Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Reforma zdraží hypotéky

ČTK: Reforma zdraží hypotéky

24.08.2007 8:19
Autor: ČTK

Praha 24. srpna (ČTK) - Hypotéky v dohledné době zřejmě podraží. Důvodem jsou daňové změny zavedené reformou veřejných financí a také avizované zvýšení úrokových sazeb České národní banky, shodují se dnešní Hospodářské a Lidové noviny. Zrušení daňového osvobození hypotečních zástavních listů, kterými banky úvěry financují, by podle některých studií mohlo zdražit hypotéky asi o 0,5 až 0,8 procenta.

"Úroky z hypoték vzrostou asi o půl procentního bodu. To je při běžné hypotéce na 1,7 milionu na dvacet let 500 korun," řekl HN David Sahula z Hypoteční banky. "Počítáme s dalším růstem sazeb u hypoték," uvedla Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Nepodraží ale všechny hypotéky. Podle HN se změna zákona týká až smluv uzavřených od 1. ledna příštího roku. Více zaplatí také ten, komu vyprší lhůta, na níž je sjednaný pevný úrok.

Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek předpovídá, že zrušení daňových výhod mírně znevýhodní investory do nových hypotečních listů. Zároveň ale odhaduje, že se do ceny hypoték promítne méně než 0,5 procenta, píšou LN. "Ten rozdíl bude nepatrný ve srovnání s pohyby úrokové sazby ČNB," řekl Sobíšek.

Držitel hypotéky bude mít podle LN i po reformě možnost uplatnit úroky z hypotečního úvěru až do současné výše 300.000 korun ročně na domácnost jako částku odečitatelnou od daně. Kvůli nižší sazbě daně z příjmu ale dosáhne menších úspor než před reformou.

Další vliv na dostupnost hypoték bude mít reformou zvýšená nižší sazba daně z přidané hodnoty. Ta se změní ze současných pěti na devět procent. V důsledku této změny vzroste cena novostaveb.

Zvyšování úrokových sazeb ČNB ohlásila bez ohledu na reformu. Podle analytiků by národní banka mohla zvýšit sazby o půl procentního bodu do konce roku a během příštího roku o další 0,75 procentního bodu.


Váš názor
  • Nejdřív uvolněte trh s byty s regulovaným nájmem a potom sahejte do hypoték.
    24.08.2007 10:41

    Běžný majitel hypotéky spláče nad touto reformou a co víc, pan premiér a jeho nosiči batohu zase dokázali nepomoci vůbec ničemu. Snižovat výdaje státního rozpočtu je pro ně zřejmě nadlidský úkol a proto trošku zbrzdí ekonomiku snížením podpory hypoték. Tedy, deregulace se nám prozatím nepovedla a tak alespoň znepříjemníme život těm, kteří už na nás přestali spoléhat. Lze namítnout, že podpora hypotékám je pomoc státu. Ano. Pokud se však chceme oprostit od minulosti kdy vše patřilo všem, potom je to přístup správný. Bez ní bude více těch kdo skončí na ulici, někdo jen nebude mít na lékaře, ale "potřební" dál budou bydlet v regulovaných bytech v centrech měst. Hurá, pane premiére hurá. Laik se diví, odborník žasne. 18 let po pádu komunismu opět potlačujeme vůli lidí být odpovědní sami za sebe. Pánové ve vládě, deregulujte plně nájem, potom znevýhodňujte hypotéky. Před nedávnem jsem si na internetu přečetl příměr paní náměstkyně ministra financí o tom, že podniky si přeci také nestěžují když se snižuje daň s příjmu právnických osob a zároveň tak zužuje prostor pro daňové úspory z nákladů. Ano, tam se tomu však děje proporcionálně. A ne jako nyní u daně z příjmu fyzických osob, kdy bohužel propad 17 procent (z32 na 15) opravdu nevyrovná potenciální přímá úspora na odvedené dani. Milá vládo, mistře Topolánku, jestli rychle neuděláte něco co ekonomice pomůže a ne něco co ji může potenciálně velmi zbrzdit a uškodit, ztratíte své pravicové voliče. Nejde o to nedělat nepopulární kroky, ale nelogické vám nikdo tolerovat nebude. A pozdravujte pana Dalíka.
  • nezapomeňte
    24.08.2007 8:36

    na odečítání zaplacených úroků od daňového základu, většinou kdo dosáhne na hypotéku, tak dostával 32% ze zaplacených úroků zpět, teď jen 15% ( nebo 22 % ??!)
    milan brno
  • Nejen proto
    24.08.2007 8:24

    Ke zdražení hypoték nedojde jen proto že hypoteční dluhopisy budou zdaněny ale v příštím roce především proto že dojde ke zvýšení snížené sazby DPH z 5 na 9%, v důsledku čehož se značně zvedne inflace a na tu jsou zprostředkovaně hypoteční úroky.
    Černý
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data