Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB stále hraje na jestřábí notu, sazby ale měnit nebude

ECB stále hraje na jestřábí notu, sazby ale měnit nebude

08.11.2007 16:33
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Evropská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny, hlavní sazba tak zůstává na 4,00 procentech. Toto rozhodnutí bylo jednomyslné. Na následné tiskové konferenci prezident ECB Trichet neopustil svou jestřábí rétoriku, kterou ještě mírně posílil.

Hlavním zmiňovaným tématem byla inflace. Poslední data podle Tricheta potvrzují, že rizika pro inflaci jsou stále směrem vzhůru. Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) vzrostl velmi silně a prudký nárůst inflace je důvodem k obavám. V dalších měsících se čeká, že HICP zůstane výrazně nad 2 procenty. V roce 2008 by se pak inflace měla zmírnit. Toto přechodné zvýšení inflace by měly ukázat i příští projekce ECB.

Šéf ECB také zmínil rizika pro hospodářský růst. Převažují rizika na dolní straně a zahrnují hlubší dopad pohybů trhu a ceny ropy. K tomu turbulence na trzích přispěly k poklesu spotřebitelské důvěry. Na druhou stranu ale Trichet zdůraznil, že ekonomické fundamenty zůstávají silné a prognózy pro rok 2008 potvrzují scénář růstu HDP kolem trendu. Reálná ekonomika podle něj zůstane odolná proti zpomalení růstu v USA a rovněž emerging trhy zůstanou silné.

ECB bude vedle makroekonomických dat pozorně sledovat i vývoj na trzích. Trichet říká, že růst bankovních úvěrů zůstává robustní, nenaznačuje žádné oslabení nabídky úvěrů. V otázce devizových kurzů prezident ECB uvedl, že nadměrná volatilita není vítána. Bližší komentář ke kurzu eura ale nepřišel.

Náš názor:
Změna sazeb ECB se dnes nečekala, tedy žádné překvapení. V komentáři šéfa banky se odrazila hlavně poslední inflační data, která překvapila vysokými hodnotami. Inflační očekávání se zvýšila a ECB reaguje ostřejší rétorikou. Zvýšení sazeb v dohledné době ale pravděpodobně nehrozí. Ačkoli se podle Trichetových slov banka příliš neobává dopadu zpomalení americké ekonomiky, rizika pro růst jsou směrem dolů. Navíc je tu rychle posilující euro a ECB nemá důvod už tak volatilní trh dál "rozhýbávat" vyššími sazbami. Zůstává tak vyčkávací postoj a monitorování situace. Sazby by dál měly zůstat stabilní.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data