Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vláda USA přebírá hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac

ČTK: Vláda USA přebírá hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac

08.09.2008 8:11
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Americká vláda se rozhodla převzít kontrolu nad hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac, které se potýkají s krizí na hypotečním trhu ve Spojených státech. Oznámil to včera ministr financí Henry Paulson. Převzetí agentur zajišťujících financování hypotečních úvěrů je součástí snahy vlády o podporu trhu s bydlením, jehož útlum má negativní dopad na celou ekonomiku.

Vládu znepokojily ztráty obou agentur, které se za poslední rok vyšplhaly na téměř 14 miliard dolarů (244 miliard korun). "Fannie Mae a Freddie Mac jsou tak velké a tak protkané do našeho finančního systému, že by kolaps některé z nich způsobil velkých chaos na finančních trzích doma i po celém světě," zdůvodnil vládní opatření Paulson.

Oba podniky přejdou pod správu Federální agentury pro financování bydlení (FHFA), dokud se je nepodaří stabilizovat. Ministerstvo financí v nich navíc získá majetkový podíl. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke rozhodnutí vlády podpořil. "Tyto nezbytné kroky pomohou posílit americký trh s bydlením a podpoří stabilitu našich finančních trhů," prohlásil.

"Pro finanční trhy je to v krátkém období pravděpodobně dobrý krok," řekl analytik Peter Kenny ze společnosti Knight Equity Markets. "Zjevně to pomůže sektoru bydlení," upozornil investiční ředitel firmy Advisors Capital Management Charles Lieberman.

Agentury vykupují od finančních ústavů hypotéky, které pak mění na další finanční instrumenty, jež prodávají. Freddie Mac a Fannie Mae vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkový objem takových úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět bilionů USD.

Americký prezident George Bush koncem července podepsal návrh zákona na podporu realitního trhu v USA, který se potýká s největšími problémy od velké hospodářské krize 30. let minulého století. 

Analýzu Patrie/KBC ve formátu pdf si klienti Patria Plus mohou přečíst v sekci Ekonomika – Analýzy v boxu Flash analýzy – Svět.

 


Váš názor
  •  
    08.09.2008 10:44

    Asi tolik ke "svobodnému" trhu. Neodpustím si rýpavou poznámku: kde jste teď vážení fundamentalističtí zástánci volného trhu a nulových státních zásahů, kteří tak často nadáváte na těchto stránkách na socialistickou a jinak státní pomocí prolezlou evropu?
    THR
    • já jsem tady
      08.09.2008 12:05

      To si jako myslíš že tím něčemu pomůžou? Ne, stejně jako socialistická byrokratická centrálně plánovaná Evropa budou jenom sypat peníze. A stejně jako tady zaplatí střední vrstva to, že černí, žlutí a rudí si koupili baráky na který by nevydělali za X životů. Ale co je mi do USA, ale tady na to je našlápnuto úplně stejně, a banky se chovají taky úplně stejně. Však kdo nezná svýho finančního poradce, který za 1000Eur sežene hypotéku na 5 mílí i když žiju z ruky do huby ....
      Me2d
      • Re: já jsem tady
        08.09.2008 12:42

        Pozor! Já nejsem zastáncem těchto zásahů. Prakticky 100% souhlasím s Vámi - ničemu to nepomůže a nic to nevyřeší. Já jsem se jenom pozastavil nad tím, že když je to Evropě, tak je to špatné, socialistické ap., ale když to udělá náš velký bratr tak je to v pořádku. A čtu téměř jenom komentáře o tom, jak to bylo nevyhnutelné a jediné správné řešení.
        THR
        • Komentáře
          08.09.2008 15:38

          No, a ty komentáře o tom, jak to bylo "nevyhnutelné a správné" řešení pochází skutečně z úst těch, co prosazují volný trh? Jim Rogers to třeba docela dost zkritizoval...
          andy
    • Volný trh
      08.09.2008 12:00

      Samozřejmě to měli nechat zkrachovat. Viz třeba: http://stefanmikarlsson.blogspot.com/
      andy
  • Důvody
    08.09.2008 8:48

    Pro takovýto zásah musí být opravdu vážné důvody. Podle mne je klíčovým slovem DŮVĚRA v bankovní systém. Pročištění bank by podle mne prospělo, ale je tu riziko protistrany... Háček je totiž v tom, že pouze 10% derivátů je obchodovaných na burze, zbytek jsou mimoburzovní. Ke dnu tak paradoxně může být i banka, která investovala správně, ale její protistranou byli ti, co investovali velmi špatně (ztrátové kontrakty výrazně převyšovaly ty ziskové)... Dovedete si představit ten dopad na občany, kdyby se dozvěděli, že bankéři si sami mezi sebou nedůvěřují? Jak by pak bankám mohli důvěřovat oni? Co by se dělo? Hromadné výběry?.. Raději nedomýšlet. Byl by to totiž konec současného globálního bankovního a měnového systému... Důsledky nechť si každý doplní sám dle své nátury.
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data