Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tůma: Česká ekonomika je v dobré kondici, hypotéční krize se ČR výrazně nedotkla

Tůma: Česká ekonomika je v dobré kondici, hypotéční krize se ČR výrazně nedotkla

22.10.2007 8:23
Autor: ČTK

Washington 22. října (zpravodaj ČTK) - Česká ekonomika je ve velmi dobré kondici, což zapadá do velmi příznivého obrázku světového hospodářství, řekl českým novinářům během výročního jednání světových finančních institucí ve Washingtonu guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Česká reforma veřejných financí nebyla námětem jednání, dodal. Náměstek ministra financí Milan Šimáček zaznamenal otázky na toto téma při dvoustranných setkáních, při nichž podle něho bylo kvitováno, že ČR v této fázi pokročila a že byl schválen zákon o stabilitě veřejných financí, řekl novinářům.

Nedávná krize na americkém hypotečním trhu by se v ČR neměla negativně projevit. Tůma upozornil, že systém hypoték je v USA jiný než v České republice, což je podle něj jeden z důvodů, proč se ČR otřes na americkém hypotečním trhu žádným výrazným způsobem nedotkl.

Americké hypotéky fungovaly podle guvernéra tak, že instituce, které je poskytovaly, je dál prodávaly finančnímu trhu. "To riziko šlo dál do systému, do ekonomiky. To není český případ. V ČR instituce, které hypotéky poskytují, jsou dobře financované z depozit nebo z hypotečních zástavních listů a nejsou financovány z finančního trhu," vysvětlil. Kromě toho české finanční instituce nekupovaly ve větší míře cenné papíry, které v sobě obsahovaly některé problematické hypotéky, uvedl.

Šimáček k tomu dodal, že dílčím dopadem americké krize hypoték jsou určité výkyvy na pražské burze. Souvisejí s tím, že američtí investoři uzavírají své pozice v anglosaských regionech, a tím likvidita na pražské burze klesá a dochází tak na ní i k poklesům cen. "Na české podniky, respektive české finanční instituce, na české investory by hypoteční krize neměla mít žádný dramatický dopad," řekl.

Účinek vysokých světových cen ropy nepovažuje guvernér z pohledu české ekonomiky za zcela jednoznačný. "Na jednu stranu bude (cena ropy) tlačit nahoru náklady, ale vezmeme-li v úvahu klesající dolar, tak tyto vlivy se v dopadu na českou ekonomiku vyrovnávají," uvedl.

Na české podniky by podle náměstka Šimáčka pokles dolaru neměl mít zásadní dopad. Výjimkou jsou vývozci do USA a případně čeští investoři například na americkém akciovém trhu. "I kdyby výnos na těchto akciích byl stejný, jeho část ukrojí pokles dolaru," uvedl.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data