Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průmysl v prosinci: Citelné ochlazení

Průmysl v prosinci: Citelné ochlazení

14.02.2008 9:59
Autor: David Marek

Českému průmyslu na konci loňského roku začal docházet dech. V prosinci objem produkce stagnoval ve srovnání s listopadem, meziroční tempo růstu zvolnilo z 6,7 na 2,9 procenta. Částečně se na prosincovém výsledku podepsal nižší počet pracovních dní, nicméně trend ztráty dynamiky českého průmyslu je již patrný několik měsíců.

Zpomalování hospodářského růstu v Německu a dalších zemích eurozóny bylo v posledních měsících cítit v klesajícím počtu nových zakázek a zpomalování růstu vývozu. V listopadu a prosinci se projevilo stagnací průmyslové výroby v meziměsíčním srovnání. Citlivost českého průmyslu na poptávku v zahraničí je skutečně velká. Tržby z přímého vývozu se na celkových průmyslových tržbách podílí rovnou polovinou. Negativní indikací je také skutečnost, že tržby průmyslových firem rostly ještě pomaleji než produkce, když se meziročně zvýšily pouze o 2,4 procenta.

Vzhledem k tomu, že v loňském roce táhla průmyslové statistiky kupředu již tak relativně silná odvětví, tj. automobilový průmysl a výroba elektrických a optických přístrojů, prohloubila se koncentrace českého průmyslu. To zároveň zvyšuje citlivost české ekonomiky. Dostanou-li se do problémů evropské automobilky, kam proudí velký objem českých subdodávek, pocítí to nejen průmyslové statistiky a vývoz, ale také hrubý domácí produkt. Argumentace negativního dopadu příliš jednostranné orientace průmyslu a ekonomiky přichází na řadu právě v horších časech. Přímé zahraniční investice byly a jsou nezbytnou součástí vývoje české ekonomiky, větší diverzifikace by ale české ekonomice jistě slušela.

Kromě klesající poptávky v zahraničí tíží průmyslové firmy výrazné posílení kurzu koruny a stoupající jednotkové mzdové náklady. V letech 2003-2006 jednotkové mzdové náklady nepřetržitě klesaly. Loni se tento trend zastavil. Rizikem je aktuální úroveň kurzu koruny, která neodpovídá vývoji produktivity práce a představuje zhoršování konkurenceschopnosti českých průmyslových firem.

Za celý loňský rok se průmyslová výroba zvýšila o 8,2 procenta, letos počítáme s růstem zhruba o 5 procent.


Váš názor
  •  
    14.02.2008 12:21

    Kdybychom nastavili uměle nízký kurs Kč, budeme se podobat Číňanům. Budeme živit celou Evropu, jako oni šatí svět, zasereme si nadměrnou výrobou životní prostředí a dostaneme za to jen papírová Eura. Čína dnes má problémy, jak se dolarových přebytků zbavit. Dvě generace dřely v bídných podmínkách, zdevastovaly svou zem a teď si mohou se zelenými papírky vytřít prdel. Jejich hodnota měřená stálými aktivy (komoditami, ropou atd.) mnohonásobně klesla. A to ještě nejsme na konci pádu dolaru. Je jich zkrátka na světě moc a jsou kryté jen dluhy z hypoték, které jsou zajištěné jen nafouknutými cenami nemovitostí. Tak to vidím já.
    HonzaH
    •  
      14.02.2008 14:32

      Ráda bych věděla, v čem pracujete, když máte tak dobrý přehled o tom, kam až má koruna posílit. Za 10 EUR na hodinu v Německu nikdo nepracuje? A jak jste na to přišel? Jednoduché počty: 10 EUR x 8 hod./den x 22 dní/měsíc = EUR 1.760,-. A pokud byste těchto 1760,- EUR vynásobil cca 2, tak vám to dá hodnotu v DEM tedy v dřívějších markách. Kolik si myslíte, že to je? 3.520,- DEM. Za to tam dělaj normálně lidé v bance. Kolik si myslíte, že si vydělá ředitel pobočky banky v Německu? Tak kolem 5.000,- EUR maximálně. A to je na naše Kč 125.000,-. To má u nás ředitel pobočky kolem 100.000 také. Tak co. Asi jste právě spadl z měsíce.
      iva
      •  
        15.02.2008 1:00

        Vygůglil jsem článek z roku 2006 http://www.finexpert.cz/Rubriky/Vyse-prumerne-ciste-mzdy-ve-svete/sc-17-sr-1-a-21182/default.aspx, který říká, že průměrná roční mzda v Německu byla 24.718 E, zatímco v Česku 187.536 Kč. Podle této parity mi vychází, že při úplném vyrovnání cen a životní úrovně by mohlo být Euro pod 8 Kč. Myslete si o tom i o mě, co chcete,
        HonzaH
  •  
    14.02.2008 12:14

    Jste mimo. To snad chcete, aby ČNB intervenovala za oslabení koruny? Posilování koruny způsobují tržní mechanismy, že je zkrátka podhodncená. Její kupní síla co se týče najmutí námezdní síly je stále několikanásobně vyšší. Za 10 Euro na hodinu v EU nikoho nezaplatíte, ale za 250 Kč v pohodě. Kdybychom zavedli Euro, tak bychom jen čuměli na zdražování, ČNB by nemohla dělat nic a národ by byl podruhé ožebračen. První ožebračení bylo umělým nastavení kursu při zavedení směnitelnosti. Nedivím se, že tu blbost nechce naštěstí nikdo opakovat. Až Kč dostatečně posílí, tak můžeme Euro přijmout. Mě se to tempo zdá dost pomalé, takhle to bude trvat ještě 10 let.
    HonzaH
    • Jak to vlastně bude
      14.02.2008 12:21

      Každý z vás má pravdu a záleží z které strany na minci koukáme. Obě strany jsou pravá ovšem která nám přinese větší a zdravější ekonomiku. Petr
      Petr
  • průmysl
    14.02.2008 10:49

    snížil tempo růstu z důvodu snížení růstu v USA a v zemích EU jako je Německo a spol. Koruna má na to vliv tak max z 30%. Průmysl v letošním roce neporoste i kdyby byl kurs koruny na 30 Kč k Euru.
    tk
    • a slovo konkurence schopne ceny vam nerika nic
      14.02.2008 11:00

      kdyz budete moci vyvazet za nizke ceny tak na trhu prevalcujete konkurenci. Se silnou korunou se muzete jit tak akorat klouzat, i kdyz vase zbozi bude mit fantasticke parametry. Vy asi do vyvozu a dovozu moc nedelate?
      jojonene
      • i pro slovensko plati svetove podminky na trhu. A presto:
        14.02.2008 11:03

        Podivejte se na soucasne vysledky na Slovensku: prudky narust slovenske ekonomiky za 4/IV a HDP o vice nez 14% (viz treba teletex CT str.146). A Slovensku pomaha v konkurenci na svetovem trhu optimalni kurs jejich meny. A naproti tomu v CR vykonost ekonomiky klesa a roste prudce inflace a paradoxne k tomu KC
        jojonene
  • KC prudce sili i oproti SK
    14.02.2008 10:29

    a tento paradox rostouci Kc zpusobi behem 8-10 mesicu prudky pad ekonomiky CR do pekla. Podivejte se na soucasne vysledky na Slovensku: prudky narust slovenske ekonomiky za 4/IV a HDP o vice nez 14% (viz treba teletex CT str.146). A naproti tomu v CR vykonost ekonomiky klesa a roste prudce inflace a paradoxne k tomu KC
    jojonene
    • Re: KC prudce sili i oproti SK
      14.02.2008 10:51

      Plácáte nesmysly... Právě před rokem slovenská koruna nebývale rostla.. Problém je úplně někde jinde... Kdybyste se obtežoval pořádně číst, také byste to věděl... Dochází ke zpomalování ekonomik u našich obchodních partnerů... SK sice nyní vykázalo nebývalý růst HDP, ale ten je mimojiné způsoben některými jednorázovými změnami, takže bych to nepřeceňoval...
      QEntity
  •  
    14.02.2008 10:23

    Bohužel musím konstatovat, že posilující koruna zlikviduje spoustu našich firem, které v minulosti vyvážely ve velkém a dnes nemohou být konkurenceschopní a tudíž zavřou nebo omezej svoji produkci. Na jendu stranu, jejich výroba a prodej do zahraničí, pomohly koruně k dnešní síle, a na druhou stranu je silná koruna pošle k ledu. Je to samozřejmě vina nejen ČSSD, ale i ODS, která je zásadně proti zavedení EURa u nás a tím pádem pomáhá likdvidovat přímo i nepřímo naše firmy. Pokud si někdo myslí, že posilující koruna pomůže ke zlevnění zboží u nás, tak se šeredně mýlí. Dovozní firmy se pakují, vývozní firmy jdou ke dnu, cestovky zdražují, operátoři nezlevňují romingové hovory atd. atd. Tak kde to jsme? Ale hlavně, že stále slyšíme "Česká ekonomika vzkvétá". Tak když jsme na tom tak dobře, tak proč máme dluhy kam se podíváme?
    iva
    • Pocatkem pristiho roku budete cumet
      14.02.2008 10:33

      zrovna jako ted muzeme cumet na to, ze jsme jedina zeme, kde je nafta drazsi nez benzin, a v realne hodnote je i drazsi nez treba v Nemecku, ci Slovinsku, kde jiz maji temer rok EURO.V soucasne dobe spekulanti hraji na posilovani kc, aby ji v nasledujicim obdobi poslali ke dnu. Jedna se o takove silne hrace, pro kterou je CNB to same, jako pro kocku mys. Nicmene se i domnivam, ze nekteri clenove CNB mohou byt korupcne na ne napojeni. Silna koruna v obdobi nekolika mesicu zpusobi, ze jiz nebude temer zadne ceske zbozi na svetovem trhu prodejne a postupne nebude kvuli cene prodejne ani na vlastnim trhu. (Podotykam, ze se to zatim moc netyka Skody MB, ktera auta v podstate jiz jen montuje z dilu, ktere nakupuje v zahranici). Vyvozci musi zatim vyvazet na zaklade predchozich smluv, ale brzy zkrachuji. Je to paradoxni, ale v soucasnosti se jiz vyplati nakupovat v zapadnich zemi i stavebni material vcetne cihel. O maslu atd. jiz ani nemluve. V minulem roce jsem si koupil ve SRN spickovy fotoaparat a plnoautomat na kafe a usetril jsem temer polovinu oproti cenam v CR. S reklamaci na zapade mam absolutne vyborne poznatky. Nehlede i na to, ze autorizovane opravny vam musi zbozi opravit i u nas. To se tyka i aut. Navraceni DPH je jednoducha zalezitost. Behem par tydnu se zacne jeste vice projevovat dalsi zvyseni cen potravin a bydleni vlivem dvojnasobne zvysene sazby za DPH a budete cumet. Nejsme Chorvatsko, ktere zije z domaciho turistickeho ruchu, abychom mohli jasat nad spekulativnim a skokovem posilovani koruny, nasobenem i narustajici inflaci. Skoro kazdym dnem posili kc oproti SK, PLN i madarske HUF. Ze by se kazdym dnem o tolik procent zlepsovala výkonnost ceske ekonomiky oproti treba slovenske? Super, prepalena mena posle behem 1 roku CR peknym padem do pekla
      jojonene
    •  
      14.02.2008 10:25

      A co s tím má zavedení Eura společnýho?
      TK
      • Protirecite si
        14.02.2008 10:44

        Stoupajici koruna by naopak mela zpusobit, ze fotoaparat bude levnejsi u nas, protoze byl stejne vyroben nejspis v Cine nebo jinde v Asii. Duvody vysokych cen v CR jsou vysoke dane a vysoke marze obchodniku kvuli nedostatku konkurence.
        DanD
        • Re: Protirecite si
          14.02.2008 10:47

          To fajn pak si namažu fotoaparát s možná máslem co bude stát 100 a nebo jen si to posypu solí a najím se. Dobrý nebo si usmažím lcd televizi. Zachvílui většina lidí nebude co jíst kvůli spekulantům koruny.
          Petr
          • :-)
            14.02.2008 10:50

            Jasně umřeme hlady :-)))))
            tk
            • Re: :-)
              14.02.2008 10:55

              Ty a ani já ne, když máme peníze na obchody s akcii , ale 90% lidí žije z výplaty k výplatě a jen se zadlžují. To oni si ani ten levný foťák nemůžou koupit.
              Petr
              • Petře
                14.02.2008 11:08

                A to jako ty lidi mám litovat? To je přeci jejich problém, ne? Tak ať se nezadlužujou, ať začnou šetřit na jídle a nevyhazujou prachy za cigára a chlast ať prodaj auto....
                TK
                • Re: Petře
                  14.02.2008 11:11

                  Litovat je nemusíš, tebe a ani mě asi taky nikdo nelituje ale bavíme se o posilující se koruně a jen jsem uvedl příklad.
                  Petr
      • to si delate tou otazkou fakt legraci????
        14.02.2008 10:30

        preci kdyz bude zavedeno euro tak nemuze rust Kc, ktera nebude existovat
        jojonene
        • Re: to si delate tou otazkou fakt legraci????
          14.02.2008 10:33

          No ale co to má společnýho s růstem průmyslu???
          TK
          • silana KC cini prumysl nekonkurenceschopnym
            14.02.2008 10:39

            Silna koruna v obdobi nekolika mesicu zpusobi, ze jiz nebude temer zadne ceske zbozi na svetovem trhu prodejne a postupne nebude kvuli cene prodejne ani na vlastnim trhu. (Podotykam, ze se to zatim moc netyka Skody MB, ktera auta v podstate jiz jen montuje z dilu, ktere nakupuje v zahranici). Vyvozci musi zatim vyvazet na zaklade predchozich smluv, ale brzy zkrachuji. Je to paradoxni, ale v soucasnosti se jiz vyplati nakupovat v zapadnich zemi i stavebni material vcetne cihel. O maslu atd. jiz ani nemluve.
            jojonene
            • Re: silana KC cini prumysl nekonkurenceschopnym
              14.02.2008 10:55

              Opět dohromady plácáte věci, které spolu nesouvisí... To, že se nyní vyplatí kupovat cihly v zahraničí, je způsobeno tím, že u nás i v nejbližším okolí (polské Slezsko) je nebývalý stavební boom a naše výrobní kapacity jedou na 100%... A platí to například i pro izolační materiály...
              QEntity
              • ano, minuly rok na stavebni hmoty mel vliv i narust vystavby u nas
                14.02.2008 11:06

                ale vloni bylo vloni a ted je jiz ted a nejedna se pouze o stavebni hmoty
                jojonene
  • To dělá Paroubek
    14.02.2008 10:12

    To jsou následky Parobkových inv. pobídek do akumulace citlivých odvětví, a snaha o příliš sociální stát, takže silná koruna by byla v pořádku, kdyby se nejednalo o spekulativní kapitál, přitékající na naši burzu.
    kompi
    • fakt si delate legraci
      14.02.2008 10:36

      Silna koruna v obdobi nekolika mesicu zpusobi, ze jiz nebude temer zadne ceske zbozi na svetovem trhu prodejne a postupne nebude kvuli cene prodejne ani na vlastnim trhu. (Podotykam, ze se to zatim moc netyka Skody MB, ktera auta v podstate jiz jen montuje z dilu, ktere nakupuje v zahranici). Vyvozci musi zatim vyvazet na zaklade predchozich smluv, ale brzy zkrachuji. Je to paradoxni, ale v soucasnosti se jiz vyplati nakupovat v zapadnich zemi i stavebni material vcetne cihel. O maslu atd. jiz ani nemluve. KDYBY NEBYLA KC ale EURO, tak je ekonomika na zahranicnich trzich v EURO je konkurence schopna. Vy si fakt delate svymi otazkami legraci
      jojonene
      • Re: fakt si delate legraci
        14.02.2008 10:39

        No mě připadá, že si děláte legraci tou úvahou. Chcete říct, že kdybychom měli Euro, tak budeme vesele dál vyvýžet a průmysl dál poroste o 10%????? To si fakt myslíte???? Tak to jsem se ještě od rána víc nezasmál :-)))))))
        TK
      • Je to tak
        14.02.2008 10:39

        Vývozci s tímhle tempem půjdou do krachu.
        Petr
  • Euro
    14.02.2008 10:08

    To dělá posilující koruna.
    Petr
    • a KC prudce roste i oproti SK
      14.02.2008 10:25

      a to je prave ta legrace, ktera zpusobi behem 8-10 mesicu prudky pad ekonomiky CR do pekla. Podivejte se na soucasne vysledky na Slovensku: prudky narust slovenske ekonomiky za 4/IV a HDP o vice nez 14% (viz treba teletex CT str.146). A v CR roste prudce inflace a paradoxne k tomu KC
      jojonene
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.