Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: ČR by mohla mít v roce 2014 vyrovnané rozpočty, prodej ČEZ se zatím nechystá

Topolánek: ČR by mohla mít v roce 2014 vyrovnané rozpočty, prodej ČEZ se zatím nechystá

20.11.2007 13:58
Autor: ČTK

Praha 20. listopadu (ČTK) - Česká republika by mohla mít v roce 2014 vyrovnané státní i veřejné rozpočty. V rámci kulatého stolu pořádaného společností Economist Conference to dnes uvedl premiér Mirek Topolánek. Podmínkou je ovšem úspěšné završení prvních dvou fází reformy veřejných financí naplánovaných do roku 2010. V jejich rámci by se měla uskutečnit i reforma důchodového, sociálního a zdravotního systému.

"Chceme v roce 2014 vyrovnané rozpočty, nejen státní, ale i obecné," uvedl dnes Topolánek. Podle něj ovšem tento krok čeká až na další politickou reprezentaci. Ve stejném roce by podle něj mělo být díky reformám i podstatně nižší celkové zdanění než v roce 2006.

K privatizačním plánům vlády Topolánek uvedl, že se nechystá prodej elektrárenské skupiny ČEZ. "Míníme ČEZ v této chvíli neprivatizovat. Za prvé nevíme přesně jak a nevíme přesně komu," uvedl premiér s tím, že rozhodnutí souvisí i s energetickou bezpečností.

K privatizaci naopak vláda připravuje Letiště Praha, Českou poštu, Budvar nebo například Technoexport a Škodaexport. "U Letiště Praha připravujeme po převodu na akciovou společnost mezinárodní tendr se všemi atributy. Zájemců je celá řada z oboru operátorů a provozovatelů, tak i z hlediska finančních investorů. Neumím, ani nechci říci, jaká je preference této vlády," uvedl Topolánek. U Budvaru podle něj vláda žádný rychlý prodej nechystá.

První fázi reformy již schválil parlament. Od příštího roku tak bude zavedena jednotná sazba daně z příjmu fyzických osob, sníží se zdanění podniků a vstoupí v platnost i další opatření v sociálním a daňovém systému. Cílem této etapy je zpomalit rostoucí zadlužování země.

Ve druhé vlně, v letech 2008 až 2010, vláda počítá hlavně s provedením reforem v sociální a zdravotní oblasti a se změnou důchodového systému. Podle Topolánka by druhá fáze měla střednědobě stabilizovat veřejné rozpočty tak, aby mohl deficit veřejných rozpočtů klesnout v roce 2010 ke dvěma procentům hrubého domácího produktu.
 
Podle fiskálního výhledu ministerstva financí by deficit veřejných financí měl v letošním roce dosáhnout 3,4 procenta HDP. Příští rok by se měl deficit snížit pod tříprocentní hranici na 2,9 procenta a v roce 2009 na 2,6 procenta. Plán pro přijetí eura počítá v letech 2012 a 2013 s deficitem veřejných financí kolem procenta.

Třetí fáze reformy, která podle premiéra čeká na další vládu, by se měla uskutečnit v letech 2011 až 2014.

S reformou souvisí i otázka přijetí eura. "Nejdříve chceme stabilizovat veřejné finance tak, abychom viděli na několik let dopředu, že splníme maastrichtská kritéria," uvedl Topolánek. Podle něj vláda příští rok nerozhodne o vstupu do systému směnných kurzů ERM II a rok 2012 jako datum přijetí eura je ohrožen. Země musí v mechanismu ERM II setrvat minimálně dva roky před přijetím eura. Po tu dobu se musí kurz koruny pohybovat ve stanoveném rozmezí vůči společné evropské měně.

Největším problémem do budoucna v souvislosti s přijetím eura není ovšem podle premiéra plnění kritérií, jako spíše psychologické bariéry u občanů. "Češi korunu mají rádi, koruně věří, věří úsporám a spoří. Mají racionální obavy o své úspory," uvedl Topolánek s tím, že to není jako ve Slovinsku, kde měnu obětovali bez jediné slzy.


Váš názor
  •  
    20.11.2007 16:00

    Euroskeptismus regionalnich chytraku je bohuzel velkou brzdou vyvoje a prosperity Evropy.
    o
    •  
      20.11.2007 17:36

      Pane Topolanku, Vy umite pobavit s Vasim "Cesi maji korunu radi...". Svou Marku meli Nemci take radi a navic k tomu, na rozdil od nicim neopodstatnene lasky Cechu ke korune, meli radu racionalnich duvodu! Presto se Marky bez zbytecneho zvaneni vzdali ve prospech budoucnosti Evropy. K takovemu rozhodnuti je vsak treba, krome inteligentniho naroda, hlavne osobnosti, ktere maji navic, nez jen si hrat na vlastnim volebnim pisecku...
      Honza z Berlina
  • Blb zůstane blbem a euro eurem
    20.11.2007 14:29

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Baaf
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data