Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak zákeřná je hypotéční horečka?

Jak zákeřná je hypotéční horečka?

03.08.2007 17:18

Výhled pro trh s bydlením vypadá hůř, než kdy dříve. Dochází ke stále většímu počtu výpovědí hypotéčních úvěrů, ceny na realitním trhu klesají. Krize na trhu rizikových hypoték se rozšířila na finanční trhy a šíří se obavy, že snížení dostupnosti úvěrů bude mít širší dopad na soukromou spotřebu a ekonomiku.

Americká vláda riziko rozšíření problémů z hypotéčního trhu zlehčuje. Ministr financí Henry Paulson řekl, že důsledky těchto potíží jsou omezené, a že ekonomika je stále silná. Prezident Fedu v St. Louis William Poole se vyjádřil rovněž rezervovaně když řekl, že pokud tlaky nezesílí, problémy nebudou mít vliv na soukromou spotřebu nebo kvalitu úvěrů.

Na finančních trzích se stalo obtížnější získávat úvěry, včetně korporátních dluhopisů. Hlavní ekonom Moody´s Economy.com, Mark Zandi, se brání nazvat situaci „úvěrovou tísní“ (credit crunch). Připouští však, že jde o „stlačení likvidity“ (liquidity squeeze). Rozdíl je v tom, že při úvěrové tísni nemůže dostat úvěr nikdo, zatímco při squeeze mají tu smůlu jen riskantnější dlužníci.

Podle prezidenta Euro Pacific Capital Petera Schiffa naopak problém daleko přesahuje pouhé rizikové hypotéky. „Je to problém hypoték,“ říká. Sektor rizikových hypoték je podle něj jako malá trhlina a hlavním problémem je integrita celé přehrady. Většina hypoték poskytnutých během posledních několika let podle něj ztroskotá. Schiff očekává velké ztráty na trhu s bydlením, když ceny budou v některých oblastech klesat až o polovinu.

Hlavní ekonom Standar & Poor´s, David Wyss a hlavní ekonom Moody´s Economy.com, Mark Zandi, předpovídají trhu s bydlením 8procentní pokles. Zandi nevěří, že by spotřebitelské výdaje mohly zpomalit natolik, aby vyvolaly recesi, ale nevylučuje to. Bude to však podle něj stačit na to, aby ekonomika rostla pod svým potenciálem. „Nevylučoval bych možnost recese. Dávám jí pravděpodobnost jedna ku pěti,“ říká.
Ani analytik společnosti Conference Board, Ken Goldstein, nevěří, že problémy z trhu rizikových hypoték postačí k tomu, aby se ekonomika obrátila dolů. Myšlenka, že se průměrní spotřebitelé třesou strachy, že ztratí domov nebo většinu majetku, je chybná, tvrdí Goldstein.

Hypotéční trh podle Goldsteina má hodnotu kolem 10 bilionů dolarů, z čehož je 10-15 % rizikových hypoték. Z toho je podle něj ohroženo asi 15 %. „To je hodně, ale není to bod zvratu, který by stáhl dolů celý trh s bydlením,“ říká Goldstein.

Také hlavní ekonom banky Wachovia, John Silvia, se nedomnívá, že se problémy na trhu rizikových hypoték rozšíří tak, aby by mohly vyvolat recesi "Je to malé procento všech úvěrů,“ říká. Spíše než k recesi dochází podle něj nyní ke korekci, „a ta má pravděpodobně jen malý vliv na ekonomický růst v řádu 0,20 až 0,60 procentních bodů.“

Problémy rizikových úvěrů podle něj zatím příliš nezpomalily spotřebu. Tempo spotřebitelských výdajů je stále rychlé, i když růst v červnu zpomalil. A společnost Conference Board v úterý oznámila, že spotřebitelská důvěra je na svém šestiletém maximu, což je díky stabilnímu růstu počtu pracovních míst a nízké nezaměstnanosti (ta se od loňského září pohybuje mezi 4,4 a 4,6).

Spotřebitelé se podle Goldsteina příliš nestarají o změny v cenách bydlení nebo o akciový trh. Spotřebitelskou důvěru podle něj může nejlépe ovlivnit trh práce. Dokud je trh práce silný a růst mezd vysoký (ročně kolem 4 %), zůstane podle Goldsteina spotřebitelská důvěra i výdaje vysoké a ekonomika poběží.

Podle CNNMoney.com


Váš názor
  • Nazor Patrie
    03.08.2007 19:31

    me by spis zajimal vas nazor, Kristyno nebo jste jen prekladatelka? ja bych rad vedel nazor odborniku z Patrie. A to ne jen na tuto problematiku, ale obecne. To jsou porad jen same preklady a jeste jsou pozde.
    trader
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data