Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: BNP zmrazila kvůli americkým hypotékám výběry ze tří fondů

ČTK: BNP zmrazila kvůli americkým hypotékám výběry ze tří fondů

09.08.2007 16:10
Autor: ČTK

Paříž/Frankfurt 9. srpna (ČTK) - Největší francouzská veřejně obchodovaná banka BNP Paribas (80 EUR, -6,09%) dnes zmrazila výběry hotovosti ze tří svých investičních fondů spravujících celkem 1,6 miliardy eur. Zdůvodnila to krizí v sektoru rizikových hypoték v USA. Zpráva dnes přispěla k prudkému růstu úroků na evropském peněžním trhu, rozkolísala akciový trh a přiměla Evropskou centrální banku k mimořádnému uvolnění dodatečných peněz na bankovní trh eurozóny.

Zmrazení fondů BNP Paribas je dalším signálem vlivu amerických problému hypotečního trhu na evropský finanční sektor. Přišlo v den, kdy německá centrální banka Deutsche Bundesbank pořádá schůzku bank zainteresovaných na záchraně úvěrové banky IKB; ta se stala dosud nejvýznamnější evropskou obětí krize nestandardních hypoték v USA.

Zmrazené fondy BNP sice představují jen půl procenta fondů spravovaných druhou největší bankou eurozóny, hned se však objevily další podobné případy. Německá banka Sal. Oppenheim dočasně uzavřela fond se 750 miliony eur, který spravuje pro rakouskou investiční nadaci Hypo KAG. Nervozitu na trzích pak zvýšila nizozemská investiční banka NIBC, když zrušila plán emise akcií a informovala o ztrátě 137 milionů eur v důsledku propadu hodnoty amerických cenných papírů krytých nemovitostmi.

BNP Paribas pozastavila zpeněžování investic ze tří fondů i vklady do nich kvůli "úplnému vymizení likvidity na určitých segmentech amerického trhu sekuritizací (cenných papírů krytých vesměs nemovitými aktivy)". Vzhledem k tomu je podle banky nyní nemožné standardně určovat hodnoty některých aktiv, tedy i vyplácet investory a přijímat nové peníze.

Banka uvedla, že peníze ze zmrazených fondů rychlým tempem odcházely a za posledních deset dní se suma v nich snížila o téměř půl miliardy eur, tedy o čtvrtinu. BNP je připravena každodenní výpočty hodnot těchto fondů obnovit, jakmile se na trh vrátí likvidita.

Zpráva vyvolala pokles na západoevropském akciovém trhu a panevropský index FTSEurofirst 300 odpoledne ztrácel 1,5 procenta. Prudce zvýšená poptávka finančních institucí po hotovosti zvedla na peněžním trhu sazby na jednodenní dolarové úložky o polovinu procentního bodu až na 5,86 procenta, nejvýše od počátku roku 2001. Tak výrazný vzestup trhy nepamatují od konce roku 2000, zjistila agentura Reuters. Jednodenní sazby eura vzrostly až na 4,70 procenta, nejvýše od října 2001.

Finanční trhy jsou od jara pod tlakem prohlubující se krize v segmentu amerických rizikových hypoték. To jsou nejrizikovější, zároveň ovšem také potenciálně nejvýnosnější půjčky na nemovitosti, protože se při vyšších úrocích poskytují lidem se špatnou úvěrovou minulostí, u nichž hrozí potíže se splácením. Od jara se kvůli propadu na trhu bydlení v USA zvyšuje počet nesolventních dlužníků, což způsobilo krach několika amerických hypotečních institucí a velké ztráty u desítek dalších. Trh hypoték je prostřednictvím sekuritizace, tj. převádění úvěrů na cenné papíry, těsně propojen s finančními trhy v USA i zahraničí.

ECB dnes dopoledne ve snaze uklidnit trhy oznámila tendr na jednodenní úvěry a odpoledne uvolnila na peněžní trh tímto způsobem 94,8 miliardy eur. Dodatečné peníze poskytla za svůj hlavní čtyřprocentní úrok všem 49 bankám, které se přihlásily. Krátce poté klesly jednodenní sazby eura na peněžním trhu o více než půl procenta na 4,10 procenta.

Některé významné evropské finanční instituce zatím stále žádné obavy ze současné situace na trhu nemají. Šéf francouzské pojišťovny AXA (29 EUR, -4,39%) řekl, že v této chvíli žádná systémová krize nehrozí. Finanční ředitel německé Commerzbank (30 EUR, -4,60%) uvedl, že problémy na americkém trhu nestandardních hypoték nejsou "ničím významnějším".


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.