Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tůma (ČNB): Posilování koruny nemá fundamentální příčiny; ovlivní rozhodování o sazbách

Tůma (ČNB): Posilování koruny nemá fundamentální příčiny; ovlivní rozhodování o sazbách

04.03.2008 9:30
Autor: 

Posilování koruny na nová maxima nemá oporu v ekonomických fundamentech a měna může své zisky korigovat. Uvedl to dnes guvernér ČNB Zdeněk Tůma na obchodní konferenci. „Připadá mi, že koruna je mimo všechny myslitelné úrovně, posilování nemá žádné fundamentální příčiny, může dojít k určité korekci,“ řekl Tůma.

Tůma rovněž uvedl, že koruna je nejsilnějším protiinflačním faktorem. "Kdyby koruna vyrazila opačným směrem, tak by byl souběh šoků dramatický a inflace by byla výš," upozornil Tůma. 

Kurz koruny podle guvernéra ovlivní rozhodování o sazbách. "Ačkoliv necílíme kurz, tak sehrává důležitou roli a bude ovlivňovat naše rozhodování," uvedl Tůma.

Koruna se včera k euru vyšplhala na svou nejsilnější úroveň v historii 24,86 CZK/EUR, dnes v 9:20 obchodovala na 24,90 CZK/EUR.

(Zdroj: Reuters, ČTK)


Váš názor
  • Koruna neposiluje
    04.03.2008 13:35

    Kdyz uz se tady rozpoutala tkova diskuse, prijdu i ja se svou troskou do mlyna. KORUNA NEPOSILUJE ! A celosvetove tady mame soucasne jak inflaci, tak i deflaci ! Zda se to divne ? Vysvetlim to nejjednoduseji, jak umim. Posilovani koruny je jen zdanlive, protoze se vyhodnocuje ve vztahu k ostatnim menam, ktere oslabuji rychleji. Za 3 roky oslabila CZK asi o 35%, ale EUR o skoro 50% a USD o asi 60%. Inflace znamena, ze je cim dal vic penez, zatimco realnych statku, jejichz nabidku nelze neomezene zvysovat (jako ropa, plyn, zlato a psenice) je porad stejne. Deflace se tyka tech statku (v tomto pripade cti assets), jejichz nabidku je mozne zvysovat (a v pripade financnich assets temer neomezene), a proto bud klesaji v cene, nebo pokud i stoupaji (to v pripade assets, ktere maji v sobe realnou slozku), tak nestoupaji dostatecne rychle, aby drzely krok s ropu, plynem, zlatem a psenici. Realna cena akcii, domu a vseho mozneho zbozi, ktere se lacino vyrabi a je zbytne, klesa.
    Zdenek
    • Re: Koruna neposiluje
      04.03.2008 17:18

      motas dve veci dohromady - posilovani meny jako teminu technicus samozrejme znamena srovnavani s ostatnimi menami - to je jedna vec. realna kupni sila meny se da merit pres inflaci - vubec nehapu, jak jsi prisel na 35 procentni znehodnoceni. vuci cemu? pokud jde o realnou koupeschopnost - inflace rostla pomaleji nez prumerne platy , tedy i z toho pohledu koruna posiluje.
      alain delon
    • Re: Koruna neposiluje
      04.03.2008 17:04

      Tak to je zajimavy prispevek, ze vsechny meny oslabuji... tak tedy CZK posiluje vuci ostatnim menam nebo neposiluje... nevim o jake zdanlivosti je rec ( znova opakuji vuci ostatnim menam).Kazdopadne to vypada, ze CZK si zije svuj zivot a panove z Prikopu jsou trochu bezradni ( viz napr. Singer a jeho zajistovani...), ale na jejich obranu je znovu pripomenout, ze kurs neni jejich starosti , stejne tak jako rust HDP . Tak uvidime, kam se nam to pohne ...kurs sever , .. ekonomika jih, ... volici sever (vice kavovaru z Nemecka)
      MilHann
      •  
        04.03.2008 17:13

        Co jsem chtel rici je, ze vuci EUR nebo USD sice muze koruna posilit, ale chleba bude stat vic korun nez ted, za svuj plat si koupime mene chlebu nez ted (i kdyz budeme treba brat vic), a za akcii KB (i kdyby treba stala vice nez ted) si take koupime mene chlebu nez ted. Na volice radeji nemyslim - bojim se nejhorsiho.
        Zdenek
        • aha
          04.03.2008 17:21

          vysvetleni jsi napsal sem. tak tedy znovu napisu, ze pri vyssim rustu prumerneho plat nez je rust inflace (nemluvim o roku 2008, takova byla situace v poslednich 3-4 letech), koruna z tveho pohledu posiluje.
          alain delon
          • Re: aha
            05.03.2008 14:44

            Uplne jednoduse: mena oslabuje, kdyz klesa jeji kupni sila. Pokud stoupaji ceny, je to pro mne oslabovani.
            Z
        •  
          04.03.2008 17:15

          diky za reakci. ocenuji lidi , kteri prichazeji se zajimavymi, nekonvencnimi pohledy!
          MilHann
    • Re: Koruna neposiluje
      04.03.2008 15:04

      Za prve: Mnozstvi komodit neni ztejne, ale zvysuje se. (A pokud se nezvysuje, jako treba u ropy, jsou k dispozici nahrazky, ktere zvysovat lze.) Za druhe: Cena vseho, co se da vyrobit v tovarne, klesa, ale to rozhodne neznamena deflaci. Pouze cena domu stoupa, protoze stoupa cena pudy. Pouze zasoba pudy nestoupa, to je jedina komodita tohoto druhu. A koruna posiluje, zisky jsou skutecne. Financni assets jsou vzdy vazany na nejakou skutecnou komoditu. Je to zero-sum game, coz znamena, ze jejich nabidku lze zvysovat, nicmene na konci kazdeho dne prichazi vyrovnani v hotovosti. Zvysovani se deje pouze formou nizsiho marginu.
      DanD
    • zejo, je to uplne fuk, ze ceske zbozi nebude na zadnem trhu prodejne, a ekonomika CR je velmi zavisla na exportu
      04.03.2008 13:40

      Silna koruna v obdobi nekolika mesicu zpusobi, ze jiz nebude temer zadne ceske zbozi na svetovem trhu prodejne a postupne nebude kvuli cene prodejne ani na vlastnim trhu. (Podotykam, ze se to zatim moc netyka Skody MB, ktera auta v podstate jiz jen montuje z dilu, ktere nakupuje v zahranici). Vyvozci musi zatim vyvazet na zaklade predchozich smluv, ale brzy zkrachuji. Je to paradoxni, ale v soucasnosti se jiz vyplati nakupovat v zapadnich zemi i stavebni material vcetne cihel. O maslu atd. jiz ani nemluve. V minulem roce jsem si koupil ve SRN spickovy fotoaparat a plnoautomat na kafe a usetril jsem temer polovinu oproti cenam v CR. S reklamaci na zapade mam absolutne vyborne poznatky. Nehlede i na to, ze autorizovane opravny vam musi zbozi opravit i u nas. To se tyka i aut. Navraceni DPH je jednoducha zalezitost.
      jojonene
      • koukam, ze
        04.03.2008 13:46

        at na tebe reaguje kdokoliv, tak ti to nezabrani v tom, aby jsi neustale nekopiroval svuj obskurni prispevek znovu a znovu a znovu..tak si to s tim svym automatem na kafe uzij
        alain delon
  • A NESTANE SE VUBEC NIC !
    04.03.2008 13:15

    to si buďte všichni 100 % jistí.pouze ten, kdo to nepochopí padne na držku a potom se bude nějakou dobu posrávat.Jinak se nestane vůbec nic. Jsme členy EU. Postupně se tedy musíme přizpůsobovat jim, oni se nám nepřizpůsobí. Takže musíme přestat vyrábět HOVNA. Kdo je bude za každou cenu vyrábět, ten chcípne. je to ale hlavně úplně jedno. Je jedno, jestli sto firem s 50 lidmi co vyrábí HOVNA padnou.Aspoň budou nový koně do montoven. Zaměstnanci půjdou dělat jinam, jejich život se nezmění.Možná dostanou větší mzdu. Majitelé hovnodílen a hovnofirem se můžou oběsit, nebo můžou taky montovat za mzdu. Je to jedno, sere na ně pes. Dokud tady budou a bude jich hodně tak bude koruna posilovat, aby je úplně vysála a zlikvidovala.To je realita. Budou tady už jen cizí firmy a budou tady už pořád. Budou tady vydělávat a my budeme ve vlastní zemi námezdná síla. Ale opět zdůrazňuji, že je to jedno. Protože si nic jiného nezasloužíme. Jsme závistivá, líná, vypočítavá a proradná pakáž. Tak žijeme taky podle toho, kdo jsme. Lidem v montovnách bude ve finále líp než v hovnodílnách. Je to ale jedno. Kdo je schopný najde si svoje místo na světě. Když né tady, tak venku. Jednou se to tady úplně srovná se západní Evropou a bude to tady úplně stejné jako v Německu. tak to pochopte a nebrečte. Jestli chcete vědět, jaké to tady v budoucnosti bude, tak se jeďte podívat do Německa. Rusko jsme tady už měli.
    zprcal
    • musim zopakovat svuj prispevek pro nove vseznalky
      04.03.2008 13:37

      myslite si, ze soucasny prudky narust Kc nemuze byt predehrou budouciho padu ceske ekonomiky? Prectete si nasledujici radky o prubehu Velké krize na americkém akciovém trhu (černý pátek): Ekonomové a politikové tehdejší doby byli naprosto zaskočeni a dezorientováni. Vynikající ekonom Irving Fisher se proslavil svojí „nesmrtelnou předpovědí“ několik týdnů před burzovním krachem: ”Akciový trh dosahuje stavu, který vypadá jako trvale stabilní plató. Očekávám, že akciový trh bude za několik měsíců znatelně výše než nyní.” Ani John Maynard Keynes nedokázal rozpoznat blížící se krach. A Winston Churchill, u něhož bychom předpokládali velký ekonomický a politický rozhled, psal tři týdny před propuknutím krachu z Ameriky své manželce Clementine: Musím Ti sdělit, že jsem měl v poslední době mimořádně velké štěstí, co se týče peněz. Než jsem odjel, sir Harry McGowan se mě úplně vážně zeptal, zda může bez předchozí domluvy nakoupit na můj účet akcie, naskytne-li se vhodná příležitost. Řekl jsem, že mohu dát kdykoli k dispozici dva nebo tři tisíce liber. Mínil jsem to jako horní hranici pro nákup akcií vůbec. On tomu ale rozuměl tak, že je to limit, kam až jsem ochoten při jednotlivé burzovní spekulaci jít, a tak použil asi desetkrát větší částku...Tím jsme získali během několika málo týdnů malé jmění... Je to dobrý pocit mít něco v rezervě.
      jojonene
    • Re: A NESTANE SE VUBEC NIC !
      04.03.2008 13:28

      Presne tak to je. A ked pojdu tie dielne do riti tak to teprva bude koniec komunizma do te doby budu vyrabat tie hovna. Vsetko uze je vymyslene a vyraba sa to, nie je potreba tu vyrabat svojho vlastne nic. Staci to dobre volakde kupit a zarabat v montovni. A mzda v montovnach je urcite lepsi ako mzda v hovnodielnach. A ked montovne odidu, odidu aj robotnici, budu robit trebas v Anglii ziaden problem, alebo odidu s montovnou do Moldavie.
      mem
    • Re: A NESTANE SE VUBEC NIC !
      04.03.2008 13:27

      Pardon...kolik je Vam let? Prave te cizi firmy o kteryh jste tady mluvite (a reditelem ktery shodou okolnosti jsem) uz odejdou jako prvni. Najit shopny lidy je skoro nemozny, kazdej chce aspon 100 000 mesicne (kdyz byl EUR za 28.70 tak to bylo 3500 euro a ted je to uz 4000 EUR!!!! Jenom ze ten samej Pepa nezacal najednou pres noc vyrabet vic nez pred tim!!!! Produktivita prace je NIZKA ve srovnani s Nemeckem), koruna skace smerem dolu - nahoru skoro kazdej den....pardon, ale firma musi taky prodavat zbozi, a nevyrabeme to pro Cesky trh kterej je tak malej ze jedno velkomesto v UK skoncumuje vic. Jenom ze dostavame za to EUR ktere v teto zemi z nejakeho neznameho duvodu straci na value. Takovej Istanbul ma 15 000 000 obyvatelu, lepsi podminky a spoustu prilezitostej. Tak nac potrebujeme Prahu??? Uz davno mluvime ve vedeni ze je na case presunut se .
      mayer
      • OK
        05.03.2008 18:10

        To je svoboda. Muzete odejit do levnejsi zeme, kdyz vas bude vic, koruna oslabi a firmy budou mit zase vyhodnejsi podminky ,to je tvrdy zakon trhu. Jestli je 4000 euro pro schopnyho ceskyho pepika moc ,Cluj Lupulescu v Rumunsku se za ne roztrha ,neni problem.
        nero
      •  
        04.03.2008 16:45

        Tak auf Wiedersehen , good bye, nashle.
        Hrk
      • tak nefňukej a vypadni
        04.03.2008 16:44

        uvolni ty drahý blbce. On je někdo okamžitě velmi rád zaměstná. Můžeš taky svou firmu přesunout do Siera Leone, tam budou dělat jenom za to, že je nechají naživu
        pojebek
  •  
    04.03.2008 11:06

    Má to jiné rozměry. 1.první rozměr je vlastní článek a následná diskuse. 2.druhý rozměrje ryze český,všeobecně známý a je možné oněm jen spekulovat. 3.třetí rozměr http://www.blisty.cz/2008/3/3/art39272.html dává tušit jak se to bude vyvíjet.
    Novák
  • Neuvěřitelné skutečností
    04.03.2008 10:58

    Když před jistou dobou premié Paroubek posunul svými výroky že směný kurs mezi EUR a CZK bude 26,50 v době zavedení EURa na nové rekordy okolo 28 CZK, domnívali jsme se mi exportéři že hůře snad být nemůže, no vida, může a o hodně..Dnes mi jedna strojíenskaá firma ozámila že končí, další dvě vydrží maximálně do léta..bude alespoň spousta levných pracovních sil do zahraničních montoven..Jako ochodník v tuto chvíl likviduji export a soustřeďuji se na dvoz /alespoň do té doby, pokud budou v Čechách peníze. Pak zavřu krám a budu čekat až se to podělá, co budou dělat ti propuštění chudáci ze zlikvidovaných dílen nevím..potom si ta banda šašků Na příkopech může klást otázku kde soudruzi z NDR udělali chybu
    Tomas Vaca
    • Re: Neuvěřitelné skutečností
      05.03.2008 12:20

      K příspěvku níže uvádím - konečně rozumné slovo. Silná koruna likviduje nejen exportéry ale veškeou domácí produkci. Velké montovny jen asi ztěží zkousnou další nárůst mzdovýh nákladů, které jsou pro ně meziročně vlastně přes 30 procent - nárůst mezd 12% a posílení CZK vůči € 18 %, pokud se to dá dohromady a přepočte na € a myslím si, že zatím je tu drží pouze a jenom daňové prázdniny přes které si mohou trochu ulevit. Až uteče první bude to lavina. Stačí, že zatlačí odbory a bude. Slováci a Poláci se na náš trh vehementně tlačí a jsou zvýhodněni kurzem cca o 10% oproti místní produkci. Myslím, že ČNB jen zírá a nezmůže se na nic. Díky pánové, že se nám zatím nepovedlo přijmout € jako Slovincům. Počkáme si až bude průšvih, pak to bude pro korunu opravdu výhodné pane presidente už jsem s Vám jeden malér prodělali.
      OH
    • Re: Neuvěřitelné skutečností
      04.03.2008 17:12

      Sláva, o dalšího nýmanda míň....
      -
    • Re: Neuvěřitelné skutečností
      04.03.2008 14:37

      banda sasku na prikopech nema primarne v popisu prace ovlivnovat kurz koruny, hlavnim cilem je ovlivnovat inflaci. silna koruna ma negativa, ale samozrejme i pozitiva. silna koruna ztezuje praci exporterum, pomaha ale napr importerum, kteri dovazeji komponenty. co je vrcholne dulezite je, ze silna koruna drzi nizko ceny obecne , je silne protiinflacni...az bude oslabovat, budete si stezovat na rostouci ceny benzinu nebo na vysokou inflaci. vzdycky se najde neco..
      alain delon
      •  
        04.03.2008 17:27

        Jenomze rodiny rozpocet se nevylepsuje tim, ze v ramci familie vice spotrebujete, ale protoze penize nekde vydelate. Takze dovazet soucastky do zeme je skutecne terno....Nektere veci v makru jsou neprehledne, ale v mikroekonomii jsou naprosto zrejme kazdemu nymandovi...
        Tomas Vaca
        • dovoz komponentu
          04.03.2008 17:38

          byl jenom priklad, ktery mel ilustrovat, ze nekdo na silnejsi mene prodale a nekdo vydelava - export se logicky stava slozitejsim - to es ovsem dalo ckat, pokud se clovek tesi na vetis zivotni uroven, ne? nemuzes mit stale vyssi realne platy a pritom stale stejne jendoduchy export. jiste, je to otazka miry a rychlosti zmeny, ale to ss da tezko nalinkovat. ostatne export neni tim hlavnim, co es podili na hdp - tim jsou sluzby (pres 60 procent)...jak jsou ty ovlivneny rostouci korunou? zalezi na jejich kvalite - rakousko se 70 pct podilem hdp ma sluzby drahe, ale vubec to nevadi. ve sluzbach vlastne silna koruna dela - tlaci na kvalitu, jinak nepreziji..strucne: posilovani koruny znamena, ze pomerne bohatneme. az tento proces narazi na strop, prestane, bud bez obav
          alain delon
  •  
    04.03.2008 10:53

    Neví někdo, jaká je současná situace v automobilce v Mladé Boleslavi a v Kolíně. Zajímá mě, jestli už snižují výrobu nebo vyrábějí na sklad?
    Petr
    •  
      04.03.2008 12:28

      Koruna oslabí, až v automobilce v Mladé Boleslavi a v Kolíně dojde dech. Myslím, že už to trvat dlouho nebude. Pak může dojít na hypotéky i u nás.
      Vizionář
    • odhaduji, ze tyto automobilky to postihne
      04.03.2008 10:58

      az dojde ke svetove krizi v automobilovem prumyslu. Zda se, ze vlivem recese v USA se zacina jiz trhy nasycovat. Nase automobilky jsou v podstate jen montazni dilny dilu dovezenych ze zahranici. A ty nakupuji za EURA. Takze pro ne je to fifty-fifty. Koukal jsem, vzdyt i na tom pitomem heveru u Octavie jsem cetl, ze je vyroben v Nemecku
      jojonene
      • Re: odhaduji, ze tyto automobilky to postihne
        04.03.2008 12:27

        Ve skutečnosti bude ten hever nejspíš vyráběnej v Číně. V Německu na něj pak nalepí ty samolepky.
        Koudelka
  • pan guvernér Tůma
    04.03.2008 10:51

    nabízí se laciný rým týpu tůma - guma. Každopádně proti posilování měli v tichosti intervenovat ale teď už je pozdě. Teď jen čekají až to tam někdo začne házet a budou pak brzdit rozjetej vlak, zase jsme tady vydělali nějakým klukům v Londýně na svačiny. kecy ať si čnb schová na neděli - žijou ve svých makrosférách a kurs je podle nich nepodstatný - jakej vliv má kurs ale na mikro o tom ještě nepřemýšleli.
    pan Opatrný
    • Re: pan guvernér Tůma
      04.03.2008 11:01

      cnb v poslednim roce intervenovala, a to jak primou intervenci a v tichisti, presne jak zadas, tak mnohokrat slovne. vysledek vidis - intervence nemaji silu. mimochodem -nechme ted pocit, ze koruna posiluje prilis rychle stranou.. tomu posilovani - vetsina naroda si stezuje, ze "v nemecku maji vetsi platy,a t nam je daji taky" kdyz se ty platy pres korunu priblizuji, j to narodni katastrofa..druha moznost - dohaneni pres inflaci ti pripada lepsi?
      alain delon
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m