Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzniká největší pivovar na světě: InBev koupí Anheuser-Busch za 52 miliard USD

Vzniká největší pivovar na světě: InBev koupí Anheuser-Busch za 52 miliard USD

14.07.2008 8:22
Autor: ČTK

Článek byl rozšířen:
Belgická pivovarnická skupina InBev, která působí rovněž v České republice, se dohodla na převzetí amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů (766 miliard korun). Firma to uvedla na svých internetových stránkách. Spojením podniků vznikne největší výrobce piva na světě.

InBev slíbil, že transakce pomůže značce Budweiser společnosti Anheuser-Busch v expanzi na rozvíjejících se trzích, jako jsou například Rusko, Čína, a Brazílie. Kvůli značce Budweiser vede Anheuser-Busch řadu sporů s českobudějovickým Budvarem. Ten ale předpokládá, že jeho postavení nebude touto fúzi ovlivněno.

"Překvapila nás rychlost, s jakou tato megafúze proběhla. Na trhu tak s velkým odstupem vzniká pivovarnický gigant číslo jedna s prakticky neomezenými možnostmi a schopný distribučně pokrýt všechny kontinenty," řekl ČTK generální ředitel Budvaru Jiří Boček. "Postavení Budějovického Budvaru tato megafúze ale nijak neovlivní a nebude mít ani žádný vliv na naše ochranné známky, které jsou registrovány na teritoriálním principu. I nově vzniklý subjekt tak musí respektovat status quo a rozhodnutí soudů učiněná ve prospěch Budějovického Budvaru," dodal.

Nově vzniklá skupina se bude jmenovat Anheuser-Busch InBev. Akcionáři společnosti Anheuser-Busch obdrží za každou akcii 70 dolarů v hotovosti. Původně InBev nabízel pouze 65 dolarů za akcii a vedení Anheuser-Busch se proti tomuto návrhu stavělo s tím, že je příliš nízký. V pátek se ale objevily zprávy o tom, že se firmy blíží k dohodě.

"Máme velkou radost z ohlášení této historické transakce, která spojuje dvě skvělé firmy sdílející bohatou historii pivovarnické tradice," řekl generální ředitel společnosti InBev Carlos Brito, jenž bude stát v čele sloučeného podniku.

Transakce byla jednohlasně schválena vedením obou firem. Bude však ještě potřebovat souhlas akcionářů a některých regulačních orgánů. Očekává se, že bude dokončena v letošním roce, píše InBev na svých internetových stránkách. "Je to skutečně vítězství na obou stranách. Všichni dostali přesně to, co chtěli," řekl k dohodě analytik Tom Pirko z poradenské společnosti Bevmark.

Dohoda představuje přátelské řešení měsíčního boje mezi firmami InBev a Anheuser-Busch, jenž začal po červnovém předložení původní nabídky na převzetí. Oba podniky se vzájemně osočovaly z nekalého jednání a podávaly na sebe žaloby u soudů. K plánům InBevu se nedávno negativně vyjádřil rovněž demokratický kandidát na prezidenta USA Barack Obama, podle kterého by bylo ostudou, kdyby se Anheuser-Busch dostal do rukou cizincům. Anheuser-Busch je největší americký producent piva s téměř padesátiprocentním podílem na trhu v USA.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Mezi jeho hlavní značky patří Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi patnáctiprocentní podíl. Loni InBev připravila o pozici největšího světového výrobce piva skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Společnosti Anheuser-Busch a InBev loni vyrobily celkem 460 milionů hektolitrů piva a utržily 36,4 miliardy dolarů. Sloučená skupina bude jedničkou na všech pěti největších trzích s pivem na světě, tedy v Číně, Spojených státech, Rusku, Brazílii a Německu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m