Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Vyhlídky ekonomiky USA horší, Fed bude podle potřeby dál zasahovat

Bernanke: Vyhlídky ekonomiky USA horší, Fed bude podle potřeby dál zasahovat

14.02.2008 16:30
Autor: ČTK

Washington 14. února (ČTK) - Vyhlídky americké ekonomiky se v posledních měsících zhoršily a centrální banka (Fed) je připravena na podporu ekonomického růstu dále zasahovat. Fed však musí být v dalším snižování úroků opatrný s ohledem na to, že ve druhé polovině roku se dá čekat hospodářské oživení, řekl dnes ve vystoupení v Senátu šéf Fedu Ben Bernanke. Ministr financí Henry Paulson poté vyjádřil přesvědčení, že americká ekonomika se do recese nedostane.

"Fed bude důkladně hodnotit nové informace a jejich dopad na ekonomický výhled a bude včas a podle potřeby zasahovat, aby podpořil růst a zajistil adekvátní ochranu proti rizikům zhoršení situace," řekl Bernanke v bankovním výboru Senátu. Banka však podle něho očekává, že během roku bude nynější útlum vystřídán oživením a zrychlením růstového tempa. Fed proto musí zvažovat dopady podpůrných zásahů v měnové i rozpočtové politice na inflaci, řekl Bernanke.

Americká ekonomika nyní zažívá silný útlum v důsledku loni vzniklé krize na trhu bydlení. Proti hrozbě recese, což je pokles ekonomiky nejméně dvě čtvrtletí za sebou, již Fed letos zasáhl razantním snižováním úroků a vláda s Kongresem přijaly soubor podpůrných rozpočtových opatření. Kdyby se však ukázalo, že útlum byl jen dočasný, vedly by tyto zásahy k růstu inflace, což by podkopalo střednědobé ekonomické vyhlídky.

Bernanke označil za pravděpodobné další zhoršování situace na trhu bydlení, kde od loňska prudce klesá stavební aktivita. Podle něj se také dá čekat, že bude dál oslabovat trh práce, což bude spolu s růstem cen energií a poklesem cen domů stlačovat spotřební výdaje. Zároveň rostou inflační tlaky, které zvedá drahá energie a potraviny spolu se slabým kurzem dolaru. Zvýšená inflace by výrazně komplikovala snahu Fedu zasahovat proti hospodářskému útlumu, připomněl Bernanke.

Ministr Paulson, který se slyšení účastnil spolu s šéfem Fedu, vyjádřil přesvědčení, že i přes značný pokles na trhu bydlení zůstává ekonomika v zásadě zdravá a do recese by sklouznout neměla. "Věřím, že naše ekonomika bude dál růst, i když její tempo v příštích čtvrtletích bude pomalejší než to, které jsme zažívali v minulých letech," řekl ministr podle agentury Reuters.

Paulson senátorům připomněl, že vláda na podporu ekonomiky urychleně zasáhla vypracováním stimulačního balíku v hodnotě přes 150 miliard dolarů a rázně postupuje i proti prohlubování krize na rezidenčním trhu a úvěrových trzích. "Neseděli jsme a nečekali," řekl.


Váš názor
  • Bernanke dela politiku
    14.02.2008 19:32

    a vsichni mu to zerou. Rekl, ze za nekolik poslednich mesicu se ekonomie USA zhorsila. To ale neni zadna novina, to uz jsme vsichni vedeli, a on sam to v podstate rekl, kdyz byl pred kongresem minule. O co teda jde. Jde o to zajistit, ze v USA ekonomii nebude zadny velky maler pred volbami na zacatku listopadu 2008. Proto si Bernanke svymi dnesnimi vyroky dlazdi cestu k tomu aby mohl napumpovat vice penez do USA ekonomie co nejdrive, tak aby to zabralo jeste pred volbami, v srpnu , zari rijnu, . obvykle zpozdeni reakce na snizeni urokovych sazeb je 6 az 9 mesicu. Takze se da ocekavat, ze na pristi schuzi FEDu opet snizi sazby, a to i kdyz situace neni a nebude tak drasticka. Je treba dodat, ze Bernanke toto rozhodnuti nedela sam, ale voli cela skupina regionalnich reditelu FEDu asi 8 nebo 10 lidi, ale Bernanke je jejich bos. Proste republikani, Bush Bernankeho vybrali, a on se o ne primerene postara. Tim ho neobvinuji z toho , ze by se pokousel ruinovat americkou ekonomii z politickych duvodu, jenom rikam, ze FED ma ve sve reakci urcite rozmezi , dosti sirokou cestu, jak se rozhodnout a ze to FED bude hrat bezpecne nejen pro Ameriku, ale take pro Republikany .
    Jap
    • Re: Bernanke dela politiku
      15.02.2008 8:26

      Ekonomie = věda Ekonomika = systém
      Antracit
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university