Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcionáři MOL: Transakce s ČEZ je nevýhodná, pouze se brání OMV

Akcionáři MOL: Transakce s ČEZ je nevýhodná, pouze se brání OMV

27.12.2007 9:32
Autor: ČTK

Londýn 27. prosince (ČTK) - Akcionáři maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL v pátek ostře kritizovali transakci, v níž český ČEZ koupí na firmě sedm procent akcií a založí s ní společný podnik na plynové elektrárny. Celá transakce je výhodná jen pro ČEZ a vedení MOL slouží k tomu, aby na úkor investorů posílilo obranu před snahou rakouského koncernu OMV o převzetí maďarské firmy, řekli akcionáři agentuře Reuters.

Vedle koupě sedmi procent akcií MOL za cenu pod úrovní, kterou nabízí OMV, se obě firmy ve čtvrtek dohodly na společném podniku, který bude budovat plynové elektrárny. Investoři se pozastavují nad tím, že zatímco MOL do něj vloží své elektrárny a infrastrukturu, ČEZ podle MOL přispěje pouze know-how. Přitom obě firmy budou mít na podniku poloviční podíl.

"Podnikatelská logika v tom není takřka žádná. Management (MOL) zcela zřetelně nemá vůbec žádný zájem na tvorbě hodnoty pro akcionáře," uvedl jeden dlouhodobý akcionář MOL. "Zajímají se výlučně o zachování existence MOL jako maďarské firmy," dodal.

Co se týče vkladu ČEZ do společného podniku, jsou akcionáři značně skeptičtí. "Know-how, to jsou nehmotná aktiva. Nemá to žádnou vyčíslitelnou hodnotu. V této transakci (MOL) od ČEZ vlastně nic nezískává," uvedl další akcionář MOL. Podle analytiků Citigroup Jamese Nealea je transakce s ČEZ "dalším dokladem dosavadní brokovnicové strategie MOL", tedy budování co nejšíře rozptýlené obrany proti převzetí.

Akcionáři narážejí na to, že o převzetí MOL má zájem rakouská OMV, která již na něm získala 20 procent akcií. V září OMV nabídla koupit ostatní akcie MOL po 32.000 forintech, což je celkem 360 miliard korun. To MOL označila za podhodnocené a brání se proti OMV všemi prostředky.

Investoři a analytici poukazují na to, že ČEZ kupuje akcie MOL po 30.000 forintech, tedy za méně, než nabízí OMV. Jsou tak přesvědčeni, že transakce s ČEZ je pro největší maďarskou společnost podle tržní hodnoty jen dalším způsobem obrany před OMV, tedy něčím, co vlastně akcionářům škodí. Mluvčí MOL tuto motivaci popřel.

Již dříve se MOL chránila skupováním vlastních akcií a jejich prodejem spřízněným subjektům, zejména domácím bankám. Jedním z kroků obrany byla podle analytiků i letní drahá koupě rafinerie v Itálii.

Pro ČEZ je další zřetelnou výhodu celé transakce to, že MOL bude ČEZ z výdajů na nákup akcií MOL platit úrok osm procent; ČEZ také bude od MOL dostávat dividendy. ČEZ sice kvůli opcím na zpětné odkoupení akcií nebude moci využít případného růstu kurzu MOL, jeho celkový výnos z transakce však bude díky úrokům a dividendám deset procent ročně, odhadl manažer jednoho fondu. To je podle něj pro MOL opět nevýhodné, protože náklady MOL na získání kapitálu jsou nyní kolem 7,5 procenta.

Manažer dalšího fondu uvedl, že ČEZ bude svými akciemi jistě hlasovat ve prospěch managementu MOL. To dále omezí schopnost nezávislých akcionářů ovlivňovat osud firmy. "Kradou nám tím naše hlasovací práva. Zachází se s námi jako s druhořadými občany," stěžoval si manažer.

Transakci MOL a ČEZ kritizovala i OMV. Ta ji ve čtvrtek označila za "čisté finanční inženýrství", které snižuje hodnotu MOL."


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m