Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke (Fed): Problémy s hypotékami budou ještě narůstat, ceny domů klesat

Bernanke (Fed): Problémy s hypotékami budou ještě narůstat, ceny domů klesat

04.03.2008 15:46
Autor: 

Problémy se splácením hypoték a předčasné vypovídání hypotéčních smluv ještě nějakou dobu bude pokračovat v růstu. Pravděpodobné je také další snižování cen domů. Uvedl to dnes šéf americké centrální banky Ben Bernanke.

Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou na trhu bydlení bude nadále negativně ovlivňovat ceny, což povede k dalšímu snižování hodnoty majetku vlastníků domů, uvedl Bernanke.

Na závěr svého dnešního projevu uvedl, že i přes všechny snahy a opatření na zmírnění ztrát by mohlo a mělo být učiněno více. Poskytovatelé úvěrů by podle něj mohli změnit podmínky, aby snížili jistinu dluženou majiteli domů, za to, že budou profitovat z toho, když ceny domů jednou znovu začnou růst. „Skutečnost, že mnoho dlužníků, kteří se dostali do problémů, má jen malý, nebo žádný majetek, naznačuje, že větší využití odpisů jistin nebo poskytování krátkodobých půjček (...) by bylo v nejvlastnějším zájmu jak příjemců, tak poskytovatelů úvěrů,“ uvedl.

(Zdroj: CNNMoney.com)


Váš názor
  • prestante tady uz skuhrat
    04.03.2008 22:07

    Ja bych nejradsi bernakovi poslal dekovnej mail... diky temhle jeho kydum trh pada a bude se nakupovat zalevno.. a ti co sou v pozici si proste jen pockaj vo par mesicu dyl. no a co... kdo nejede na margin je prece v pohode a kdo jede tak ten prece pocita s tim ze mu to muze dat fest pres drzku..
    chytrak
  • Copak to neni jasne ?
    04.03.2008 16:42

    Bernanke chrani predevsim banky. Ceny domu pujdou dolu a dluznici by mohli vracet domy bankam, misto aby splaceli hypoteky. Bankam by zustaly domy, kterych by se nemohly za rozumnou cenu zbavit. (To je deflacni stranka problemu.) Je tedy potreba udrzet dluzniky na uzde a nechat je platit prave tolik, kolik unesou. Protoze ale bude znehodnocovani USD pokracovat (to je inflacni stranka problemu - a Ben52 dobre vi o cem mluvi), zacne se casem nominalni cena domu opet zvedat, a potom by si banky mohly nechat doplatit zbytek planovanych zisku. To, co Ben uvedl na konci sveho projevu, ma zeleznou logiku a svuj plat si nepochybne zaslouzil.
    Zdenek
    • Re: Copak to neni jasne ?
      04.03.2008 17:29

      Zeptej se v realitce, jestli jdou ceny v Česku dolů, je to blbost. Ve městech ještě rostou. Platí se zejména místo. Je to dobrá investice. tento problém je v US. my se vezeme, protože nemají hotovost a vyprodávají aktiva.
      Lee
    • Re: Copak to neni jasne ?
      04.03.2008 17:26

      Tipuju, že Ben je židovské národnosti. Naprosto brilantní židovina (myslím to v dobrém a s úctou), která by neŽida nenapadla!
      TN
  • Banky
    04.03.2008 16:35

    Problém je že velké podniky nikomu nepatří, banky taky ne, pouze "nějakým" akcionářům, ale fondy taky nikomu nepatří, pouze nějakým akcionářům, a ty často patří penzijním a jiným fondům, které "patří" drobným střádalům. Natěch nikomu ovšem nezáleží, jde o profity těch co banky vedou. K tomu, aby to tak mohlo být se musí tisknout peníze a to jde jedině tehdy nejsou-li ničím kryté, a jak víme od roku 1971 jsou v USA kryty dobrým slovem - nikoli zlatem. Takže - bude hůř. Už dneska je řadě firrem v ČR hůř, ale oni to ještě nevědí a to je tragédie !!!!! Lidi v těchto firmách chtějí přidat, aby si mohli ne ušetřit, ale aby jim banky mohli co nejvíc půjčit. legrace bude, jsem zvědav co na to pak budou povídat páni z odborů.
    franta
    • Re: Banky
      04.03.2008 17:35

      Franto odbory jsou vřed Evropy. Ale ten vítr do podniků musí dojít taky. tak to dále nejde. Výrobní náklady na Škodu Octavii jsou asi 100 tisíc. Prodává se okolo půl mega. Atd. je to tady včechno umělý.
      Lee
    • Re: Banky
      04.03.2008 16:58

      Dovolil bych si doplnit malou poznamku. A uprimne, divim se, ze to tady jeste nezaznelo. Boom hypotek byl mimo jine umoznen tim, ze banky nepujcovaly vlastni penize a tudiz nic neriskovaly. Banky udelaly z hypotek investicni instrumenty (u nas zname jako hypotecni zastavni listy :-)) a rozprodaly je duverivym investorum, pred kterymi zamlcely skutecnou miru rizika. Banky proto mohly pujcit komukoliv cokoliv, nic neriskovaly a z obou stran inkasovaly poplatky.
      Zdenek
      •  
        04.03.2008 21:44

        No pokud by v tom ty banky byly jen jako prostrednik tak nejsou v takovem pruseru v jakem jsou ted, ne? Nebo mi neco unika?
        Petr
        •  
          04.03.2008 21:55

          Samozrejme nejvetsi banky maji spoustu tech CDO, SIV apod. i na svych vlastnich uctech a spoustu toho nakoupily i fondy zalozene a spravovane bankami.
          Z
      •  
        04.03.2008 17:04

        Proto taky ted nektere fondy ty banky zaluji.
        Z
  • joooo
    04.03.2008 16:17

    stáhnout z kůže.Jooooooooooo to sedííííííííí.hele,tak si nakup 02.Máš divi .jasných 10% v kapse.Za 3 roky 30%.Třeba ti to zaplatí ztráty a budeš v pohodě.
    kožař
  • To je teda byznys :-)))
    04.03.2008 15:55

    "...profitovat z toho, když ceny domů jednou znovu začnou růst."
    pivoj13
  • Věřitelům
    04.03.2008 15:55

    patří jediné. Nasrat. Rozdají peníze holomajznám na ksicht a já tady přicházím nevinně o statisíce. Patřilo by je zavřít do basy pro zpronevěru a ne jim pomáhat.
    Lee
    • ty jses poveden typek.
      04.03.2008 16:20

      to je dobre, ze s takovymi nazory prodelavas. hele, ber to tak, ze jsi nekomu na burze pujcil penize a kdyz te budu citovat: veritelum patrin jedine. nasrat. meli by te zavrit
      alain delon
      • Re: ty jses poveden typek.
        04.03.2008 16:58

        Ja to tak beru, že jsem je někomu půjčil, ale oni fakt ty prachy normálně rozdali. To mě sere. Dealeři byli placeni od objemu kolik půjčili. KDO by se pak staral o návratnost, že? Patří se napakovat a pak, VEM TO ĎAS /Kabát/.
        Lee
        • tak sis holt vybral
          04.03.2008 17:42

          spatneho dluznika - banku, ktera si vybrala jineho spatneho dluznika. podobna chyba, ne? :)
          alain delon
    • Re: Věřitelům
      04.03.2008 16:14

      urcite prodelavas nevinne, ale kdo te nutil k investicim do akcii?
      jan
      •  
        04.03.2008 17:49

        No, nějak se živit musím. Momentálně půjdu zametat ulice ..... :-((
        Lee
  • Úsměv nebo výsměch
    04.03.2008 15:52

    Proč neříká Bernannke, že byli jsme to my, kdo způsobyl hypoteční kryzi ,protože jsme neustále zvedali ůroky a pak když už chudáci lidi nemohli zplácet, tak teťka jim vezmeme domy a prodáme je znova jiným a za horší podmínky a pak je opět stáhneme z kůže.
    PPPPPPPPPPPPP
    • Re: Úsměv nebo výsměch
      04.03.2008 16:24

      typicke. tak zase za krizi nemuzou nesvepravni jedinci, kteri si pujcili vic penez, nez mohli splatit,a le nekdo "nahore". ostatne, bernanke rozhodne nikomu domy nebere, ani je nebude nikomu prodavat...jo, a krizi, úroky a tedka - to je fakt hrozny
      alain delon
      •  
        04.03.2008 16:36

        Jeste si zapomnel na zpusobil a splacet. Ale nech ho, on se prece jen preklepl - zrejme ma na klavesnici vedle sebe I a Y, T a D ci S a Z.
        pouceny laik
        • klucí,
          04.03.2008 16:43

          když už tu znovu řešíte češtinu- není to stejný pravopis co má Dan. Jen tak na okraj :)))
          QQ
      • odložené splátky
        04.03.2008 16:36

        Lidi, hypoteční krize byla jen otázkou času. Mám kamaráda v US, který si vzal hypotéku s ročním odkladem splátek se spekulací že za rok cena nemovitostí vzroste a on za rok dům prodá se ziskem a bance splatí hypotéku. No a kdyby to náhodou nevyšlo tak rok bydlel zadarmo. Dobrý ne? Vůl kdo umožňuje a idiot kdo nevyužije. Stačí, aby takhle přemýšlelo 5% lidí a máte problém s kapitalizací bank. Banky začnou prodávat a vytvoří přetlak nabídky a rázem mají ztrátu.
        Rv
        • Re: odložené splátky
          04.03.2008 17:50

          A konec příběhu?
          Veleba
    • Re: Úsměv nebo výsměch
      04.03.2008 15:56

      neblázni. Oni ty prachy doslova rozdávali po telefonu. Tj, jako bys u nás dal hypotéky - pár milionů menšině a čekal, že ti to budou splácet z platu. Doslova krávovina.
      Lee
      • a co u nás?
        04.03.2008 16:02

        co očékáváte u nás kolem situace na trhu realit,když díky hypotékám doslova na FACE,se k hypotékám dostává skoro každá druhá domácnost a pak ti šílenci neustále ženou ceny bytů nahoru /mámo banka nám pujčí a tak kupme ten byt i za cenu 2 mega,když měl před 2 rokama hodonotu tržní jen 1 mega/i v lokalitách,kde to nemá opodstatnění...co očekáváte u nás??? díky za vaše názory
        jánoš
      •  
        04.03.2008 15:58

        Myslíš , ře by tak byli najívní?????
        PPPPPPPPPPPPP
        •  
          04.03.2008 16:15

          tady nejdo o naivitu, ale o těžký pragmatizmus. Představ si že jsi odpovědný za obchod a odměňovaný podle toho co prodáš. Tak prodáš všechno a komukoli, jen aby jsi splnil plán a dostal odměny. To ,že to klient nebude splácet není problém obchodu nýbrž správy anebo vymáhání. Šéfové tam jsou zase bonusováni podle toko kolik toho vymůžou a čím více máš špatných úvěrů tím více můžeš vymoci a dostat větší odměny. Takže jediný kdo je tratný je akcionář.A jelikož v těchto bankách není žádný dominantní vlastník, který by dělal průběžné kontroly a profit testy tak je to živná půda pro tyto prospěcháře.
          Rv
        • Kult růstu růstu
          04.03.2008 16:07

          To ani tak ne, spíš podlehli stádnímu chování. V momentu, kdy s tím začali první, ostatní se museli přidávat, jinak tržní podíl klesal, a pak i jejich prémie, akcie z opčních programů atd. Je to klasický kult růstu růstu, pořád musíme růst a růst... Btw. nečekal bych na tomto webu osoby s pravopisem na úrovni pomocné školy :-)
          Michal
          • Re: Kult růstu růstu
            04.03.2008 16:14

            Narážíš na můj překlep, ale urážet to umíš ( na úrovni pomocné školy ti jde, Ty inteligente).Děkuji za tvůj názor. S pozdravem obecná škola Neumětelice
            PPPPPPPP
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m