Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HN: Kalousek navrhuje jedinou superdaň 40 procent

HN: Kalousek navrhuje jedinou superdaň 40 procent

03.04.2008 8:16
Autor: ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek podle dnešních Hospodářských novin navrhuje převratné zjednodušení daní. Od roku 2010 by se mělo proměnit téměř vše. Od stylu, jímž se daně vypočítávají, až po berní úřady, píšou. Největším průlomem je podle deníku spojení daní a sociálního pojištění do jediné daně, což má v Evropě jen Dánsko.
 
"Daňovým poplatníkům i úředníkům to výrazně zjednoduší život. Daně budou přehlednější a srozumitelnější. Sociální pojištění není ničím jiným než důchodovou daní," citují HN Kalouska.

Pokud by ministr svůj záměr prosadil, nová 'superdaň' by se podle HN počítala velmi snadno. Od svého příjmu by si člověk odečetl jen tuto jedinou daň. Úplně by tak skončily povinné odvody sociálního pojištění, na kterých dnes lidé spolu se svým zaměstnavatelem platí 34 procent příjmů. 'Superdaň' by se vypočítávala ze současné superhrubé mzdy, tedy hrubého platu včetně povinných odvodů pojistného placených firmou. Pokud by lidé platili státu na daních a pojistném stejnou sumu jako dosud, 'superdaň' by dosahovala 40,2 procenta, píšou.

Ministr zatím není rozhodnut, zda do ní zařadí i povinné odvody zdravotního pojištění. To totiž člověk na rozdíl o pojištění sociálního a samotných daní neplatí státu, ale zdravotní pojišťovně, kterou si může vybrat. Bude-li do 'superdaně' započteno i zdravotní pojištění, dosáhne 50,2 procenta, píšou HN.

Kalousek podle listu počítá i s méně převratnou variantou. Daň i pojistné zůstanou, ale budou se platit na jednom úřadě, který vznikne spojením České správy sociálního zabezpečení a finančních úřadů. To ušetří lidem čas a usnadní život, stát může ušetřit na úřednících. Spojení plateb daní a pojistného doporučuje už Česku už dlouho OECD. Výběr daní totiž patří vůbec k nejdražším na světě. Vybrat stokorunu na daních přijde český stát na 2,80 koruny. Na Slovensku jen na 1,50 koruny, ve Francii 1,40 a ve Spojených státech na padesát haléřů, píšou dnešní Hospodářské noviny.

Návrh daňové reformy chce Kalousek nejprve nechat projít veřejnou debatou a teprve pak předložit vládě, poznamenávají HN.


Váš názor
  •  
    03.04.2008 10:14

    Kalousku boduješ!!! Moc by se mi libila taková daň, ještě lepší je sice poll tax, ale chápu, že to by tady asi opravdu neprošlo, tak snad časem.
    levap
  •  
    03.04.2008 9:56

    Konečně to dal někdo na papír a lidem to začne docházet. Ve středověku krutý panovník dral poddané o desátky tz.10% a zajistil vnější a vnitřní bezpečnost (armádu a policii), dnes pokud bouráte do 100,000 tak si policii ještě připlatíte navíc DPH a spotřební daně, o závažných "prohřešcích" jako je parkování a následných pokutách ani nemluvím Živím i pokutového výběrčího, co místo drogového dealera na Václaváku, Vás buzeruje zda nemáte v autě moc starou lékárničku.... Od dealera by dostal do zubů a my ještě rádi zaplatíme a odejdeme s pokutou a pocitem provinění......Sice Vás ozdraví a vyškolí, ale stojí to jen padesátky!!! 50,2% konečně černé na bílém! Ještě jeden postřeh. Dal bych ty všechny vydělané peníze každému do ruky a pak ho hned poslal vedle k okénku se jménem STÁT, kde by sám viděl na vlastní oči jak mu vzali co měsíc to měsíc půlku výplaty. Možná by se lidé více starali co se s těmi penězi poté děje a kdo rozhoduje co a za kolik se s tou druhou polovinou "zařizuje" a co se opravdu pořídí pro lidi a co někdo hezky pěkně odšantročí....Je to jen o úhlu pohledu, opravdu bych dal 50% svých výdělků za poskytované služby dobrovolně? Oželel bych či nevyžadoval jiné a raději si je komerčně pořizoval? Třeba toho výběrčího pokut za "závažné dopravní přestupky bych oželel a najmul jiného na toho drogového dealera". Nebo žiju ve snu?Spíš se opravdu cítím dojnou krávou přiblblého systému. Tom
    Tom
    • Jsou to zloději.
      03.04.2008 11:17

      No, ještě si přičti nepřímé daně. Tedy spotřební a DPH, tedy z jídla, vody, tepla, benzínu, prostě všeho a zjistíš, že neodvádíš, nějakých 50%, ale minimálně 60. No a kdybys přičetl to parkovné, školné děckám, různý poplatky na úřadech tak skončíme někde u 75%.
      A.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data