Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom: Ukrajina

Gazprom: Ukrajina "krade" plyn pro evropské odběratele

02.01.2009 18:02
Autor: 

Moskva (zpravodaj ČTK) - Ruský plynárenský koncern Gazprom dnes obvinil ukrajinskou stranu, že neoprávněně odebírá plyn určený evropským zákazníkům ruské firmy. Kyjev popírá, že by plyn "kradl", a hájí se, že část plynu je nucen z tranzitu odebírat z technických důvodů. Ukrajinští vyjednávači podle mluvčího Gazpromu na další jednání o obnovení dodávek plynu, přerušených od Nového roku, do Moskvy nedorazili a zůstávají v Kyjevě.
 
Ukrajinská společnost Naftogaz již dříve oznámila, že vzhledem ke čtvrtečnímu ukončení dodávek ruského plynu pro ukrajinské odběratele je nucena z technologických důvodů odebírat denně z tranzitu 21 milionů metrů krychlových plynu, aby udržela přepravu v chodu.

"Takovým způsobem ukrajinská strana otevřeně přiznává, že krade plyn, a nijak se za to nestydí," prohlásil dnes mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Podle mluvčího Ukrajinci nevyhověli ani požadavku Gazpromu na přepravu 303 milionů metrů krychlových v příštích 24 hodinách, ale souhlasili jen s 296 miliony metrů krychlových. Kvůli tomu Gazprom zvýší tranzit přes Bělorusko.

Gazprom při čtvrtečním zavření kohoutků Kyjevu současně oznámil, že zvyšuje množství dodávek plynu evropským odběratelům, a to na 326 milionů metrů krychlových.

Podle ruských médií vinou rusko-ukrajinského konfliktu prý už snížení dodávek o deset milionů metrů krychlových plynu pocítili odběratelé na Balkánu. Region denně požaduje 66 milionů metrů krychlových. Ruská strana se údajně snaží výpadek nahradit přes Turecko.

Jablkem sváru se jeví ukrajinský dluh za dřívější dodávky, který Gazprom i s pokutou vyčísluje na 2,1 miliardy dolarů, nová cena plynu pro letošní rok a výše poplatků za tranzit plynu do Evropy.

Částka 1,5 miliardy dolarů od Naftogazu podle Kuprijanova dorazí na účet Gazpromu až po novoročních svátcích 11. ledna, kdy vzhledem k sankční pokutě bude ukrajinský dluh činit 614 milionů dolarů.

Loni Ukrajinci platili 179,50 dolaru za 1000 metrů krychlových, necelou polovinu co zákazníci v Evropě. Gazprom zpočátku navrhoval cenu zvýšit na 418 dolarů, ale během středečních jednání podle ruského premiéra Vladimira Putina předložil nabídku 250 dolarů za tisíc metrů krychlových. To však Ukrajinci odmítli, protože Rusové požadovali zachovat tranzitní poplatky v dosavadní výši 1,7 dolaru za tisíc krychlových metrů a 100 kilometrů. Podle mluvčího Naftogazu by podnik na transakci tratil půl miliardy dolarů.

Kyjev zpočátku navrhoval 201 dolarů za 1000 metrů krychlových, posléze však nabídku zvýšil na 235 dolarů. Obě strany se však před silvestrovskou půlnocí rozešly bez dohody a následující den Gazprom zavřel kohoutky. Nyní Gazprom podle šéfa firmy Alexeje Millera požaduje za obnovení dodávek tržní cenu 418 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Ruská státní agentura ITAR-TASS dnes vydala rozsáhlé stanovisko nejmenovaného ruského experta, podle něhož Gazprom "nemůže ustoupit bez ztráty tváře" a "bude hrát až do vítězství".

V pozadí sporu jsou i napjaté vztahy mezi Moskvou a Kyjevem od "oranžové revoluce", která na Ukrajině v roce 2004 nastolila prozápadní režim.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.