Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluží nám všem banky (minimálně) omluvu?

Dluží nám všem banky (minimálně) omluvu?

26.01.2009 13:47
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Dneškem vstupujeme do čtvrtého lednového týdne roku 2009 a od začátku nového roku je zcela nepochybné, že zdrcující většina zpráv z finančních trhů se více či méně točila kolem bank a bankovních institucí. Jistě si vzpomenete – znárodnění Anglo Irish Bank, znárodnění Royal Bank of Scotland Plc, rozdělení Citigroup, de-facto znárodnění Commerzbank AG … seznam je skoro nekonečný. Opět se proto objevuje otázka, kdo je za všechen ten marast - v němž se všichni nuceně brodíme - zodpovědný?

Malý exkurs do historie. Ukázat prstem na jednoho jediného viníka našeho současného problému je takřka nemožné. Vždy a za všech okolností se jedná o kombinaci mnoha faktorů a okolností, které jsou unikátní a jedinečné. Nemluvě o tom, že jediná čestná odpověď na výše uvedenou otázku by byla „lidská chamtivost“, ale to by bylo příliš jednoduché a jenom málokdo by to akceptoval.

Shodneme-li se přesto, že původcem toho všeho je inherentně lidská vlastnost, zbývá jenom dopátrat, v kterém okamžiku v historii tato vlastnost vyhrála na body. Podle mnoha komentátorů to bylo 20. ledna 2001, v den, kdy prezident George Bush jr. složil první prezidentskou přísahu. Již v tomto okamžiku totiž americká ekonomika balancovala na okraji ekonomické recese, která byla na spadnutí díky protržení bubliny na technologických trzích. To by však bylo politicky velmi neprůchodné (George Bush jr. i Alan Greenspan v tomto byli zajedno) a tak americký FED udělal tu jedinou věc, kterou udělat mohl – zaplavil ekonomiku levnými penězi a udržoval jejich cenu (vyjádřenou úrokovou mírou) nízko tak dlouho, až …se to všechno vymknulo z ruky.

Amerika tak nyní platí cenu za něco, co se mělo odehrát již před nějakými sedmi-osmi lety. Kdyby si již tehdy americká ekonomika prošla drastickou recesí a poctivým očistným procesem, nemusel by dnes prezident Barack Obama prosit o „dalších“ 825 miliard dolarů na pomoc ekonomice. Mimochodem, vsadím se s Vámi, že zatím vynaložené prostředky jsou jenom slabým odvarem toho, o co bude B. Obama žádat Kongres v příštích čtyřech letech…

Avšak zpět k bankám. Jejich chamtivost nepochybně hrála svoji roli, jenom ta by to však nedokázala. Ve hře byly a stále v mnoha ohledech jsou také další faktory:

  • Zákon z listopadu roku 1999 (známý jako Gramm-Leach-Bliley Act), který v mnoha ohledech negoval principy zákona Glass-Steagall Act z roku 1933 a dovolil komerčním a investičním bankám hrát si na tom samém písečku.
  • Selhání regulátora (zejména SEC), který v roce 1970 moudře usoudil, že provede „outsourcing“ aktivity kreditního hodnocení trhu dluhopisů ve prospěch třech komečních organizací – Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch. 
  • Požadavek na emiteny, aby si de facto zaplatili za vlastní rating resp. za rating jimi vydávaných instrumentů. Slovní spojení „střet zájmů“ je zde více než na místě. 
  • Role hladových poskytovatelů hypoték, odhadců nemovitostí a všech těch ostatních příživníků byla v minulosti diskutována více než dost.

Suma sumárum si tedy veřejnost (alespoň ta její část, která platí daně) nepochybně zaslouží minimálně omluvu. Jistě, chamtivost existuje také na její straně a pro Čechy tak typická vlastnost chtít vše zadarmo se nám jednou vymstí. Z pohledu daňového poplatníka, investora a v mnoha případech také akcionáře je však na globálním měřítku nestoudné vidět, jak ti, kteří to všechno způsobili, natahují ruku po státní pomoci a odvolávají se na stabilitu ekonomiky a finančního systému. Pánové, čtěte si po sobě, co říkáte…

P.S. Nemusíme si však zoufat, pomoc je nablízku. Esoterici vycítili šanci na uzdravení světa a pustili se do práce. Nebudu dané dámě dělat neplacenou reklamu (naši čtenáři jistě vědí, jak pracovat s Googlem), ale na českém internetu si lze bez problémů najít na link na „finanční věštírnu“. Její úspěšnost zatím nebyla autorem tohoto sloupku otestována, ale vážně uvažuji o zakoupení finančních křišťálových magnetů, s jejichž pomocí „je možné dosáhnout v životě pořádného finančního úspěchu”. 5,000 za jeden takový mi připadá jako docela dobrá investice …


Váš názor
  • Čarodějka z hradu Kost
    27.01.2009 12:01

    Zdravím Tě Žabžo, byli jsme na VŠE spolužáci, ještě s Pírkem a Rožumberským. Máš super komentáře, kdybys potřeboval mám konexi na vykladačku karet z Vršovic, která na srazu těchto esoteriků na hradě Kost dostala od kastelána křišťálovou kouli. Zatím se s ní učí.Jeden analytik již projevil o konzultaci zájem.Pokud se chceš připojit, kontaktuj mě až budu měnit nástěnky u eskalátorů, nebo na peróně podzemky.
    Bondy
  • Nedočkavost
    27.01.2009 11:51

    je si myslím taky jedna z vlastností,která má velký podíl na momentální krizi.Lidi chtějí mít vše a hned,kolem nás je spousta lákadel a reklam kterým se ubránit není jednoduché a pokud si lidi začnou brát na splátky maličkosti které si mohou koupit z výplaty svědčí to o tom,že něco není ve společnosti v pořádku.Koupit si dům na hypotéku je samozřejmě přirozené,ale znám několik lidí kteří přestřelili a teď se třepou a jejich banka se taky třepe a posílá upomínky,ale už je pozdě.To že jsou dostupné levné peníze je pro ekonomiku a společnost dobře,ale udržet fin.morálku na hranici únosnosti se nepovedlo.Krize jsou přirozenou součástí života,které zase odezní,ale proti tomu aby se např.ve školách učila fin."kázeň",srovnávaly se hodnoty atd.,bych vůbec nic neměl.Číst a psát nás škola naučila,ale jak hospodařit se neučí a přitom je to základ dnešního světa.Neprosperuješ-končíš.I když není to tak úplně pravda u těch velkých(hlavně bank),že?Jo jo honba za ziskem je tentokrát ničivá,ale pořád jsme v pohodě proti krizím předchozím,na jídlo bude mít každý a kde složit hlavu taky,tak si myslím že slovo krize je sice na místě,ale jaký mělo toto slovo význam ve třicátých letech o tom se nám může jenom zdát.
    erko1
  •  
    27.01.2009 10:16

    S článkem v podstatě lze souhlasit,jenom se tam určitě měla zmínit věc,že v rozhazování Bushovi silně pomohly mimo jiné v určité době taky asijské centrální banky nákupem státních obligací, a tím se celý problém dále oddálil a prohloubil.
    AMOLADOS
  • a kde je motiv ?
    26.01.2009 18:49

    Pokud je Bush jr. a začátek jeho éry příčinou, potom zhoršující se ekonomika byla důvodem? Pak by mohla být válka proti terorismu záminkou pro růst ekonomiky, chamtivost leteckých instruktorů a práce zpravodajských služeb občanům cynismem.. Osobně myslím, že důvodem současné krize jsou dnes už neexistující investiční banky. Protože tyto banky soukromého kapitálu se postupně staly zdrojem kumulace kapitálových účastí a volných peněz pro další expanzi. Globalizace byla výsledkem této expanze a spustila vlnu bublin, do kterých byl naléván dalších kapitál z ostatních komerčních bank. Komerční banky však investovaly kapitál nikoliv svůj, nýbrž vklady a úspory, většinou zdaněné, výhradně svěřené, málokdy zajištěné. Pana Buffeta lze jistě obdivovat jako geniálního stratéga, který deponoval dividendy ze svých účastí bokem globálního letadla na komerční banky a který díky preferenčním akciím dividendu vždy dostane, případně zvedne svůj podíl vlivu. Shrnuto - kauza Madoff byla kopií stejné šablony investičních bank, ale v malém. Madoff se chytil, velká ryba "pomáhá" vládě zachraňovat svět. Takže Bush jr. nebyl podle mě v žádném případě příčinou, ale pouze vhodným nástrojem /a dostatečně tupým/. Ponaučení : jedna generace je méně než jeden život a jeden život je méně než životy dva. Historie se skládá z mnoha životů, díky tomu ji lze účelově překrucovat a nachytat i dvě i tři generace současně na hruškáh (bublinách). Memento : Chvilku po hospodářské krizi třicátých let, napadlo jednoho pána problém nezaměstnanosti (sociální smír)vyřešit podporou zbrojního průmyslu (válka), díky čemuž se svět dostal z recese do konjunktury (new deal). Karel Marx : možná z důvodu snahy najít řešení, navrhl komunismus. Ten vzniknout nikdy nemůže, kapitál to prostě nepřipustí a proto vymyslel demokracii.
    Mudrc
    • Banky by se měly omluvit, ale komu? A co ostatní?
      27.01.2009 10:20

      Bankéři samozřejmě nesou část viny, hamižnost a "bonus culture" tu byla jako doma, ale komu by se měli omlouvat? Snad akcionářům, kteří na managementy bank neustále tlačili na zvýšení výnosů ať to stojí co to stojí? A neměly by se omluvit třeba i ratingové agentury za nadhodnocené ratingy? A co třeba centrální bankéři a regulátoři, kteří umožnili a podporovali neuvěřitelnou úvěrovou expanzi díky špatné regulaci a politice levných peněz? A co politici, kteří vytvářeli rozpočtové deficity i v době nevídaného růstu? A co voliči, kteří volí kohokoli, kdo jim slíbí snadný život na dluh? A co investoři investující na páku do všeho možného? A co ti kteří si brali 100% hypotéku, dovolenou atd. na dluh?
      bankéř
      • Re: Banky by se měly omluvit, ale komu? A co ostatní?
        27.01.2009 10:46

        vlastne za to za vsecko muze koncovy zakaznik, ktery se necha ovlivnit reklamou a marketingem. takze omlouvat by se asi mela ministerstva skolstvi, ze nezavedla do skol osnovy jak odolat upornemu marketingu a sugestivni reklame.
        Azb
  • S článkem souhlasím
    26.01.2009 15:05

    Skutečně za mnoho zlého co přišlo v minulých letech z USA vděčíme tomu hlupákovi Bushovi jr. Pamatuji sa jak dnes, když na jaře 2001 začal vykřikovat proti arabskému světu, jak je třeba je dát všechny do lati. Tenkrát jsem si říkal, proč je tak dementně provokuje? Výsledek se dostavil - myslím, že to na jejich velkohubost byla ta správna receptura. Poznali i když jen miniaturně, co je to válka na vlastním území. S pozdravem Skalar
    Skalar
    • Re: S článkem souhlasím
      26.01.2009 19:32

      Vždyď to byl jen maňásek,Ty hlavy jsou jinde.
      Homo
  •  
    26.01.2009 14:12

    osobně s článkem nesouhlasím. Krize byly, jsou a budou, jsou také jediným možným mechanismem jak najít maximální efektivitu trhu. Pokud je chamtivost příčinou ekonomických problémů, je nutné říci, že je také největší příčinou ekonomického růstu, díky kterému nežijeme v chatrčích.
    TTT
    •  
      26.01.2009 17:17

      Chamtivost je na místě a generuje pokrok u lidí kteří něco vytvářejí,ale zde se jedná o chamtivost provizních dealerú temných bankovních produktů na pomezí podvodu a letadla kteří v nejlepším případě nabízejí vítr v pytli a ted jsou víte kde. Ale když jim státy pomůžou,tak nepochopí že by se za své krávoviny měli vzdát něco ze svých prebend. Poslanci proti nim slabý odvar
      jofre
    •  
      26.01.2009 14:28

      Souhlasím s vámi. Cílem bylo ukázat, že krize nebo recese (říkejme tomu jak chceme, na věci to nic moc nezmění) měla proběhnout již před 8 lety. To se nestalo, proto se nyní děje to, co vidíme kolem sebe.
      Petr Žabža
      •  
        26.01.2009 18:57

        To je pravda, krize by nebyla tak hluboká a rychle by se vše vrátilo k běžnému stavu. Ale krizi nelze vyvolat schválně, až přijde, je tady. Emise levných peněz byla možná hlavním spouštěcím mechanismem, nicméně Greenspan ve své autobiografii píše, že zcela vědomně podstoupil riziko krize neboť dostupnost hypoték a tím rozšíření střední americké třídy má více kladů než případná finanční krize...nevím co si myslí dnes...
        TTT
  • no hezky
    26.01.2009 13:55

    jste to napsal...Myslím, že bychom si zasloužili nejenom omluvu , ale i zpět svoje peníze)))V roce 07 jsem měla v bance dost velkou částku peněz a portfolio mi spravoval osobní bankéř)))Několikrát denně mi volal at peníze dám do fondů, at je nenechávám jentek "válet" na účtě...No po několika přesvědčovacích hovorech , jsem to udělala, peníze dala do fondů a běhěm měsíce jsem přicházela o značnou sumu, dnes jsem o 70 procent vkladu lehčí...Bankéř nezavolá, už banku nezajímám...Už díky ní, nejsem VIP klient...
    ZUZKA
    • Re: no hezky
      29.01.2009 13:24

      Vyplnil s Vámi investiční dotazník?
      Harp.
    • Re: no hezky
      27.01.2009 9:28

      Nu, co k tomu říct? Bylo to Vaše investiční rozhodnutí, mohla jste návrhy Vašeho osobního bankéře odmítnout, mohla jste ho vyzvat, ať Vás neobtěžuje telefonáty. Jenže Vaše touha (nebo snad chamtivost, jak to hezky napsal pan Žabža) po vyšším výnosu zpúsobila, že jste se nechala přesvědčit. I o tom jsou krize - většina investorů odepíše část investic, ti hloupí, důvěřiví nebo nezdravě sebevědomí mohou přijít i o všechno. To je realita, zákon přirozeného výběru funguje i ve světě financí.
      smrrtka
      • Re:no hezky
        30.01.2009 9:47

        Vážený pane, akceptovat názor,že každé rozhodnutí v ekonomické rovině je svobodné, je velká pitomost, protože míra informací je též ve výrazné nerovnováze a určitá"autorita" "osobního bankéře" Zuzku přesvědčila.Při Vašem pohledu bych musel akceptovat názor, že doporočení kardiochiruga na eventuální operaci je pouze informativní a za její výsledky nesu plnou zodpovědnost sám. Je pro mne silně iritující, že ruzní postižení kuřáci, nebo tlustoši úspěžně žalují údajné púvodce jejich zla, ale v ekonomické rovině je původce abstraktní chamtivost.
        Karel
        •  
          03.02.2009 9:06

          Narozdíl od zdravotnictví je celý průmysl osobních bankéřů, investičních zprostředkovatelů, salesmanů a různých jiných šejdířů (a neplatí to jen pro finance, vzpomeňte třeba na teleshoping) založen na lidské chamtivosti, na touze po bezpracném zbohatnutí nebo získání něčeho "zadarmo" resp. "za levno". Když si koupíte za dva tisíce "super titanový hrnec, který stál před slevou 20 tis." a ten Vám po dvojím umytí zrezne, řeknete si, že jste naletěl a že od podomního obchodníka už nikdy nic nekoupíte. Odvolávat se na autoritu osobního bankéře je stejná hloupost, jako se odvolávat na autoritu podomního obchodníka.
          smrrtka
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data