Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zápis z jednání Fedu: Větší obavy ze zpomalení ekonomického růstu

Zápis z jednání Fedu: Větší obavy ze zpomalení ekonomického růstu

03.01.2008 14:47
Autor: 

Fed naznačil, že ho nyní znepokojuje jak nestabilita na finančních trzích, tak slábnoucí ekonomika. Ze zápisu ze zasedání FOMC, které proběhlo 11. prosince, vyplývá, že bankéři centrální banky očekávají „poněkud slabší“ ekonomický růst, než byl jejich dřívější odhad. Bankéři přitom poukázali na slabší spotřebitelské výdaje a „hlubší a delší“ krizi na trhu s bydlením.

Zápis naznačuje, že Fed má další podněty ke snižování úrokových sazeb poté, co snížil základní sazbu o 1 procentní bod. Data zveřejněná od posledního zasedání ukazují, že výroba za poslední měsíc klesla a prodeje nových domů v listopadu byly nejhorší za posledních 12 let.

„Ze zápisu vyplývá zvýšené ekonomické riziko“, uvedl Richard Dekaser, hlavní ekonom National City Corp. Bankéři ukázali „zvýšený sklon reagovat a uklidnit měnovou politiku“. Vyjádření FOMC z 11. prosince vypustilo větu z předchozích dvou zpráv o tom, že rozhodnutí o sazbách má zabránit tomu, aby měly turbulence na finančních trzích dopad na ekonomiku. Ze zápisu vyplývá, že i po dvou snížení sazeb od září šéf Fedu Ben S. Bernanke a jeho kolegové připustili, že hlavní sazba Fedu je „poněkud restriktivní“.

Bankéři jednali o novém dočasném aukčním nástroji Fedu, který má pomoci zvýšit likviditu na peněžním trhu. Zdroje, kdy Fed poskytuje bankám prostřednictvím aukcí hotovost výměnou za různé záruky, vyvolávají podle několika bankéřů obavy o „dlouhodobé stimulační efekty“.

Fed tak nenavázal na diskuse, které předcházely oznámení o dočasném aukčním nástroji z 12. prosince. Centrální banka minulý měsíc prostřednictvím dvou operací TAF poskytla bankám prostředky ve výši 40 mld. USD a na leden plánuje další dvě operace. „Rozhodně to bude pečlivě zkoumáno“, než dojde k jakémukoli rozhodnutí o tom, učinit z TAF trvalý nástroj, řekl Louis Crandall, bývalý představitel Fedu v New Yorku a nynější hlavní ekonom pro Wrightson ICAP LLC, společnosti pro výzkum bondů v New Jersey.

Obchodníci včera zvýšili sázky na to, že Fed tento měsíc sníží cílovou sazbu u mezibankovních úvěrů o půl procentního bodu poté, co průzkum institutu ISM naznačil, že v prosinci došlo k poklesu výroby. ISM uvedl, že index nákupních manažerů v průmyslu klesl na nejnižší úroveň za posledních téměř pět let.

Pravděpodobnost snížení sazby na 3,75 % se podle obchodů na CBOT od 31. prosince zvýšila z 0 % na 26 %. Futures ukazují 100% šanci snížení o nejméně čtvrt procentního bodu na 4 %.

Bankéři Fedu se domnívají, že v roce 2008 bude ekonomický růst slabší, než jejich říjnové odhady, jejichž medián činil 1,8 % až 2,5%. Ekonomové Fedu také snížili své prognózy o blíže neurčené číslo, přičemž tvůrcům politiky oznámili, že růst bude do roku 2009 „znatelně“ pod svým potenciálem.

Podle mediánu prognóz ekonomů, kterých se minulý měsíc dotazovala agentura Bloomberg, rostla americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí 1% tempem po 4,9% růstu v předchozích třech měsících.

Spotřebitelské výdaje zmírňují více, než se čekalo, což možná naznačuje určité přelévání („spill-over“) korekce na trhu bydlení, píše se v záznamu. Členové bankovní rady se shodli na tom, že korekce na trhu bydlení bude zřejmě hlubší a delší, než odhadovali v říjnu. Pro srovnání, podle záznamu z říjnového jednání bankéři tehdy hovořili o „zanedbatelných důkazech“ přelévání z trhu bydlení.

„Zdá se, jako by byl Fed více nakloněný ke snižování sazeb, než jak vyplynulo z prohlášení 11. prosince,“ uvedl finanční analytik Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ v New Yorku Chris Rupkey. Tvůrci měnové politiky v minulém měsíci uvedli, že je pravděpodobné, že se situace na finančních trzích zlepšuje rychleji, než členové očekávali, a v tom případě by mohlo být vhodné vzít některá snížení sazeb zpět.

Známky potíží ve financování bank a na úvěrových trzích se zmírnily a úvěrové náklady se klesly poté, co se Fed společně s dalšími centrálními bankami rozhodl poskytnout peněžním trhům finanční injekci.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.