Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Phelps: Fed a ECB musejí zapomenout na inflaci a uklidnit trhy

Phelps: Fed a ECB musejí zapomenout na inflaci a uklidnit trhy

23.08.2007 16:40
Autor: ČTK

Campos do Jordao (Brazílie) 23. srpna (ČTK) - Nynější otřesy na finančních trzích poškodí globální ekonomický růst, pokud centrální banky dočasně neupustí od boje proti inflaci a nebudou se snažit uklidnit trhy uvolněním úvěrové a měnové politiky. Řekl to dnes agentuře Reuters nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2006 Edmund Phelps.

"To, čeho jsme nyní svědky na úvěrových trzích, je velmi zlé pro hospodářskou aktivitu, a kdyby to mělo pokračovat, mělo by to negativní důsledky," řekl profesor Columbijské univerzity, který dostal Nobelovu cenu za výzkum vztahů mezi ekonomickým růstem, nezaměstnaností a inflací. Phelps mluvil s agenturou na finanční konferenci v Brazílii.

V první polovině tohoto měsíce globální akciové burzy prudce klesaly pod vlivem eskalující krize na úvěrovém trhu. Na něm se rozšířila nejistota v důsledku krize na trhu amerických rizikových hypoték. Kvůli investicím do exotických cenných papírů navázaných na hypoteční trh má potíže řada bank, rozsah problémů však není přesně znám, což vyvolává všeobecnou nedůvěru, vedoucí k omezování úvěrů všem. To by mohlo ochromit ekonomický růst.

Centrální banky proti panice na úvěrových trzích zasahovaly zejména mimořádně zvýšenou nabídkou krátkodobých úvěrů bankám, to však příliš nepomáhalo. Na konci minulého týdne trhy zatím uklidnil americký Fed půlprocentním snížením diskontní sazby, za niž půjčuje bankám krátkodobé úvěry. Finanční trhy teď doufají, že Fed v dohledné době sníží i svou základní sazbu na mezibankovní úvěry, která je nyní na 5,25 procenta.

Zásahy centrálních bank sice mohou zvýšit inflaci, nic jiného však banky dělat nemohou, řekl Phelps. "Myslím, že je to situace, kdy musejí zapomenout na dlouhodobý horizont a řešit rostoucí pocit paniky na finančních trzích. Jejich ruce jsou v této chvíli svázány," uvedl ekonom.

Podle Phelpse tak bude zřejmě muset Fed i Evropská centrální banka snížit úrokové sazby, protože jen tak budou moci zabránit hrozícímu zpomalení ekonomického růstu jako důsledku omezení úvěrové aktivity. Ekonom v té souvislosti vyjádřil podiv nad tím, že ECB se chystá naopak k dalšímu zvyšování úroků.
 
"Jsem trochu šokován, když ECB mluví o možném zvýšení sazeb. Myslím, že by vypadali hodně hloupě," řekl.
Phelps se domnívá, že po zásahu Fedu by se obavy mohly začít rozptylovat a prohlubování krize se zastaví. Pořádek se podle něj na trhy vrátí během týdnů a určitě během měsíců. Klid se plně obnoví, až se zjistí, kolik mají které firmy investic v cenných papírech krytých hypotékami, a až se exotické investice z minulých let podrobí přehodnocení, řekl ekonom.

V posledním desetiletí se na finančních trzích rozšířily finanční nástroje, které seskupovaly dluhopisy na různě rizikové hypotéky. Investiční banky části těchto balíků s pomocí ratingových agentur prodávaly bankám a dalším investorům jako téměř bezrizikové investice, krize amerických hypoték však ukázala, že rizika těchto cenných papírů byla silně podhodnocena.


Váš názor
  • Nerozumim
    24.08.2007 12:46

    Tak co vlastně chtějí. Najednu stranu se zvyšuje sazba FEDu, aby se zchladila přehřátá ekonomika a když se ekonomika ochlazuje všichni křičí ochlazuje se nám ekonomika dělejte s tím něco. Trochu mi to připomíná debaty o globálním oteplování
    Kosmik
  •  
    24.08.2007 9:48

    Jo tak to chodi. To nejprve nekdo pise o lapaliich prizpusobive menove politiky a snah o trade-off mezi inflaci na jedne strane a hospodarskym rustem a nezamestnanosti na druhe strane. A dostane za to Nobelovku (pravda s dlouhym zpozdenim). A pak to sam prosazuje. Pak verte tem nobelistum...
    Mario
  •  
    24.08.2007 0:27

    Doporučuji vynikající analýzu na http://www.businessweek.com It's Out of Bernanke's Reach s podtitulem „Je jen málo, co může Fed udělat aby zaplnil informační vakuum skrývající se za panikou investorů.“ od Petra Coye Zkusím vypsat pár citací z tohoto analytického dílka hodného důkladného prostudování. „FED nemohl a nemůže a vyřešit kořeny problémů krize ... www.situace.info
    kosmík
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data