Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Vláda zveřejní datum přijetí eura 1. listopadu

Topolánek: Vláda zveřejní datum přijetí eura 1. listopadu

02.01.2009 8:19
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Vláda oznámí termín přijetí společné evropské měny v České republice 1. listopadu letošního roku. Premiér Mirek Topolánek to včera řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Stanovení termínu přivítal stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka i zástupci podnikatelských svazů.
 
Pro přijetí eura musí Česko plnit takzvaná maastrichtská konvergenční kritéria. "To, že budeme plnit konvergenční kritéria, je evidentní," řekl premiér. Plán plnění kritérií by mělo ministerstvo financí předložit na jednání vlády do konce října.
 
Přijetí společné evropské měny na počátku roku 2013 považuje národní koordinátor pro zavedení eura v České republice Oldřich Dědek za nejbližší možné reálné datum. "Pro mě to byl pozitivní šok," řekl Dědek v Otázkách Václava Moravce v reakci na Topolánkovo prohlášení. Dodal, že problémy zemí Evropské unie způsobené finanční krizí by byly bez eura mnohem hlubší.

Podle Dědka jsou nevýhody přijetí eura v České republice hlavně technické, například povědomí veřejnosti o tom, že euro přinese zvýšenou inflaci. Česká republika by se také měla poučit z příprav Slovenska na zavedení společné měny. "Budeme se chtít naučit poznatky o vedení informační kampaně, aby občané měli pocit, že jsou dobře informováni," řekl Dědek.

Stanovení data pro přijetí společné evropské měny v letošním roce by podle průzkumu společnosti STEM pro Českou televizi uvítalo 64 procent obyvatel ČR, 36 bylo proti.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka Topolánkův návrh přivítal s tím, že vláda konečně vyhověla dlouhodobému požadavku sociální demokracie. Chce ale, aby vláda až do listopadového termínu vedla s opozicí debatu o datu přijetí. Teoreticky nejbližší termín, kdy by se tak mohlo stát, podle něj připadá na 1. leden 2013. "Já se domnívám, že by to mohl být reálný termín," řekl Sobotka ČTK.

Dohodu na termínu, kdy Česko oznámí harmonogram přijetí eura, ocenil i předseda lidovců a vicepremiér Jiří Čunek. "Byl to požadavek nejen KDU-ČSL. Ekonomicky to velmi prospěje podnikatelům a průmyslu, tím myslím například i turistický ruch," řekl ČTK. Vyhnul se ale otázce, zda koaliční dohoda na harmonogramu přijetí eura zahrnovala i další aspekty společné vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.
 
Průlomové je Topolánkovo prohlášení podle Hospodářské komory ČR, která po oznámení alespoň termínu pro termín eura dlouhodobě volala. "Česká vláda tak včerejším prohlášením premiéra tento náš požadavek po několika opětovných odkladech vyslyšela,“ uvedl prezident komory Petr Kužel.

Tuzemské firmy chtějí co nejrychlejší zavedení eura hlavně kvůli posilujícímu kurzu koruny vůči euru. "Vzhledem k současnému stavu české ekonomiky a technickým lhůtám je stále možné přijmout euro k lednu 2012," dodal Kužel.

Podle České národní banky v loňském roce došlo z hlediska budoucího plnění maastrichtských kritérií k určitému pozitivnímu posunu. Současná světová finanční krize však podle bankéřů představuje dočasně nepříznivý faktor z hlediska budoucího přijetí eura.

Maastrichtská kritéria musí plnit každý stát, který o zavedení eura usiluje. Celkový veřejný dluh nesmí překročit 60 procent HDP. Významné je také udržování cenové rovnováhy. Průměrná míra inflace po dobu jednoho roku nesmí přesáhnout více než 1,5 procentní míru tří členských zemí s nejnižší inflací. Dlouhodobé úrokové sazby v ČR nesmí přesáhnout o více než dvě procenta sazby tří zemí s nejnižší inflací.

Eurem nyní platí 16 z 27 států Evropské unie. Od včerejšího dne měnu zavedlo Slovensko. Podle analytiků by se tak mělo lépe vypořádat s důsledky současné finanční a hospodářské krize. Evropskou měnu by do čtyř let měli používat všichni sousedé Česka. V Německu a Rakousku se eurem platí již několik let, polská vláda na konci října schválila harmonogram vstupu země do eurozóny od 1. ledna 2012. Ze zemí bývalého východního bloku už euro používá Slovinsko.


Váš názor
  • neskutečný blb
    02.01.2009 9:49

    Jako ekonom musim konstatovat, ze ústní projevy premiera Topolanka jsou katastroficke,je to neskutečný blb, tlachá a tlachá a neví o čem je řeč.Viz včerejší otázka V.Moravce. On je mimo obraz.
    • Re: neskutečný blb
      02.01.2009 16:10

      pánové, topolánek nebo Proubek, to bude za chvíli jedno. Eurokraté prosadí Lisabosnkou smlouvu i přes prolomení zásady jednomyslnosti a pak už bude úplně všechno jedno. O všem bude rozhodovat Francie s Německem a nebude síly to přehlasovat.Bude úplně jedno co si myslí Paroubek nebo Topol, rozhodující bude co chce Sarkozy nebo jiný žábožrout, tak to bohužel bude a bude to z deště pod okap
      rogy
    • Re: neskutečný blb
      02.01.2009 15:26

      Pěkný odsudek. Naštěstí odsudek Topolánka od nabubřelého hlupáka s nickem "já" je pro ostatní účastníky tohoto chatu spíš důkazem, že ti, co si říkají ekonomové, jsou jelita.
      kompi
    • Re: neskutečný blb
      02.01.2009 14:47

      Pokud se díky absolvování VŠE Praha můžu prohlásit taky ekonomem,tak tak činím,ale co se týče Topolánka,tak jsem si včera nevšiml ,že by nějak tlachal ,prosil bych konkrétní případ,na rozdíl od ekonomických "perel" Paroubka z dřívějších dob,jako např.že dluhy se nesplácejí,ty pouze jsou,apod.,nebo že dovede vykalkulovat prodej párků ,aby byl ziskový,tak argumentoval v HN v době ,kdy se ho ptali,jestli se cítí odborně na to,být premiérem.
      AMOLADOS
      •  
        02.01.2009 15:23

        Vážený pane a vy si snad myslíte, že země jako Japonsko, Itálie, či Belgie, coby země se zadlužením vyšším než 100 % HDP někdy své dluhy splatí do posledního jenu či eura? (samozřejmě za předpokladu, že se totálně nezhroutí globální finanční systém, nevypukne 3. světová válka apod.) A propos, Paroubek nemluvil o žádném nesplácení dluhů, ale o nesplácení do poslední koruny, tedy do určitého procenta ve vztahu k HDP...
        Petr
        •  
          02.01.2009 16:21

          Tak já myslím,že příklad Maďarska je jasný,trošku se začíná mluvit i o Itálii,viz předposlední číslo Economistu,že by mohli mít problém s prodejem dluhopisů, lidé v předlužených státech se dříve nebo později dočkají rapidního omezení veřejných služeb,čím později,tím větší rána to bude,v podstatě to,co se děje už v Lotyšsku,demagog Paroubek,kvůli kterému se odsunulo zavedení Eura,by měl být především zticha,jasně řekl před volbama 2006,že než aby škrtal v soc.výdajích ,tak to prostě nebude Euro,viz HN rozhovor z tehdejší doby.
          AMOLADOS
        • vekslák z RaJ
          02.01.2009 15:29

          se jménem Paroubek ani neví, kdy říká něco rozumného, protože jeho slova a cíle jsou vždy pouhopouhý populismus. A jak rád říká, "kdo z vás na to má?"
          kompi
          •  
            02.01.2009 15:35

            Víte, proti populismu se dá bojovat jen rozumem a inteligencí a ne populismem z druhé strany
            Petr
            • Nejnižší schodek HDP za 11 let
              02.01.2009 15:42

              I tato skutečnost je důkazem, že vláda Topolánlka se chová zodpovědněji, nežli vláda Tošovského, Zemana, Špidly, Grosse a Paroubka. To je boj proti populismu všech vpředu jmenovaných.
              kompi
              • Re: Nejnižší schodek HDP za 11 let
                02.01.2009 15:58

                Souhlasím, reálný rozpočtový deficit ve výši 20 mld. Kč je skvělý výsledek. Je ovšem otázkou, zda je v době klesající poptávky přínosné tuto poptávku (spotřebu) ještě více zdanit. A právě vyššími daňovými příjmy ze spotřeby bylo tohoto nižšího deficitu dosaženo
                Petr
                • Akceptuji váš názor, ale ...
                  02.01.2009 16:10

                  V období nejlepších let ekonomického boomu ve světě (od roku 2002 do roku 2008 vládli socani a místo aby odložili část zisků na horší leta, tak zvýšili zadlužení trojnásobně. Rozdali peníze sockám, prožrali je v investičních pobídkách, z dluhu v IPB 40 miliard v roce 2000 udělali dluhy v Konsolidační agentuře 240 miliard v roce 2006. A Špidla pořad tvrdil že "zdroje jsou". To už je populismus hraničící se slaboduchostí císaře Leopolda. d;-))
                  kompi
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data