Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ zvyšuje odhad letošního zisku, zvyšuje dividendy a přerušuje odkup vlastních akcií

ČEZ zvyšuje odhad letošního zisku, zvyšuje dividendy a přerušuje odkup vlastních akcií

20.12.2007 16:06
Autor: 

ČEZ zvýšil odhad letošního čistého zisku na 42,6 mld. z dříve udávaných 41,4 mld. poté, co zpřesnil odhad objemu nafakturované elektřiny. Pro příští rok čeká ČEZ další růst zisku na 46,6 mld. .

ČEZ zároveň rozhodl o zvýšení dividendové výplaty. Nadále by na dividendy mělo připadat 50 až 60 procent z čistého zisku Skupiny ČEZ. Dosud byl objem vymezen 40 až 50 procenty.

ČEZ dále oznámil, že přechodně pozastavuje zpětný odkup akcií počínaje vánočními svátky.

ČEZ také informoval o tom, že jednání o koupi MUS dosud nedospěla k žádnému závěru.

Následuje tisková zpráva společnosti ČEZ:

Skupina ČEZ zvyšuje očekávání pro letošní rok na 42,6 miliardy korun na úrovni konsolidovaného čistého zisku, respektive 74,4 mld.Kč EBITDA (z předešlé úrovně 41,4 miliardy korun čistého zisku, resp. 73,4 mld.Kč EBITDA) a to zejména s ohledem na zpřesňování odhadu výše nevyfakturované elektřiny.

„Celkový výsledek je ovlivněn mimořádnými vlivy, jako je dopad daňové reformy ve výši více než 3 miliardy korun, kdy se projevuje vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň a dále změna odhadu nevyfakturované elektřiny,“ uvedl Petr Vobořil, ředitel divize finance.

Přitom „business as usual“ (hospodaření bez mimořádných vlivů) dává čistý zisk
37,3 mld.Kč, ve kterém jsou nárůstem výroby a velkoobchodní marže, optimalizací údržby i úsporami dalších provozních nákladů více než pokryty propady v distribuci vlivem teplého počasí.

Skupina ČEZ zároveň oznámila očekávané hospodářské výsledky pro příští rok. Očekává zvýšení čistého zisku na úroveň 46,6 mld.Kč při provozním zisku před odpisy (EBITDA) ve výši 85,5 mld.Kč. Vliv na další zlepšování hospodaření ČEZ bude mít plánované zvýšení výroby v jaderných elektrárnách a s tím spojený vyšší prodej elektřiny, nárůst velkoobchodních cen elektřiny, kontrolu nákladů díky postupu programu efektivita a nižší daňové zatížení.

Společnost ČEZ dosahuje dlouhodobě stabilních výsledků a současně optimalizuje kapitálovou strukturu zvýšením zadluženosti. Ačkoliv se procesy na obnovu zdrojů a s tím spojené čerpání finančních prostředků již rozebíhají, v oblasti M&A se výdaje posouvají v čase a to vzhledem k posunu akvizic od privatizačních projektů k rozvojovým projektům u nichž však k čerpání prostředků dochází později a v delším časovém horizontu.

S ohledem na tyto skutečnosti rozhodlo představenstvo ČEZ, a. s. zvýšit výplatní poměr dividend (pay-out ratio) ze současných 40-50% na 50-60% čistého zisku bez vlivu mimořádných příjmů s tím, že již rozpočet na rok 2008 počítá s dividendou ve zvýšeném pásmu.

V rámci probíhajícího share buy back programu (zpětný odkup) nakoupil ČEZ ke dni 17.12.2007 podíl 7,92 % vlastních akcií a přibližuje se tak ke stanovené 10% hranici.

Dalších cca 0,5% z celkového objemu akcií ČEZ, které byly v držení společnosti již před zahájením zpětného odkupu, představují závazky společnosti vyplývající z opčního programu. Přitom se vedoucí zaměstnanci ČEZ po celou dobu zpětného odkupu vlastních akcií zdrželi možnosti uplatnit svá opční práva. Začátek roku považuje společnost za vhodné období k vytvoření časového prostoru pro uplatnění alespoň části opcí, aby ČEZ následně mohl využít v rámci zpětného odkupu limit až 10 procent. Dnem 22.prosince 2007 proto společnost přeruší zpětný odkup vlastních akcií na dobu cca čtyř týdnů a znovu jej obnoví ve 4. lednovém týdnu.


Jednání s MUS

V minulých týdnech se objevily informace o jednání ČEZ s majiteli MUS o případném převzetí těžební společnosti. Sondážní jednání skutečně probíhala, ale nevedla dosud k žádnému závěru. Naopak k včerejšímu dni ČEZ stáhl veškeré své návrhy a jednání se vrátila zpět do výchozího bodu s tím, že majitelé MUS avizovali předložení nových návrhů.

ČEZ předpokládá, že by případná akvizice MUS proběhla ve spolupráci se skupinou J&T, neboť sám má zájem pouze o důl Vršany, který hraje klíčovou roli v plánu obnovy uhelných elektráren. ČEZ předpokládá, že toto řešení by mohlo vyhovět i principům ochrany hospodářské soutěže.


Váš názor
  • A tím si vedení ČEZu zaváže strany vládní koalice
    21.12.2007 9:11

    Státní podnik ČEZ zvyšujíc ceny el. energie, dosahuje nepřiměřených zisků na úkor občanů a podnikatelů v ČR. 42 miliard CZK zisku, to jest státní ČEZ obral každého občana o 4.200 korun českých. Na jednu čtyřčlenou rodinu to je 16.800, Kč. Antimonopolní úřad i regulační úřad neplní své funkce, neboť ČEZ má přes dividendy - odvod do státního rozpočtu - zajištěnu přízeň všech politických stran a vždy některá politiská strana má vliv v daném úřadu. Takže ČEZ vlastně vytváří druhou DPH na energii s tím, že cca 30% z dividend odchází ostátním akcionářům ČEZu. Tak jenom můžem i dalším roce závidět, jak má státní ČEZ dovoleno drancovat občany a podnikatele ČR.
    Kocourkov a Zvonokosy
    • Re: A tím si vedení ČEZu zaváže strany vládní koalice
      26.12.2007 10:56

      Kup si akcie ČEZu, chytráku
      Azazel
    • Re: A tím si vedení ČEZu zaváže strany vládní koalice
      26.12.2007 9:30

      Nechápu na rozumový pochod pisatele za daného světového trendu a pravidel hospodářské soutěže článkem zde uvedeného v příspěvku.NECHCI ODPOVĚĎ protože tuším stejnou krávovinu.
      tojsou věci
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data