Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Smrt Bhuttové krátkodobě zvýší nervozitu na trzích

Analytici: Smrt Bhuttové krátkodobě zvýší nervozitu na trzích

27.12.2007 17:08
Autor: ČTK

Londýn 27. prosince (ČTK) - Smrt pákistánské političky Bénazír Bhuttové povede ke krátkodobé nervozitě na akciových, devizových i komoditních trzích, protože Pákistán je důležitou zemí v regionu. Na ekonomiku Pákistánu by však neměla mít výraznější vliv, protože po technické stránce pouze jedna ze stran ztratila svého kandidáta, což není důvod ke zrušení voleb. Shodují se na tom analytici oslovení agenturou Reuters. Bhuttová zemřela dnes při sebevražedném atentátu v Rávalpindí.

"Domnívám se, že se to čekalo. Věděli jsme od jejího návratu do Pákistánu, že je v nebezpečí, takže se domnívám, že to nezmění základy našeho hodnocení rizik," uvedla analytička Jennifer Harbisonová, která se specializuje na hodnocení rizik v asijské oblasti. "Pákistán není v ohrožení. Je to pouze vražda při volební kampani a mělo by se to posuzovat v tomto kontextu," dodala.

Cena ropy i zlata se v reakci na zprávu vydala mírně vzhůru. Zlato vždy reaguje na možné geopolitické napětí, protože je považováno za bezpečnou investici v době politických nejistot. Obava o politickou stabilitu na Blízkém východě byla příčinou i mírného růstu cen ropy. Analytici však také upozorňují, že reakce trhů na jakékoliv zprávy bývají v této době, kdy je objem obchodů kvůli svátkům nízký, příliš přehnané.

Zpráva o smrti Bhuttové částečně přispěla i k oslabení amerických akcií, protože zhoršila výhled politické bezpečnosti, což by mohlo zpomalit růst ekonomiky. Pokles však nebyl podle analytiků dramatický. "Termínové kontrakty na akciových trzích dramaticky neklesly. Geopolitická rizika jsou vždy něčím, co může ovlivnit další vývoj směru trhu, pokud nemá trh více důležitých podnětů k růstu," uvedl stratég společnosti Dresdner Kleinwort Willem Sels. "Domnívám se, že v současnosti je toho v našich myslích dost o úvěrových trzích a problémech s likviditou a to zůstane mnohem důležitější, než geopolitická rizika. Myslím si, že to příliš neovlivní směr akciového nebo úvěrového trhu," dodal.

Významný vliv by neměla mít zpráva ani na vývoj devizových kurzů hlavních světových měn. Pouze možná zvýší nechuť investorů k rizikovějším obchodům, což povede k dalšímu poklesu měn zemí s nízkými úrokovými sazbami, jako je japonský jen. "Právě teď nevidíme výraznější dopad zpráv z Pákistánu na hlavní měny, ale je obvyklé, že pokud dojde v dané zemi a v sousedních zemích k větším reakcím, může se zvýšit nechuť k rizikům," uvedl devizový stratég RBC Capital Matthew Strauss.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data