Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hampl (ČNB): Sazby možná již dosáhly svého vrcholu

Hampl (ČNB): Sazby možná již dosáhly svého vrcholu

16.01.2008 17:58
Autor: 

České úrokové sazby možná již dosáhly svého vrcholu nebo k němu mají velice blízko, uvedl člen bankovní rady ČNB Mojmír Hampl.

V rozhovoru pro Thomson Financial News Hampl uvedl, že prosincové zvýšení inflace na šestileté maximum 5,4 % je jednorázovým výkyvem způsobeným především zvyšujícími se cenami potravin a novou daňovou reformou a že neočekává promítnutí inflace do očekávání občanů.

V souladu s komentáři, které učinil minulý rok, přirovnal Hampl současný cyklus utahování měnové politiky k cestě do základního tábora pod vrcholem hory.

“Nechci říkat, že jsme již v základním táboře. Nicméně je možné, že tam již jsme. A je rovněž možné, že jsme od něj jen kousíček,” použil přirovnání a vyhnul se přímým odpovědím o úrokových sazbách.

“Je těžké odhadnout, zda je počasí dostatečně dobré na uskutečnění výstupu. Pokud je špatné, můžete si říct, že jste dosáhli maximální výšky, které jste dosáhnout mohli, a rozhodnete se pro jinou cestu. Buď dojdete na vrchol a pak začnete sestupovat, anebo se rozhodnete pro sestup hned.”

Inflace v české ekonomice stoupala stejně jako v dalších středoevropských státech hlavně kvůli rostoucím cenám potravin, ale také kvůli vládní daňové reformě, která zvýšila nepřímé daně jako např. DPH výměnou za sníženou daň z příjmu fyzických a právnických osob.

ČNB zvýšila v uplynulém roce hlavní úrokovou sazbu čtyřikrát až na současnou úroveň 3,5 %. Poslední odhady hovořily až o 6% inflaci a většina analytiků očekává v únoru další zvyšování sazeb.

Hampl vyjádřil své přesvědčení, že pokud nenastanou nějaké významné změny v globální ekonomice na straně poptávky, pak současné zvýšení inflace nejpozději do 12 měsíců odezní. “Jsem přesvědčen, že zvýšení je pouze dočasné. Je to fluktuace, která by nejpozději do 12 měsíců měla odeznít.” Česká ekonomika je v dlouhém období nízkoinflační se stabilizovanými inflačními očekáváními, řekl Hampl. 

Hlavním rizikem pramenícím z globální ekonomiky je podle Hampla podstatně nižší než očekávaný ekonomický růst a akumulijící se proinflační tlaky způsobené vysokou poptávkou po komoditách v rozvíjejících se ekonomikách.

Hampl také uvedl, že by nebyl překvapen, kdyby koruna letos posilovala pomaleji poté, co její loňské 7% posílení k euru pomohlo zmírnit cyklus utahování měnové politiky. “Nepřekvapila by mě korekce současného vývoje (koruny),” řekl. Je však podle něj možné, že reálné zhodnocování koruny zrychlí nad obvyklých 3-3,5 % ročně a dočasně se urychlí konvergence ekonomiky.

(Zdroj: Thomson Financial)


Váš názor
  • Správná předpověd
    17.01.2008 6:13

    Pochopitelně skokové zvýšení a pak normál.V podstatě katastrofa pro důchodce a rodiny s malými dětmi. A co když koruna začne padat , co potom - změnila se mezinárodní situace.
    Novák
    • Re: Správná předpověd
      17.01.2008 10:25

      Takovou předpověď udělá deset tisíc lidí v naší republice. Na to nemusím být členem bankovní rady. Je to nic neříkající alibismus. Připomíná mi to předpověď počasí. Trochu zaprší, sem tam vysvitne sluníčko a mohou být i mraky.
      Bobo
      • Je to jen hra
        17.01.2008 10:35

        Chlapci si jen tak hrají, občas nahoru, někdy dolů, tak trošku legrace. Jenom teda nevím, jestli to ještě myslí vážně s tím cílováním inflace. Mít v horizontu transmise prognózu nad cílem a nic nedělat, to je trochu podivné. Zřejmě bychom měli už pomaličku změnit statut ČNB a možná i ústavu, protože hlavním cílem ČNB už evidentně není cenová stabilita...
        Tifo
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data