Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obavy z rizikovějších aktiv poslaly zlotý dolů... a další devizové zprávy

Obavy z rizikovějších aktiv poslaly zlotý dolů... a další devizové zprávy

20.12.2007 9:36
Autor: 

Česká koruna učebnicovým způsobem zareagoval na rozhodnutí bankovní rady ČNB ponechat repo sazbu nezměněnu a oslabila. Kurz EUR/CZK tak stoupal v průběhu seance vzhůru, takže se na konci dne končil na 26,290.

Opatrná politika centrální banky nebude v krátkém období korunu podporovat, a tak ve zbytku roku a dost možná i na počátku roku 2008 nás zřejmě čeká další oslabování koruny. Jako nejbližší technické rezistence, o které by se měnový pár EUR/CZK mohl zarazit, vidíme úrovně 26,47, resp. 26,60.

Trh eurodolaru zřejmě již začíná upadat do vánoční letargie, když kurz vykazuje v posledních dnech jen minimální volatilitu. Měnový pár EUR/USD tedy i včera ignoroval zajímavé makroekonomické zprávy (slabší Ifo či např. zveřejnění výsledků aukce Fedu) a kotvil pod hranicí 1,44.

Dnes jsou na pořadu v USA jen data střední důležitosti (index Philly Fedu a revize údajů HDP), která by neměla trh příliš oslovit. Stejně tak nepočítáme, že do obchodování zasáhne další aukce Fedu na podporu likvidity bank. Trh si s větší akcí raději počká na důležitější čísla zveřejňovaná v pátek, anebo spíše až na začátek příštího roku.

Slovenská koruna podobne ako väčšina susedných mien oslabila. Kurz zamieril na sever hneď ráno a postupne sa posunul z úrovne EUR/SKK 33,580 na EUR/SKK 33,750. Nad hladinou 33,700 otvára koruna aj dnes. Domáci impulzy na trhu absentovali a SKK tak reagvuje najmä na externé podnety.

Dnes to bude podobné. Napriek súčsnému oslabovaniu koruny si stále myslíme, že konverzný kurz bude pod hranicou 33,0 a tak úrovne okolo 33,60-33,80 sú zaujímavé pre otvorenie krátkodobých špekulatívnych pozícií, prípadne na hedgovanie exportných pozícií. Do konca roka nás už nečaká veľa čísiel. Vo štvrtok po Vianociach to bude PPI. Dnes očakávame osciláciu kurzu v pásme EUR/SKK 33,60-33,80.

Zlotý včera oslabil, po ranních EUR/PLN 3,6100 uzavíral na 3,6220, jeho oslabení lze přitom přičíst obavám z rizikovějších aktiv. Na domácí scéně bylo dominantním faktorem zasedání Výboru pro měnovou politiku. Ten sice s převažujícím odhadem ponechal sazby beze změny, v doprovodném komentáři ale vyjádřil obavy z inflačních tlaků a tempa růstu mezd. Výbor také předpokládá, že trend růstu mezd a cen sotva zpomalí. Tím sice posílil přesvědčení, že růst sazeb v prvním kvartále nového roku je nevyhnutelný, včerejší kurz zlotého ale neovlivnil.

Dnešek je již bez významnějších domácích událostí. Averze k riziku by ale měla udržet středoevropské měny zatím pod tlakem, a tak i zlotý bude mít dnes málo šancí včerejší ztrátu korigovat.

Forint ve středu celkově mírně zpevnil. Obchodování však již bylo předvánočně klidné s minimálními objemy. Vysoký růst mezd přitom jen potvrdil, že centrální banka má se snižováním sazeb problémy. Maďarská měna byla přitom zároveň pod mírným tlakem stejně jako ostatní středoevropské měny, několik obchodů později večer ale vrátilo forint k silnějším hodnotám. Měnový pár EUR/HUF tak po úvodních EUR/HUF 254,20 končil na 254,15.
 
Dnešek je již bez čerstvých dat. Forint tak bude zřejmě reagovat na zájem investorů o rizikovější aktiva. Ten by ale měl být slabší, a tak má forint dnes šanci spíše oslabit.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y