Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Americká vláda podpoří hypoteční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae

ČTK: Americká vláda podpoří hypoteční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae

14.07.2008 8:17
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Americká vláda nabídla masivní podporu polostátním hypotečním agenturám Freddie Mac a Fannie Mae, které v USA hrají ústřední roli ve financování trhu hypoték. Ten je klíčovou součástí tamní ekonomiky. Plán podpory počítá se zpřístupněním nových a levnějších úvěrů, v případě nutnosti však vláda převezme v agenturách i podíly.
 
Ministr financí Henry Paulson podle agentury Reuters řekl, že Freddie Mac a Fannie Mae mají dál zůstat akciovými společnostmi, i když mají v ekonomice výsadní postavení. Oba ústavy patří do kategorie institucí GSE (government sponsored enterprises), kde je ještě několik menších agentur s podobným zaměřením.

"Jejich samostatnost a životaschopnost je důležitá k zachování důvěry a stability v náš finanční systém a naše finanční trhy," zdůvodnil Paulson krok svého úřadu. "Proto musíme učinit opatření, abychom se s touto situací vypořádali, než budeme mít přísnější regulatorní rámec," řekl dále k návrhu.
 
Podporu agenturám vyjádřilo zvlášť ministerstvo financí a zvlášť americká centrální banka (Fed). Ministerstvo okamžitě, byť pouze na přechodnou dobu, zvýší úvěrový rámec, v jehož rámci mohou agentury čerpat nový kapitál na svou běžnou činnost. Pokud si to vyžádají okolnosti, ministerstvo také nakoupí v agenturách určitý podíl. V takovém rozsahu se agenturám pomoci od ministerstva ještě nikdy nedostalo.

Podobně Fed nyní oběma agenturám zpřístupní nouzové úvěry, což by mělo odbourat hrozící problémy v případě akutního nedostatku kapitálu. Takto už Fed podpořil například investiční banky a jeho pomoc je nejrozsáhlejší od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Analytici hodnotí chystané kroky velmi příznivě a tvrdí, že situace obou agentur by se tím mohla vyřešit. Svědčí o tom i reakce dealerů ve Frankfurtu, kde se akcie Freddie Mac a Fannie Mae rovněž obchodují. Krátce po otevření německé burzy se kurz Fannie Mae zvýšil o více než 11 procent, Freddie Mac měl zisk téměř 17 procent.

"Když nás (ministr financí Henry) Paulson ujistil o vztahu k agenturám, mohlo by být jejich financování ještě lepší než před krizí," řekla analytička Margaret Kerinsová ze společnosti RBS Greenwich Capital, která se věnuje právě tomuto typu ústavů. Šéf investiční společnosti Loomis Styles Dan Fuss řekl, že díky plánu záchrany mají cenné papíry obou agentur mimořádnou hodnotu.

Kurz dolaru na plán vlády a Fedu zareagoval zpevněním a předpokládá se, že vzhůru se vydají také akcie v USA. Na asijských trzích akcie rovněž zpevňovaly, ne všechny trhy ale růst udržely až do konce. V Evropě hlavní indexy vykazovaly zpočátku růst do jednoho procenta.

Plán záchrany se ale v některých kruzích setkal i s kritikou, protože se prý vláda snaží zachraňovat polostátní instituce na úkor daňových poplatníků. Paulson ale řekl, že v každém okamžiku bude pomoc koncipována tak, aby zájmy daňových poplatníků byly chráněny.

Přesný rozsah pomoci ani časový rámec, kdy bude pomoc platit, zatím nebyly stanoveny. Informované zdroje ale tvrdí, že agentury by mohly v tomto zvláštním režimu fungovat zhruba rok a půl. Návrh pomoci bude muset schválit Kongres, nepředpokládá se však, že by dělal obstrukce. Pokud půjde vše hladce, souhlas by mohl být do konce týdne.

Freddie Mac a Fannie Mae kupují úvěry od hypotečních bank a dalších institucí, které je poskytují. Hypoteční půjčky následně konsolidují do dalších finančních nástrojů, které prodávají. Dodáváním potřebného kapitálu na trh tak přispívají k jeho stabilizaci.

Celková nesplacená částka z hypotečních úvěrů v USA se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů. Freddie Mac a Fannie Mae vlastní či garantují úvěry za téměř polovinu z uvedeného celku. Minulý týden se objevila řada spekulací, například že agentury mají vážné problémy a hrozí, že jim dojde provozní kapitál.

Fámy prudce srazily kurz akcií obou hypotečních agentur. V neděli proto vystoupila komise pro cenné papíry (SEC) a varovala před jakýmikoli pokusy situaci ještě více vyhrocovat nepodloženými spekulacemi. SEC je připravena zahájit vyšetřování celého uplynulého období, aby zjistila, že někdo nevyužil situace a záměrně nešířil dezinformace, které mu měly pomoci se na problémech agentur přiživit.

Přestože obě agentury patří mezi ústavy sponzorované vládou, dopadům problémů na finančních trzích se vyhnout nemohly. Vláda a Fed chtějí svým krokem především zvýšit důvěru v oba ústavy. Pokud by je vláda nechala padnout, téměř jistě by dopustila destabilizaci celého finančního sektoru.


Váš názor
  • Morální hazard!
    14.07.2008 19:32

    Morální hazard! Nothing else.
    VSE LIMITED
  • USA
    14.07.2008 16:24

    Je to krásně připraveno na společnou měnu AMERO. A takto je to proto, aby ti co mají málo a půjčili si na tuto velkou změnu nedoplatili a nebouřili se. Znehodnocení dolaru přímo odpovídá přípravě nové společné měny pro sev.Ameriku. To budou ještě změny. Těšmě se změna je život. A Ti co toto vše před časem připravili vesele bohatnou a kupují si podíly ve velkých bankách za pakatel jako v r.1929 nebo 1967 nebo 1987 atd. Proto nevychází žádné TA a grafy či co ještě se vymýšlí když už je pozdě. Kam se pojede ví pouze ten co je u kormidla
    TATA
  •  
    14.07.2008 10:25

    AŤ SE ODTUD RYCHLE KLIDÍ PODE MNOU TI ŠKAROHLÍDI!!BERNANKE I BUSH JSOU HONEY,PODPOŘÍ FREDIE I FUNNIE.CHVALME PROTO,BOHA JEHO ,BUSHE A TÉŽ BERNANKEHO!!
    M
  • jestli tomu dobře rozumím,
    14.07.2008 9:58

    jinými slovy : ty si "černoušku" půjčíš a my to za tebe zaplatíme - banky půjčí klientům o kterých mají pochybnosti, protože je ve veřejném zájmu lít peníze do ekonomiky, potom se nahlas řekne to, co se šeptalo - že ti klienti na splátku nemají a stát , paradoxně za vlády republikánů, to zaplatí z rezerv. Takové hezké gesto. Všichni si můžou být jistí, že se vlastně vždy najde někdo , kdo to zaplatí. Socialismus a jeho vzájemná solidárnost jako víno.
    TBA
  • Tím, že přeprodávají hypotéční pohledávky
    14.07.2008 9:54

    , přenášejí riziko na další investory. Tím, že přinášejí na trh další kapitál, který je v podstatě virtuální (jako nekryté šeky), rozpoutávají tak znehodnocování dolaru, který má právno znehodnocovat pouze FED. Teď to budou dělat všichni. Pomoz pámbu dolaru. Ještě si stále většina vývozců myslí, že by koruna měla slabit, aby mohli nadále vyvážet upotřebitelné zboží za stále méně upotřebitelný dolar, a tlačit přitom na to, aby se i naše koruna v jejich krátkozrakém zájmu stala rovněž pro mezinárodní obchod méně upotřebitelnou?
    HonzaH
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů