Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Světové burzy letos zažily jeden z nejhorších roků v historii

ČTK: Světové burzy letos zažily jeden z nejhorších roků v historii

29.12.2008 17:36
Autor: 

Praha (ČTK) - Světové akciové trhy zažily v letošním roce jeden z nejhorších propadů v historii. Burzy srazila na podzim na mnohaletá minima vrcholící globální finanční krize, která vyústila ve všeobecnou ekonomickou recesi průmyslového světa. Indexy hlavních světových burz za celý rok ztratily třetinu až polovinu hodnoty, jinde trhy zaznamenaly poklesy ještě hlubší.

Burzy v USA, Evropě i Asii oslabovaly již v první polovině roku pod tlakem úvěrové krize, která tížila finanční sektory vyspělých zemí již od loňského léta. Rovněž se od počátku roku na trzích stále více projevovaly známky oslabování ekonomického růstu.

Newyorský Dow Jonesův index tak za první čtvrtletí klesl o 7,6 procenta a Nasdaq ztratil přes 14 procent, což byl nejhorší výsledek za téměř šest let. Ve druhém čtvrtletí se pokles ještě zrychlil a za prvních šest měsíců Dow Jones ztratil asi 2000 bodů, tedy téměř 15 procent, což znamenalo nejhorší pololetí od roku 1970; západoevropský index FTSEurofirst 300 oslabil dokonce o zhruba 20 procent.

To však byla teprve předehra skutečného dramatu. Šok přišel 16. září se zprávami o pádu investiční banky Lehman Brothers a převzetí konkurenční Merrill Lynch. Dow Jones ten den ztratil 500 bodů, tedy 4,4 procenta, tehdy nejvíce od teroristických útoků ze září 2001.

Finanční krize se pak každý den s každou další zprávou o ohrožených bankách a dalších firmách prohlubovala, rostly obavy z recese a tím i ztráty akciových trhů. Vlády v USA a Evropě proti kolapsu finančního sektoru vypracovaly krizové plány stabilizace, propady trhů to však pouze dočasně brzdilo.

První odmítnutí stabilizačního plánu Kongresem na konci září, o "černém pondělí", vyvolalo nejhlubší propad amerických burz za 20 let, kdy Dow Jones spadl o téměř sedm procent; 9. října, v "černý čtvrtek" pak propad dosáhl 7,3 procenta. Další týden pak po 11procentním vzestupu následovala "černá středa" 15. října, kdy Dow Jones spadl o 7,9 procenta a utrpěl druhý nejhlubší pád v historii. Celý říjen byl pro americké akcie nejhorším měsícem od burzovního krachu z října 1987.

V dalších týdnech do zhruba poloviny listopadu na trhu převládly obavy z prohlubování recese a 20. listopadu, již po zvolení Baracka Obamy budoucím prezidentem USA, Dow Jones klesl na 11leté minimum zhruba 7553 bodů. V dalších dnech trhu pomohla záchrana Citigroup, formování Obamova ekonomického týmu a razantní kroky centrální banky na podporu ekonomiky. Prosinec byl již ve znamení stabilizace a mírného předvánočního oživení, situace však podle analytiků zůstává napjatá, zejména s ohledem na nejistý vývoj ekonomiky.

Široký americký index S&P 500 tři dny před koncem roku ztrácel 40,6 procenta. Byl tak na dohled od svého dosud nejhoršího ročního výkonu z roku 1931, kdy spadl o 47,1 procenta. Dow Jonesův index je proti počátku roku slabší o 35,8 procenta a Nasdaq Composite Index ztrácí 42,3 procenta.

Určitě rekordní však byl letošní propad světových trhů, co se týče ztraceného bohatství. Americký akciový trh ztratil na hodnotě rekordních 7,3 bilionu dolarů, měřeno podle nejširšího amerického indexu Dow Jones Wilshire 5000.

Propad postihl většinu sektorů od financí po automobilový průmysl a suroviny. Investoři utíkali z akciového trhu nejdříve kvůli úvěrové krizi a pak v obavách z ekonomického propadu a globální recese. "Je těžké shrnout rok, který byl zasažen finanční krizí v každé myslitelné podobě a v němž zároveň ekonomika zažila implozi zevnitř," řekla agentuře Reuters Jocelynn Drakeová z firmy Schaeffer's Investment Research. Analytici nyní čekají, jak se na trhu odrazí nástup nové Obamovy vlády, která plánuje povzbudit ekonomiku mohutnými státními výdaji.

Podobný vývoj s těžkým říjnovým propadem zaznamenaly i ostatní světové trhy v čele se západní Evropou. Západoevropský index FTSEurofirst tak po loňském růstu o 1,6 procenta ztrácí od počátku roku 46 procent. Tři dny před koncem roku byl londýnský index FTSE 100 zatím nižší o rekordních celoročních 35 procent, podobně pařížský CAC 40 zaznamenává dosud nejvyšší roční ztrátu 44 procent a frankfurtský DAX ztrácí asi 43 procent.

Ještě více klesaly burzy ve střední a východní Evropě. Index pražské burzy PX tak zaznamenával před Vánoci roční propad o 53 procent.

Těžkou krizi zažívá již od léta kvůli propadu cen ropy a odlivu investorů ruský akciový trh. Jeho index RTS od počátku roku spadl o 72 procent a během podzimní eskalace finanční krize muselo být obchodování na ruských burzách kvůli rychlosti poklesu opakovaně přerušováno i na několik dní.

Prudké propady otřásaly i burzami v Asii. Tokijský index Nikkei 225 od počátku roku klesl o 43 procent a před posledním obchodním dnem roku míří k nejhoršímu výsledku v historii. Index šanghajské burzy SSEC oslabil za celý rok o 58 procent a index indických akcií BSE ztratil 55 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university