Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Clinton versus Obama: Hypotéční krize a osud dohody NAFTA

Clinton versus Obama: Hypotéční krize a osud dohody NAFTA

19.03.2008 11:28

Americké volby jsou sice až v listopadu, ale kampaň mezi demokratickými kandidáty – Barackem Obamou a Hillary Clinton – je už teď tak intenzivní, že pozorovatel má občas pocit, že ještě více rozhovorů a přestřelek by už ohrozilo zdraví kandidátů.

Je zajímavé, že v únoru se do popředí diskuse dostala ekonomické situace ve Spojených státech. Kandidáti na presidenta zveřejnili své nápady na omezení vlivu finanční krize a především se pustili do debaty o (ne)výhodách volného obchodu. V obou tématech došlo postupně na stále populističtější argumenty, z kterých ekonomy a poradce obou kandidátů může ještě hodně bolet hlava, kdyby nedejbože museli své sliby začít naplňovat.

V návrzích na omezení vlivu finanční krize na zadlužené vlastníky domů získala první cenu za absurdní návrh Hillary Clinton, když navrhla povinné zmrazení úrokových sazeb na hypotéky. Řada amerických hypoték má první 2-3 roky nižší „teaser“ sazby, které se mají právě letos či příští rok zvednout, aby odpovídaly výši hypotéky. Jejich zmrazení na dnešní úrovni by krátkodobě poškodilo finanční instituce, které se zvýšením sazeb počítaly, po skončení moratoria by do téměř neřešitelné situace přivedlo majitele domů, protože sazby by musely jít dramaticky nahoru, aby vykompenzovaly pět let moratoria. Opatření by ale především zablokovalo trh s novými hypotékami, protože banky by měly méně volných prostředků a obávaly by se vstupovat na tak riskantní trh.

Barack Obama navrhuje „jen“ vytvoření desetimilardového fondu, který by hypotéky refinancoval za výhodnějších podmínek. Šlo by tedy o klasickou státní intervenci, kdy by se pomocí byrokracie přerozdělovaly peníze od těch, kteří si na dům nepůjčili těm, kteří si půjčili a nemohou splácet. Ekonomicky je to vadné, ale politicky to dává smysl.

Barack Obama však přitvrdil v jiném tématu, kterým se stal vliv obchodu na americkou (ne)zaměstnanost. Bez ohledu na to, že Amerika má stále nízou nezaměstnanost, staly se obavy ze ztráty práce dominantním tématem kampaně. Oba kandidáti Demokratické strany mluví, jako by Amerika byla v hluboké ekonomické krizi a zpočátku opatrně, nyní již otevřeně z této „krize“ obviňují zahraniční obchod. Čína je daleko, takže se terčem útoků stala NAFTA – Severoamerická dohoda o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem. Oba přitom statečně ignorují fakt, že od zavedení NAFTA přibylo v USA 26 milionů pracovních míst a reálné mzdy vzrostly o čtvrtinu!

Barack Obama na svém webu (http://www.barackobama.com/issues/economy/) ohlašuje, že „změní“ dohodu NAFTA tak, aby lépe odrážela preference Ameriky (ty se lehce proměňují podle toho, kde se zrovna volí – pokud je to ve Virgínii, kde není žádný průmysl a všichni pracují ve službách, je to jiné než v industrializovaném Ohiu...). Kromě toho Obama navrhuje tzv. „Patriot Employment Act“, který by měl dát daňové výhody firmám, které nesnižují počet zaměstnanců v USA (ve srovnání se zaměstnanci firmy mimo USA), které platí minimální mzdu 7,8 dolaru za hodinu, poskytují a financují důchodové a zdravotní pojistění svých zaměstnanců a které dorovnávají mzdu zaměstnanců povolaných do Národní gardy.

Těmito plány Obama zneklidnil kanadskou vládu, neboť celý pás podél jižní hranice Kanady závisí na volném obchodě s USA a již teď strádá zpřísněním hraničních kontrol. Situaci nepomohlo zdánlivé chlácholení Obamy, že se s Kanaďany „nějak dohodne“, neboť to jen potvrdilo jeho pověst výřečného ale lehce bezzásadového politika. Horší je ale fakt, že i Hillary Clinton se přidala ke kritice NAFTA a dokonce tvrdila, že byla proti dohodě od počátku, jen to neříkala z loajality k svému manželovi, který dohodu prosadil. Wow! To je tedy doznání – co všechno ještě Hillary Clinton nemyslela tak jak říkala?

Ukazuje se tedy, že pokud v listopadu vyhraje kterýkoliv z demokratických kandidátů, posune se pozice Spojených států ze země prosazující (s určitými omezeními) volný obchod na zemi instiktivně ochranářskou. To by byla ta nejhorší reakce na ekonomické potíže USA a zvyšovalo by to riziko celosvětového ekonomického zpomalení.

Autor je docent ekonomie na Institutu ekonomických studií FSV UK, člen Institutu pro sociální a ekonomické analýzy ISEA, „Research Fellow“ mnichovského CESifo institutu a „Residential Scholar“ amerického think-tanku CEPA ve Washingtonu DC. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.


Váš názor
  • 30. léta?
    19.03.2008 15:58

    Hezký článek. Tak mě napadá paralela se Smoot-Hawley tariffs ve 30. letech, které v podstatě zlikvidovaly zahraniční obchod. To by položilo zemi i bez předchozí recese, natož zemi v takové situaci, v jaké byli... Že by se historie opakovala? I když možná vzhledem k předchozímu silnému deficitu platební bilance USA můžeme doufat, že ostatní země nebudou odpadnutím americké ekonomiky tolik poškozeny.
    ondra
  • Články pana Schneidera
    05.03.2008 17:39

    jsou zajímavé a rád si je vždy přečtu. Proč ale musí za každou cenu dodržovat pseudo "rovnost" u zahraničních ženských jmen mi není jasné. Nebo už natolik ztratil kontakt s češtinou, že mu slovní spojení - Barackem Obamou a Hillary Clinton - nepřipadá divné? A mimochodem, jaká je v tom ta rovnost? Pokud by Hillary byla chlap, napsal by "Barackem Obamou a Hillary Clintonem". To pro ženskou zní ale také divně, co? Ona koncovka -ová (případně -á) v češtině není jen kvůli odlišení mužů od žen, ale především proto, aby se dala ženská příjmení jednoduše skloňovat. Doporučuji se nad zápisem cizích příjmení ještě zamyslet. A redakci prosím o předání mé připomínky. Děkuji.
    Ivosz
    • Re: Články pana Schneidera
      10.03.2008 16:21

      Tak to je katastrofa!!! Kde nechali ti slavní prezidenti zdraví rozum??? Když už tohle v USA, tak nevím co nás za pár let čeká? Nejhorší je, že není kam utect.
      VSE LIMITED
  • Z toho vyplývá
    05.03.2008 15:29

    bude-li presidentem USA demokrat, pánbůh s námi a zlý pryč!
    %(((
    • Re: Z toho vyplývá
      05.03.2008 16:04

      To samé mě napadá ale u republikánských kandidátů. Jsou to válekchtivý trotlové. Kam dovedl ekonomicky USA tajtrdlík Bush?? Za Clintona bylo líp.
      Karel
      • Bojovný trotlové
        05.03.2008 16:16

        to jsou, to máš pravdu. Ale s burzou by si poradili asi lépe. Přinejhorším by si natiskli dolarové papírky :)))
        %(((
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m