Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaručené rady, jak uniknout před MEDVĚDEM…

Zaručené rady, jak uniknout před MEDVĚDEM…

11.07.2008 16:02

Tak, jak na trzích opět přituhuje, množí se v médiích rozličné rady na to, jak se vyhnout vlivu medvědího trhu. Rád bych přispěl se svou troškou do mlýna – za základ bych si ale mnohem radši než složité fundamentální a technické analýzy vzal knihu od Honzy Kopka – Cyklistickým peklem. V ní totiž mimo jiné popisuje, jak se při MTB ultramaratónu The Great Divide Race (od hranic Kanady po hranice Mexika) dá vypořádat s nebezpečím napadení medvědy (kteří jsou nebezpeční zejména ve Skalistých horách). Jeho hlavní rady, u nichž často vidím paralelu s akciovým trhem, jsou:

--Rada první: Během spánku nesmíte mít u sebe žádné potraviny, nejlepší je rozvěsit je po stromech, nebo zavřít do železných boxů – i když medvědi proti vám nic nemají, roztrhají vás jen díky tomu, že máte u sebe potraviny.

Převedeno do slovníku akciového investora – svoje fondy při medvědím trhu nejlépe rozvěšte všude jinde, jen ne na akciích – medvěd ani nepřijde. Nesnažte se rotovat mezi sektory na základě bety, nebo jiných ukazatelů, vlastnit tzv. defenzivní tituly, atd.

--Rada druhá: Pokud už medvěda potkáte, nepanikařte. Nejlepší je pomalu úhlopříčně couvat, bez očního kontaktu, nechat medvědovi únikovou cestu. Dokonce je možno na něj tiše mluvit. Zásadně nenapodobovat medvěda, nekřičet, atd.

Tj. když už jsme chyceni na medvědím trhu, panicky neprodáváme, ale maximálně se snažíme redukovat pozice nejvíce medvědu vystavené. Při obchodování nekřičíme! Pokud si nejsme skutečně jisti svými schopnostmi, ani nenapodobujeme medvěda – nejdeme short, nenakupujeme put opce, apod.

--Rada třetí: Medvědí psychika je obecně velmi složitá a existují velké rozdíly v reakcích medvědů v závislosti na jejich druhu. Pokud např. potkáte medvěda hnědého, může pomoci dělat mrtvého, lehnout si na zem, snažit se nedýchat a rukama si krýt hlavu a krk. Naopak u černého medvěda by byl tento postup fatální chybou – živí se mršinami. Ani u jednoho pak tato finta nefunguje, pokud vás již delší dobu stopují.

Tj. neexistují univerzální recepty jak se chovat na medvědím trhu, vždy záleží na konkrétní situaci. Ani moje oblíbená rada – nedělat na medvědím trhu nic (dělat mrtvého) a chovat se, jako kdyby se na několik měsíců přestalo obchodovat, není univerzální (přesto se jí nyní držím).

--Rada čtvrtá: Reagovat je nutno podle druhu medvěda, přitom jejich druhy jdou od sebe často jen těžko rozeznat (např. i černí medvědi mohou mít barvu hnědou, nebo dokonce bílou). Existuje ale jeden zaručený způsob – vylézt na strom. Když medvěd vyleze za vámi, je to medvěd černý. Když vyvrátí strom i s vámi, je to medvěd hnědý.

Tj. úplně jisti tím, jaká je situace, si budeme vždy, když už je pozdě – reagovat musíme vždy jen s omezenou dávkou informací a do značné míry na základě intuice. Nesmíme se nechat paralyzovat analýzou.

A co se týče mediálních rad co dělat na medvědím trhu, vybavuje se mi následující: V jedné části zmiňované knihy autor popisuje, jak ho starousedlíci přesvědčují, že se vůbec nemusí v okolní divočině bát – a pak si jdou s puškou v pyžamu ke schránce na dopisy pro noviny.

Pokud vám uvedené nepomůže při investování, možná alespoň pomůže při prázdninových výletech do Tater, nebo jiných hor. 

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • a nebo
    11.07.2008 17:00

    bejt doma a vykukovat jednou za tyden ci dva s puskou, neposlouchat dene panikare kolem sebe aby clovek nedostal dojem ze musi bejt furt vobhlizet venku a vyhlizet medveda. Staci vdycky jen vylizt s puskou a pokud uvidite medveda tak ho strelit a odtahnout zpatky do chaty. prelozeno do slovniku akcioveho investora. Zasoby kese mame prece vsichni z predchozi zimy kdy medvedi spali (sme nenakupovali predrazene akcie, ze..) a tak jednou za tejden kouknout po trhu a kdyz tam je neco uz spravne levneho tak to koupit.samozrejme ne za vsechny prasule, pac pravdepodobne si pristi tyden zase neco najdete.. A drzet se tohoto postupu pac za jedno dve ctvrtleti medvedi zalezou a my musime nalovit co nejvic.
    chytrak
  • Mnohem lepší obrana
    08.07.2008 11:07

    Nečekat na "medvěda". Obvykle se "země chvěje" již pár dnů před silným poklesem. Vytvořte si velké Cash rezervy, kupte PUT Opce na evidentně nejvíce předražené/ohrožené tituly. A jste v pohodě. Že toto v Praze nefunguje? Zajímejte se: proč asi? To podstatné - není ještě všem šokům konec. Je to jako by do vás 200 let vtloukali, že Země je placatá a právě se vrátil z akce Kolumbus.
    Detective
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y