Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB zvyšuje sazby, silná koruna tomu nezabránila

ČNB zvyšuje sazby, silná koruna tomu nezabránila

29.11.2007 12:22
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Bankovní rada ČNB zvýšila sazby o 25 bazických bodů a dvoutýdenní reposazba tak stoupla na 3,50 procenta. Tento výsledek čekala těsná většina trhu včetně nás. Hlavním argumentem pro zvýšení sazeb už tento měsíc byla zřejmě obava z růstu inflačních očekávání v důsledku stoupající spotřebitelské inflace. Kurz koruny sice v posledních dnech opět posílil, avšak nebyl dostatečným důvodem odložit utažení měnové politiky.

Koruna se už dopoledne dostala těsně k maximu a nyní se obchoduje na 26,44 CZK/EUR. Rozhodnutí centrální banky znamená pozitivní faktor, který může přinést opětovné posunutí rekordu.

Tisková konference ČNB po dnešním jednání začne v 15:30.


Váš názor
  • souhlas
    29.11.2007 16:22

    mam stejnej nazor. I kdyz tu hranice 26.20-26.50 jsem se stanovil na 1.6.2008. Ale nemnel jsem pravdu. Tak pevne verim ze CNB zasahne a zacne nakupovat EUR abych odradil spekulanty a udrzel ten kurz. Pokud ne tak moc nadeje Vase ekonomike nedavam, sorry. Nemluvim o tom "rustu" kterej podporuje spotrebitel. Ale uz ted ten spotrebitel jezdi na nakupy do nemecka, takze jsem zvedavej jak to odrazi na Ceskem exportu. A prognoza inflace je stejna - davam 5.5% v february. A at rikaji co chteji - az zacne USA mit vetsi problemy z subprime loans na zacatku 2008 tak to pekne obejde celej svet. Tak jsem zvedavej jestli CNB uz bude tak jistej tim zvysovanim sazeb jako ted.
    alient
    • nabyvam dojmu, ze clenove CNB jsou korupcne napojeni na velke svetove hrace, sazejici momentalne na silny kurz kc?
      01.12.2007 12:11

      v polovine pristiho roku budete cumet, zrovna jako ted muzete cumet na to, ze jsme jedina zeme, kde je nafta drazsi nez benzin, a v realne hodnote je i drazsi nez treba v Nemecku, ci Slovinsku, kde jiz maji temer rok EURO. V soucasne dobe spekulanti hraji na posilovani kc, aby ji za par mesicu poslali ke dnu. Jedna se o takove silne hrace, pro ktere znamena CNB asi to same jako pro kocku mys. Silna koruna pristi rok zpusobi, ze jiz nebude temer zadne ceske zbozi na svetovem trhu prodejne a postupne nebude kvuli cene prodejne ani na vlastnim trhu. (Podotykam, ze se to netyka Skody MB, ktera auta v podstate jiz jen montuje auta z dilu, ktere nakupuje prevazne v zahranici). Je to paradoxni, ale v soucasnosti se jiz vyplati nakupovat v zapadnich zemi i stavebni material vcetne cihel. Pockejte si na pristi rok, a budete cumet. Nejsme Chorvatsko, ktere zije z domaciho turistickeho ruchu. Soucasnou vladu tez asi spise zajimaji korupcni uplatky a to za americky radar?
      jojonene
    • Re: souhlas
      29.11.2007 16:23

      sorry, toto byl vlastne nazor k predhozimu nazoru :(
      alient
  • Ať udělají co udělají
    29.11.2007 13:43

    tak obě varianty jsou špatně. Obětovat kurs a řešit inflaci je krátkodobě vtipné. Řešit konkurenceschopnost vývozu firem nepodseknutím kurzu by bylo dlouhodobě moudré, křivka czk/eur by se měla začít pomalu ohýbat, scénář 1Kč/rok dolů není stejně dlouhodobě udržitelný. Mohli by udělat fixaci na EUR jako to udělali dávno v Litvě nebo ještě dříve Estonsku, čímž vypálili spekulantům rybník a vytvořili pohodu pro dovozce i vývozce. K takovému kroku se ale ČNB těžko odváží. Přitom proč ne. Náš odlišný ekonomický cyklus se totiž s EU sladí automaticky s prvním velkým průserem v EU, neboť jsme na EU již dnes zcela závislí. Můj osobní tip na kurs k 1.12.2007 byl 26,20 - mám ho přesně rok nalepený na monitoru. Vypadalo to v létě, že mi to nevyjde, ale díky poslednímu tahu čnb možná bude na den přesně. Nemohu uvěřit při tom rozptylu. Dál tam mám 1.12.2008 25,10. Uvidíme. K 1.12.2009 tam mám tip 28,40 ale čert ví, průsery přicházejí nečekaně, tohle vyjít nemusí, ale spíš půjde o to to včas vychytat. Tohle je plán rok starý, možná se bude muset poopravit. Jiné tipy?
    P2
  • Pozdrav z Vidne
    29.11.2007 13:43

    Nechapu to rozcileni. Pan Niedermeier nam preci 14.11.07 vysvetlil "že sazby jsou pro měnový kurz neutrální". Ze hloupost vladne svetem, neni snad nic noveho.
    svejk
  • To jsou ale magory
    29.11.2007 13:33

    pardon, nejsem Ceh a mozno ze neco nechapu v hospodareni toto zemi. Ale je jasny ze CNB chce utahnout naprosto blbou snahu Cehu nakupovat za kazdou cenu. Jenom ze tato nakupni horecka je na DLUH! Pujcuji penize jako blbcy a nechapou ze na to proste nemaji. Chteji dahanet ostatni staty ve spotrebe za kazdou cenu. Pujcuji na byty a jsou tak blbi ze se mysleji ze kdyz vezmou mortage tak budou zit ve svem :) Je to DLUH jako DLUH. Jenom ze to co Cesi utraceji se pocita do ROZVIJENI Ceske Ekonomiki. Hahahahaha, jasny ze spotreba tahne nahoru obraty firem a tim padem vydelavaji vic. Ale Cesky trh je pidipulka - 10 mln. obyvatelu...a te obyvateli museji vydelyvat penize abych splatili dluh. Jak prosim Vas bude ten obyvatel vydelyvat kdyz nejivetsi podniki delaji na export? Zisk je mensi, ceskej delnik je drazsij a produktivita prace je porad stejna. Jsou to tupci jako tupci.
    alient
    • Regulovane ceny
      29.11.2007 13:49

      Za vsechno muze CEZ a podobne statni monopoly, ze zvedaji ceny energii apod. Pak CNB musi zvysovat sazby.... I kdyz se CNB udajne orientuje na tzv. cistou inflaci, ktera tyto regulovane ceny nezahrnuje.....:-(
      Tomas
  • Už vidím
    29.11.2007 13:23

    jak kdokoli z ČNB cokoli vyváží... Žijí v iluzorním světě, že jsou dobří, když svět reaguje na jejich plky posílením či oslabením koruny. Je to však virtuální realita. Po jejich "výrobcích" neštěkne pes a v kůži expertérů by dnes byli naopak pěkně udělaní..
    xmian
  • Tupci
    29.11.2007 12:43

    Ne, že by to nebylo fajn, těším se na kurz 25 CZK/EUR až pojedu na hory, ale podle mne lidi v ČNB prokazují absolutní nekompetentnost, když jsou schopni vidět pouze horizont pár měsíců.. Až se to tu začne sypat už bude pozdě snižovat sazby.. Myslím, že teď vytvářejí hloubku budoucí krize..
    Alali
    • Re: Tupci
      30.11.2007 21:04

      Určitě jsou to odborníci a jsou placeni v Kč, aby si přesunuli peníze do euro až příjde čas, budou vědět z první ruky.
      míša kulička
    • Re: Tupci
      29.11.2007 15:44

      to máte těžký. ČNB tu není jen pro vývozce ani jen pro turisty. proto maj jasně dané o co se starají - o inflaci. že to někomu vyhovuje a někomu ne, je pochopitelný. myslim, že konvergovat ceny k EU přes kurz je o něco rozumnější varianta než nechat vylítnout inflaci viz Pobaltí. problém je spíš volatilita kurzu než dlouhodobé posilování. ale proti tomu ČNB zmůže pramálo.
      Jenda
      • to Jenda: Nepochopení Pobaltí
        29.11.2007 16:59

        No s tím Pobaltím to je právě přesně nepochopení věci. Podle analytických rozborů a novin je pohled jasný, vylítla inflace. Pohled v detailu je ale zcela jiný. Příklad Litva. Lit/eur je fixní. Dovážené zboží stojí pořád stejně, je opřeno o EUR. Ceny místních produktů a služeb (ale z jak nízké úrovně) rostou, rostou i mzdy (ale zase - z jak nízké úrovně). Dovozce má situaci jasnou, a pro dovozní zboží nikdo nikam nejezdí. Vývozce má jasno též: když chce mít lepší cenu v EUR, musí snížit náklady de facto také v EUR. U nás je to ale naopak. Dovážené zboží v Kč úměrně průběžně neklesá, tudíž zpětně přepočteno z CZK na EUR je v EUR stále dražší a dražší. Proto se vyplatí jezdit do Německa. Do země, kde jsou (z těch okolních) zcela nejvyšší mzdové náklady. Naopak vývozce, když chce snížit cenu, musí snížit náklady, jenže to vše pohltí kurs a úspora se nekoná. Litevec když ponechá mzdové náklady stejné, cena v EUR ani v Lit se mu nezmění. V CZ když zůstanou mzdové náklady stejné, cena v EUR stoupne rok co rok o 3-5% dle kurzu. To by znamenalo, že by se musely mzdové náklady v Kč ročně snižovat o ten propad v kursu, al naopak se zvyšují a dokonce o víc. Takže to zmíněné Pobaltí je na tom ve skutečnosti dvakrát líp než my, a když uvážíme, z jaké kaše vlastně začali oni a z čeho my, tak se můžeme jít zahrabat. Naše situace je ale typický DEADLOCK. Tady totiž už nejde o to, jestli vydělají vývozci, dovozci, nebo turisti. Když to půjde do kytek, tak tenhle experiment stejně zaplatí všichni.
        P2
        • Re: to Jenda: Nepochopení Pobaltí
          30.11.2007 12:26

          Uplne s Vama souhlasim. V Litve to udelali prestne jak to ma byt i kvuli tomu ze pripravuji se na EUR ale taky chapu ze jsou scela zavistly na vyvoje EUR zony a tim padem museji hranit ekonomiku pred turbulenci i na ukor velke skupine obyvatelstva. Ale te tupci v CNB jsou az moc zavisly na rozhodnuti vlady ktera zatim je spis populistka hrstka debilu.
          alient
    • Re: Tupci
      29.11.2007 13:52

      S tim jenom souhlasim. Ja delam vyvoz, sluzby a uz pred rokem jsme spocitali, ze pokud to pujde pod 26CZK/EUR mame velky problem. Nastesti se nam podarilo zdrazit bez velkych bolesti, ale vytvoreny polstar je opet pryc. Takze pokud neprijde krize a ja doufam, ze ano, tak to zabalime.
      karel
    • Re: Tupci
      29.11.2007 12:55

      ...naprosto souhlasím jsou to tupci,kteří snad ani nevidí na příští dny natož měsíce....a pokud chtějí zlikvidovat naší ekonomiku tak se jim to náramně daří.......nechtěl bych být v kůži exportéru...pokud budou jen trochu chytří tak se přestěhují jinde,koruna a výše mezd je doslova vyhánějí ze země....
      Koris
    • Re: Tupci
      29.11.2007 12:51

      Ja se zase tesim na dolar za 10 a jsem zvedav kolik k nam prijede turistu kdyz jedna noc v prumernym hotelu v Praze bude stat 350 dolaru, kolik obchodniku prileti s business tridou CSA z New Yorku za 7.000 dolaru a kolik Superbu proda Skoda v Asii kdyz si bude pocitat 120 tisic dolaru za kousek :-))))))
      Hlína
      •  
        29.11.2007 17:02

        v CNB vedi co delaji.Nechapu tady ty reakce nekolika chytraku a radoby ekonomu.
        petr karat
        • v CNB vedi...
          01.12.2007 13:33

          divim se, ze tem chytrakum nevysvetlis, proc se myli. Zrejme ti chybi argumenty.
          chytrak
        • ???
          30.11.2007 12:29

          to KPSS v USSR taky vedela to delala. Aspon takhle to rikali lidy co branili jejih rozhodnuti.
          alient
        •  
          29.11.2007 21:55

          Petře, Petře, závidím ti tvou důvěru v autority..ale doporučuju trochu ubrat.. Jinak, teď je to názor proti názoru, nicméně zapamatuj si tuto doskuzi a v roce 2009 si na ni někdy vzpomeň..
          alali
        • Podivné
          29.11.2007 18:16

          Jsi příbuzný členů ČNB anebo jis utekl z psychiatrie? Spoléhat na vedení centrální banky, to chce fakt odvahu...
          xmian
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.