Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: ECB a další instituce zasáhly proti panice na peněžním trhu

ČTK: ECB a další instituce zasáhly proti panice na peněžním trhu

10.08.2007 8:12
Autor: ČTK

Frankfurt/Ottawa/Washington 10. srpna (ČTK) - Přední státní finanční instituce západního světa v čele s Evropskou centrální bankou včera zakročily proti šířící se panice na peněžních a úvěrových trzích, které se obávají rostoucích ztrát na americkém trhu rizikových hypoték. ECB poskytla peněžnímu trhu rekordní injekci dodatečné hotovosti a kanadská centrální banka uvedla, že diskutuje o situaci s jinými ústředními bankami.
 
Finanční trhy včera zažily otřes po zprávě, že největší francouzská banka BNP Paribas (83 EUR, -3,37%) dočasně uzavřela tři své investiční fondy, které investovaly do rizikových hypoték v USA. Zpráva vyvolala prudký růstu úroků na evropském peněžním trhu, srazila kurzy akcií a způsobila propad cen ropy a dalších komodit. Brzy po oznámení BNP Paribas se objevily další informace o dopadech krize amerických hypoték na evropský finanční sektor.

Prudce zvýšená poptávka finančních institucí po hotovosti zvedla na peněžním trhu sazby jednodenních úvěrů v dolarech a eurech na šestiletá maxima. Investoři se hromadně snaží přesouvat se od rizikovějších investic k bezpečným dluhopisům a hotovosti, banky přestávají být ochotny půjčovat na méně spolehlivé investice.
 
Vládnou obavy, že pokud by se tato situace stupňovala, znamenalo by to prudký pokles nabídky úvěrů s negativním dopadem na celou ekonomiku. Podle analytiků by se to mohlo dotknout i českého trhu, zejména zdražením hypoték. "Nikdo nechce půjčovat peníze. Na prvním místě je teď bezpečnost," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků mnichovské HVB.

ECB tak včera napumpovala na evropský peněžní trh v jednodenních úvěrech rekordní jednorázovou sumu 94,8 miliardy eur. Naposledy srovnatelné množství peněz ECB na trh uvolnila po teroristických útocích z 11. září 2001. Jednodenní sazby eura na peněžním trhu po zásahu ECB klesly o více než půl procenta na předchozí úroveň kolem čtyř procent z šestiletého maxima 4,62 procenta.

K akci ECB se připojila Kanada, jejíž centrální banka vyjádřila připravenost učinit podobný krok. Bank of Canada také sdělila, že je v kontaktu s jinými centrálními bankami a celou situaci s nimi diskutuje.
 
Ministerstvo financí USA vyhlásilo, že monitoruje situaci na trzích a "zůstává ostražité". Prezident George Bush se snažil rovněž přispět k uklidnění trhů, když na tiskové konferenci řekl, že globální i americká ekonomika zůstávají v dobrém stavu a ve finančním systému je dostatek peněz.

Americká centrální banka (Fed) se k situaci zatím nevyjádřila a obchodníci napjatě čekají, zda tak udělá. Mezitím však jednodenní tržní dolarové sazby na americkém peněžním trhu klesly z počátečních 5,5 procenta na 5,25 procenta, tedy na úroveň vytyčenou Fedem. Centrální banka včera dodala na peněžní trh 12 miliard dolarů, což bylo jen o trochu více než obvykle.

Finanční trhy jsou od jara pod tlakem prohlubující se krize v segmentu amerických rizikových hypoték, poskytovaných za vyšší sazby lidem se špatnou úvěrovou minulostí. Kvůli propadu na trhu bydlení v USA se zvyšuje počet nesolventních dlužníků, což již způsobilo krach několika amerických hypotečních institucí a velké ztráty u desítek dalších. Trh hypoték je prostřednictvím sekuritizace, tj. převádění úvěrů na cenné papíry, těsně propojen s finančními trhy v USA i zahraničí.

Přečtěte si také: ČTK: Centrální banky Asie se připojily k uklidňování paniky na trzích


Váš názor
  • FED svou necinnosti prohlubuje paniku
    10.08.2007 10:25

    USD short cash se pred otevrenim trhu v Americe obchoduje kolem 6.40 %, FED se boji, ze pokud napumpuje do trhu dostatecnou likviditu formou dodatecnych tendru, muze to vyvolat zdani sirsi krize .... jenomze svou necinnosti tuto krizi jen prohlubuje - pokud se neco nezmeni, celime skutecnemu credit crunch, ktery zpomali celosvetovou ekonomiku ECB se chova v teto situace skutecne "statotvorne", kloubouk dolu, FED by zaslouzil "par facek"
    Trainee
    • Je to jedno
      10.08.2007 14:00

      Celý finanční systém je FUBAR - Fucked Up Beyond All Repair. Pumpování bezcené papírové veteše již nemůže nic zachránit.
      Thor
      • Ale neni to jedno
        11.08.2007 0:12

        po tretim dodavacim tendru (likvidity) FEDem dnes navecer americke akcie okamzite posilily o 1% a 10Y yield sel nahoru o 5 bp... clovek by az neveril, jak muze jednodenni uver ovlivnit desetilety urok ..:))
        Trainee
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data