tituly se staly atraktivními. Jediné však, na čem záleží jsou EPS. Vzpomeňte si léto 2006 a podívejte se dnes zpětně, co se po něm dělo.
    kelly
  • Ještě pohádku na dobrou noc
    29.07.2007 21:08

    a Krásné sny . Tyhle pohádky miluji. J
    Jarek014
  • Marc Faber a Jim Rogers
    26.07.2007 23:28

    Marc Faber a Jim Roger v rozhovoru pro CNBC Asia: http://xenetra.eu/view.php?cisloclanku=2007070006 Jinak oba dva mají podobné názory už několik let.
    bacteria
  • Teď vážně
    25.07.2007 10:01

    Články od pana Fabera čtu už několik let a jsem dalek toho, abych jeho názory jakkoliv zlehčoval. Je potřeba ale mít na paměti, že předpovědi pana Fabera jsou relativně krátkodobé a předpokládají pokračování tzv. business as usual. Příštích několik let je krátká doba pro investory, kteří přemýšlejí o tom, kam až vyústí globální trendy. Prodat vše doporučují i jiní analytici, ovšem jakkoliv velký propad nastane, dokud bude trvat monetární expanze (v ČR je to 16% p.a.), bude ten propad jenom korekcí před dalším mohutným (nominálním) růstem. Poznámka na konec: Před měsícem byla zveřejněna výroční zpráva BIS. Ti, kdo řídí naši ekonomiku, by ji měli znát nazpaměť. Když ale vidím a slyším, co se kolem děje a jaké názory mají naši národohospodáři, tak mi připadá, že ji snad nikdo nečetl.
    Zdeněk
    • Re: Teď vážně
      25.07.2007 14:57

      A já zase radím vše prodat prom..dat a prožrat. V historii lidstva již to někteří několikrát radili, třeba když letěla kometa a někdo se podle toho i zařídil.
      Jim
    • Re: Teď vážně
      25.07.2007 10:13

      Hledám a nikde nemůžu najít žádný pokus o odhad monetární expanze u nás. Odkud máte těch 16%?
      Dušan
      • Odkud 16%
        25.07.2007 10:16

        Ze statistiky měnového vývoje na stránkách ČNB. Agregáty M1 až M3. Navíc trend je významně zrychlující.
        Zdeněk
        • Re: Odkud 16%
          26.07.2007 15:50

          Tez diky. Troufnes si odhadnout monetarni expanzi v USA? To je podle me asi nejvetsi ekonomicka bomba. A jak znamo, M3 prestali zverejnovat. A $ down,down...
          JirkaNeprihlaseny
          • Procenta v USA
            27.07.2007 11:59

            Nemusím to odhadovat, mohl bych se podívat a zjistit to přesně, ale nechce se mi teď běhat po internetu. M3 se sice přestal v USA publikovat, ale někteří analytici tu hodnotu pořád rekonstruují. Přibližné hodnoty jsou: USA 13%, Eurozona 11%, GB 14%, Čína 17%, atd. (Převzato od Androse z TV.) Charakteristiský rys světových financi je v současnosti tzv kompetitivní znehodnocování všech měn.
            Zdeněk
            • Re: Procenta v USA
              28.07.2007 23:19

              komentitivni devalvace probihaly v podstate skoro vzdycky. -Tedy kdyz uplne nepocitam zlaty standard, bretton woods a ems - koneckoncu tyhle systemy se ale zhroutily prave diky nim a navic urcite upravy kurzu byly mozne i v techto fixacich. proto s tim zachazet s timto terminem jako "charakteristiky rys soucasnych financi", bych byl opravdu velmi opatrny. Asijskou krizi take rozsiril spolecny veritel a kompetitivni devalvace.
              nicknamed
        • Re: Odkud 16%
          25.07.2007 11:06

          Děkuji. Kdyby byl ještě nekdo další zvědavý, URL je http://www.cnb.cz/www.cnb.cz/cz/statistika/menova_bankovni_stat/menova_stat_publ/index.html
          Dušan
  • ve Švícarsku je dtále zeleno, radí které akcie
    24.07.2007 15:18

    koupit, ikdyž podle něj půjde vše dolů. Jsem na burze jen 15 let a pamatuji jen 2 významné krachy ( u nás ). Jak tomu bylo na v záp. části Evropy nevím.
    Marc Faber je asi geniální
    • Re: ve Švícarsku je dtále zeleno, radí které akcie
      24.07.2007 21:28

      Ať se naučí dělit, pak může radit.
      jeník
  •  
    24.07.2007 15:15

    Já si myslím, že pan Faber chce nakoupit akcie...
    Jarda Mašinfíra
    • njn
      28.07.2007 23:21

      cche,aby vsichni rikaly ted prodavejte, aby se dalo dobre nakupovat, jak uz to tak chodiva :)
      nicknamed
    • Jo jo
      24.07.2007 15:17

      a porad to nechce klesnout... ;o)
      Tonda Vrtulka
    • Jo jo
      24.07.2007 15:17

      a porad to nechce klesnout... ;o)
      Tonda Vrtulka
      • korekce???
        24.07.2007 15:33

        globalni korekce by pripravila moc lidi o praci takze jsou paky jak tomu zabranit.
        kotlet
        • Re: korekce???
          24.07.2007 16:54

          No jestlipak spis tebe nevzal nekdo pakou pres palici :oD
          Koko
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data