Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Poslanecká sněmovna schválila návrh reformy veřejných financí

ČTK: Poslanecká sněmovna schválila návrh reformy veřejných financí

21.08.2007 16:13
Autor: ČTK

Praha 21. srpna (ČTK) - Sněmovna dnes hlasy 101 z 200 přítomných poslanců schválila vládní návrh reformy veřejných financí. Reformu, s níž kabinet nepřímo spojil svůj osud, posoudí ještě Senát a prezident. Reformní balík zákonů výrazně mění daňový systém, zavádí poplatky ve zdravotnictví a škrtá v některých sociálních dávkách. Změny zákonů mají platit většinou od příštího roku.

Vládním stranám je pomohli prosadit bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka; naopak lidovec Ludvík Hovorka hlasoval proti reformě.

Konečné rozhodnutí o reformě provázely procedurální spory a hlasování se opakovalo. I v něm ale koalice reformu prosadila. První hlasování se po bouřlivé výměně názorů mezi sociálními demokraty a řídící schůze Miroslavou Němcovou (ODS) opakovalo, protože socialista Pavol Kubuš reformu omylem podpořil.

Kabinet označuje svůj návrh za první etapu reformy, která má zastavit zadlužování státu. Nynější situace veřejných peněz je podle ministrů neudržitelná, a reformy jsou proto nutné. Opoziční ČSSD a KSČM naopak tvrdí, že chystané změny většinu lidí poškodí a ozdravení veřejných financí nezajistí. Levice chce kvůli návrhu reformy podat ústavní stížnost. ČSSD zároveň dala najevo, že koaliční reformu po svém případném návratu do vládních křesel zruší. Vládní reformu ostře kritizují také odbory.

Příští rok by podle schváleného návrhu reformy měla pro fyzické osoby platit jednotná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění). Nyní existují čtyři daňová pásma ve výši 12, 19, 25 a 32 procent. Snížit by se podle návrhu měly také firemní daně - z nynějších 24 procent na 21 procent v příštím roce, na 20 procent v roce 2009 a na 19 procent v roce 2010. Novinkou je také zavedení ekologické daně a zvýšení spotřební daně u tabáku ze současných 27 na 28 procent.

Po dramatickém vyjednávání ve sněmovně nyní už koaliční návrh reformy zřejmě bude mít snadnou cestu ke schválení. V Senátu totiž mají vládní strany na rozdíl od dolní komory pohodlnou většinu. Také prezident Václav Klaus, který bude reformu posuzovat nakonec, ji blokovat zřejmě nebude. Již dříve uvedl, že reforma mohla přijít dřív a měla být razantnější, i vládní verze reformy je ale podle něj krok správným směrem.

Vláda plán reformních kroků představila v dubnu, jeho cesta ke schválení ve sněmovně ale byla složitá. Ještě hodiny před rozhodujícím hlasováním nebylo jasné, zda reformu podpoří potřebný počet koaličních poslanců. Vzhledem k tomu, že koalice ve dvousetčlenné sněmovně disponuje jen 100 vlastními poslanci, museli její lídři spoléhat na podporu Melčáka s Pohankou a zároveň bojovat o hlas každého koaličního poslance.

Hovorka dal již minulý týden najevo, že v podobě, na které se koalice dohodla, reformu nepodpoří. Vadily mu především poplatky ve zdravotnictví. Dnes uvedl, že byl ochoten ze všech svých požadavků ustoupit, trval prý ale na tom, aby koalice z pozměňovacích návrhů k reformě vypustila část týkající se změn v kategorizaci léčiv a novelu připravila standardní legislativní cestou.

Do posledních chvil s podporou reformy váhali také exministr financí Vlastimil Tlustý a jeho dva straničtí spojenci. Požadovali přitom další úpravy v daňové části návrhu. Koaliční lídři kvůli jejich výhradám slíbili, že příští rok předloží novelu zákona o dani z příjmu, která jejich požadavky zohlední. Přesná podoba daní od roku 2009 tak dále zůstává nejasná.


Váš názor
  • re: dočasní pánové
    21.08.2007 17:29

    Bože, ty vaše žvásty...
    ps
    • Re: re: dočasní pánové
      21.08.2007 18:55

      uznávám, že můj přípspěvek nebyl k věci, ale jen zbytečný ironický " žvást ". To všechno z pocitu nad marností převahy 101:99 . Vy sám nemáte pocit , že ta situace , tak jak je nastavená ,nemá žádné efektivní řešení ? Ta reforma znamená "x" zákonů , které už ODS proti Zeleným a KDU neprosadí . Zajímá mě každý názor, protože jsem možná něco přehlédl a je důvod k radosti. Jen k tomu Volvu ... zaujalo mě, protože najíždět do novinářů,ať jsou jakkoliv drzí a protivní, se opravdu nedělá.Ani když je někdo premiér.
      Dave
  • Dočasné
    21.08.2007 16:30

    1. Vstup Kubiceho do předvolební kampaně 2. Klaus: "Nepodpořím vládu složenou z přeběhlíků" 3. Kateřina J. kontra policista poctivě plnící svoje povinnosti a hysterie z toho vzniklá - vstup modrých zelených do vrcholové politiky Pokud se v příštích volbách nebudou podobné "chytračinky" opakovat a ČSSD splní svůj slib, že po svém vítězství tuto "reformu" zruší, není co komentovat
    Hugo
    • pánové
      21.08.2007 17:09

      Melčák a Pohanka sbalí kufry a přestěhují se do nových domů co jim koupí ODS , pan Dalík bouchne láhev kvalitního šampusu a od zítřka zvedne ceny svých "rad" o 5O% , Paroubek a spol, je spokojený, že nemusí dva roky nic dělat a jen kritizovat , ministři v klidu doplatí leasingy a zajistí své rodiny, poslanci to večer zapijí v klubech, premiér nemusí vracet Volvo XC90 zpátky delerovi do Průhonic .... Je je ještě nějaký jiný podstatný výsledek takového divadla ?
      Dave
      • Re: pánové
        21.08.2007 21:36

        No jéje,Dave,to víš že je podstatný výsledek a jaký.Např.Ty ušetříš na daních pár stovek korun.
        Franta z Kolbenky
        •  
          21.08.2007 23:21

          No jo, na danich usetrime par stovek, ale budeme danit treba i cenne papiry prodane po pul roce. A na zvyseni DPH si priplatime desitky tisic, takze vysledek je jisty
          DoF
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data