Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodník: Češi neváhají utrácet za diamanty miliony korun

Obchodník: Češi neváhají utrácet za diamanty miliony korun

05.02.2008 15:23
Autor: ČTK

Praha 5. února (ČTK) - Češi stále více nakupují diamanty a neváhají za ně utrácet milionové částky. Poptávku po drahých kamenech celosvětově zvýšily masivní ztráty akciových trhů a nejistota z dalšího vývoje. Stranou nezůstali ani investoři v Česku. Dlouhodobě stabilní růst cen diamantů se proto zrychlil a loni v průměru činil pět až deset procent. Větší diamanty rostly dokonce v desítkách procent. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel české firmy Diamonds International Corporation (DIC) Přemysl Synek.
"Běžní investoři v Česku dnes ukládají do diamantů jednorázově částku od milionu do tří milionů korun a tyto investice jsou schopni opakovat několikrát ročně. Před několika dny jsme prodali dvanáctikarátový diamant za 4,5 milionu korun," řekl Synek. Dobře se prodávají i kvalitní diamantové šperky, které lze pořídit zhruba od 10.000 korun.
Zájem o diamanty nevznikl jen kvůli propadům akcií. Investoři oceňují i po staletí vyzkoušené přednosti tohoto nejtvrdšího přírodního minerálu - trvanlivost, plynulé zhodnocování, a hlavně bezkonkurenční a velmi nenápadnou koncentraci bohatství. "Když budete chtít vložit milion korun do zlata, tak musíte koupit zhruba dva kilogramy. Když budete chtít milion vložit do diamantů, stačí diamant o velikosti knoflíku," uvedl Synek.

Těžko uvěřitelné je, že diamant nezná cenový pokles a pokud jej někdo nabízí se zajímavou slevou, je třeba se mít na pozoru, protože s velkou pravděpodobností půjde o podvodníka. "Diamant na rozdíl od zlata neosciluje, diamant pořád jenom narůstá. Nikdy neklesnul. Více než 100 let má trh s diamanty pevná pravidla, je velmi sofistikovaný, jede v té samé linii," uvedl Synek.

S koncem 90. let nebylo možné nynější situaci v Česku vůbec porovnávat. "Před deseti roky všichni investice potřebovali otáčet, potřebovali si zajistit pomocí investic další příjmy a vkládali peníze do aut, nemovitostí, budování podnikání. Postupně Češi zbohatli a mají volné finanční prostředky," popisoval Synek. Loňské prodeje DIC vysoko převýšily 100 milionů korun a v lednu přišel další výrazný meziroční nárůst.

Investování do diamantů má i rizika. Podle analytika firmy Colosseum Štěpána Pírka neexistuje trh, kde je možné diamant rychle a s nízkými náklady prodat, a proto je to investice pouze na velmi dlouhou dobu. Diamanty rovněž nejsou tak snadno ocenitelné jako například zlato. "U diamantů rozhodují různá specifika, jako je velikost, čistota, barva, brus. Například dvakrát větší diamant je mnohem dražší než dva menší o stejné hmotnosti. Laik také nemusí rozpoznat pravost diamantu," upozornil Pírko.

DIC, člen a akcionář nejstarší světové diamantové burzy v Antverpách, spatřuje největší potenciál pro své podnikání v zemích střední a východní Evropy. "Na západní trhy není tak těžké jít, ale tam diamanty každý zná. V Česku byl ovšem diamant dlouhá léta známý hlavně jako řezný nástroj," řekl Synek. Obchodní místo již DIC zřídila v Bratislavě, ještě letos by měla následovat Praha, Bělehrad a další města. V současné době má DIC dceřiné společnosti již v deseti zemích.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university