Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Británie dočasně znárodní hypoteční banku Northern Rock

ČTK: Británie dočasně znárodní hypoteční banku Northern Rock

18.02.2008 8:16
Autor: ČTK

Londýn 18. února (ČTK) - Britská vláda se rozhodla dočasně znárodnit hypoteční banku Northern Rock, která se v důsledku krize na finančních trzích ve světě potýká s vážnými problémy. Řekl to včera britský ministr financí Alistair Darling, podle něhož se banka vrátí do soukromých rukou až ve chvíli, kdy se situace na trhu zklidní. Banku se snažili získat hned dva zájemci, vláda ale jejich nabídky odmítla.
 
"Nevěříme, že ty dvě nabídky by za současných podmínek na trhu mohly být pro daňové poplatníky dostatečně přínosné. Proto se vláda rozhodla přijmout legislativu, která banku Northern Rock dočasně převede pod správu veřejnosti," řekl ministr na tiskové konferenci. Vláda už na podporu banky vynaložila zhruba 25 miliard liber (asi 843 miliard Kč).

Vážným zájemcem o převzetí banky bylo konsorcium pod vedením společnosti Virgin Group miliardáře Richarda Bransona. Šanci měl i tým manažerů banky, který chtěl instituci od základů přebudovat. Vláda ale nebyla spokojena ani s jednou nabídkou a zájemce vyzvala, aby nabídky buď vylepšili, nebo z boje odstoupili.
 
"V tomto případě jsme museli intervenovat, protože kdybychom nechali banku padnout, bylo by téměř jisté, že by se problémy rozšířily do celého bankovního systému Velké Británie," řekl Darling. Rozhodnutí vlády se ale nelíbí akcionářům, kteří mají obavy, že toho na ně moc nezbude. "Situace na trhu se zlepší. Hypoteční portfolio Northern Rock není špatné, podle mě by ale byla chyba, kdybychom ji nechali a vzali ztrátu," dodal.
 
Darling řekl, že akcionáři Northern Rock dostanou odškodné, jeho výši ale blíže nespecifikoval. "Legislativa umožní vládě, aby získala akcie i majetek banky. Z toho bude vyplacena kompenzace, jejíž výši určí nezávislý odhadce," dodal ministr. Při výpočtu kompenzace se ale nebude přihlížet k tomu, že bylo třeba ústav podpořit částkou 25 miliard liber.

"Je to unáhlené a příliš tvrdé rozhodnutí, stejně jako řada jiných unáhlených a tvrdých rozhodnutí, které dosud učinili," řekl v televizi Sky News Robin Ashby ze Sdružení malých akcionářů Northern Rock.

Northern Rock je pátou největší hypoteční bankou v Británii, loni v září se ale dostala do vážných problémů. Až příliš se spoléhala na krátkodobé operace na peněžních trzích, místo aby svou činnost dál financovala vklady obyvatel. Banka doplatí na úvěrovou krizi, která byla vyústěním problémů v části hypotečního trhu v USA.

Krizí zmítanou hypoteční banku musela už loni na podzim podpořit britská centrální banka, což mezi lidmi vyvolalo takovou paniku, že Northern Rock vzali útokem a začali hromadně vybírat vklady. Británie tak musela od roku 1866 poprvé řešit takzvaný "run" na banku. Problémy Northern Rock přispěly k výraznému poklesu preferencí vlády premiéra Gordona Browna.

Británie už v minulosti zachraňovala více soukromých firem, které pak skončily ve vlastnictví státu. V roce 1971 vláda zasahovala například ve strojírenském koncernu Rolls-Royce, který se kvůli vysokým nákladům na vývoj leteckého motoru RB211 ocitl před bankrotem. Hrozba úpadku se vznášela nad automobilkou British Leyland a v roce 2002 i nad energetickou společností British Energy.

Northern Rock není zdaleka jedinou bankou s podobnými problémy. Obětí krize na finančních trzích jsou hlavně velké investiční banky z USA, které v této souvislosti utrpěly miliardové ztráty. Je to například Merrill Lynch nebo Citigroup, ale také některé banky v Evropě. Například švýcarská UBS.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba