Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Ministři OPEC dohodli překvapivé snížení těžby, ceny ropy stouply

ČTK: Ministři OPEC dohodli překvapivé snížení těžby, ceny ropy stouply

10.09.2008 8:20
Autor: ČTK

Vídeň (ČTK) - Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se po noci plné dohadování nečekaně rozhodli snížit celkový těžební limit a omezit skutečnou produkci ropy o zhruba půl milionu barelů denně. OPEC se rozhodla vrátit ke stropu ze září 2007, tedy k úrovni 28,8 milionu barelů denně, a vyzvala členy, aby začali své kvóty více dodržovat. Ceny ropy na rozhodnutí reagovaly vzestupem o zhruba jeden dolar.

Nový těžební limit nahrazuje dosavadní strop 29,67 milionu barelů denně, vedle snížení produkce je v něm však také započítán odchod Indonésie z kartelu a přijetí Angoly a Ekvádoru. Prezident OPEC Šakíb Chelíl na tiskové konferenci oznámil, že v konečném výsledku znamená rozhodnutí omezení těžby o 520.000 barelů denně.

Chelílův odhad omezení těžby je založen na skutečné produkci, nikoli na stanovených limitech. Odhaduje se, že OPEC v poslední době těžil zhruba 790.000 barelů nad dohodnutým limitem, protože Saúdská Arábie, největší vývozce ropy na světě, v červenci v reakci na rekordní ceny výrazně zvýšila produkci.

Rozhodnutí bylo překvapivé, protože ministři se před úterní schůzkou vesměs klonili k tomu, aby celková těžební kvóta zůstala zatím zachována. Uváděli přitom, že nabídka s poptávkou jsou nyní v rovnováze. Se zachováním těžby se zdáli být smířeni i "jestřábi" jako Írán a Venezuela, kteří většinou prosazují kroky vedoucí k co nejvyšším cenám.

Ministři však také vyjadřovali obavy z budoucího přebytku ropy na trhu. Musel je také znepokojit prudký pokles cen, které z červencového maxima nad 147 dolary za barel klesly k nynější úrovni kolem 100 dolarů a těsně před schůzkou dokonce ropa Brent sestoupila pod 100 dolarů. Část poklesu posledních dvou měsíců byla sice projevem splasknutí spekulační bubliny na trhu komodit po prudkém růstu kurzu dolaru, zčásti však byl pokles motivován snižováním poptávky ve vyspělém světě, kde i kvůli drahé ropě výrazně ochabuje ekonomický růst.

Prezident Chelíl před schůzkou upozornil, že situace na trhu se bude pro producenty ropy zhoršovat, a naznačil tak, že by OPEC měl do konce roku přikročit k omezení těžby. "Do konce roku budeme mít přebytek nabídky," řekl Chelíl. Budoucí přebytek ropy na trhu odhadl na půl milionu až 1,5 milionu barelů denně.

Cena americké ropy v noci nejprve klesla až o dolar, po rozhodnutí OPEC však ztráty smazala a začala růst. Ráno v Asii byla asi půl dolaru nad úterním závěrem a barel ropy stál kolem 103,75 dolaru. Severomořská ropa Brent, která v úterý poprvé od počátku dubna sestoupila pod 100 dolarů, oživila ke 101 dolarům.

Analytici uvádějí, že kartel vyslal trhům jasný signál určující neformální cenové minimum. "Rozhodně to ukazuje, že OPEC se nebojí bránit úroveň 100 dolarů," řekl agentuře Reuters Jonathan Kornafel z firmy Hudson Capital Energy.

Někteří analytici však vyjadřují pochyby, zda bez detailního rozpisu nových kvót pro jednotlivé země se snížení těžby uskuteční v tom rozsahu, jak OPEC plánuje. Někteří také označili omezení těžby za mírné, vzhledem k tomu, že existují silná rizika poklesu světové poptávky. "Nemyslím si, že toto snížení může na ropném trhu zastavit trend poklesu," řekl Susumu Ogasawara z tokijské Ace Koeki.

Kvůli oslavám muslimského svátku ramadán se schůzka konala až v nočních hodinách. Zasedání je prvním pravidelným setkáním ministrů OPEC od března. Další schůzka OPEC se bude konat v prosinci v Alžíru


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m