Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Krize skončí sama, zásahy státu hrají miniaturní roli

Klaus: Krize skončí sama, zásahy státu hrají miniaturní roli

09.02.2009 17:14
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Ekonomická krize podle prezidenta Václava Klause skončí sama od sebe a zásahy státu v tom hrají "miniaturní roli". Vyřešení krize Klaus přirovnal k léčení rýmy a chřipky. Neléčená trvá týden, léčená sedm dní, podotkl. Podle Klause historie ukázala, že drtivá většina opatření přišla až po skončení krize. Vlády v EU v současné době přijímají plány na podporu svých ekonomik, které trpí globálními ekonomickými problémy.
 
"Ta krize přestane sama a zásahy státu v tom hrají miniaturní roli. Všichni dobře víme, že drtivá většina opatření po krizi zatím v lidské historii přišla až poté, co ta krize skončila," uvedl Klaus na tiskové konferenci se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem.

Aktivistický přístup české vlády k řešení krize může mít podle analytika UniCredit (1 EUR, 2,94%) Bank Pavla Sobíška smysl i v jiných ohledech než jen v napumpování státních peněz do ekonomiky. "Za prvé, zdání, že má vláda věci pod kontrolou, může přinést částečné uklidnění ekonomickým subjektům. Za druhé, ekonomická krize je příležitostí k řešení jindy politicky neprůchodných změn, které jsou ekonomice obecně prospěšné," uvedl.

"Pokud přistoupíme na farmakologickou terminologii, představuje hospodářská politika nikoli léčbu, ale analgetika k tišení bolesti. Dalším velkým rizikem ovšem je, aby fiskální stimul byl včas odstraněn, což může být v realitě obtížně uskutečnitelné, zvláště ve vyostřeném předvolebním boji. Z analgetika se tak snadno může stát droga, na níž se stane pacient závislý," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Hospodářská politika ovšem měla na krizi podle něj reagovat již ve čtvrtém čtvrtletí, kdy se již zřejmě ekonomika propadla do recese. "Většina z opatření působí s určitým zpožděním, k jejich implementaci by tedy muselo dojít již dříve někdy v průběhu loňského roku. Zatím dostává ekonomika měnové pilulky, fiskální stimul se začíná rýsovat, ale prozatím stále jen na papíře," dodal.

Podle Klause má krize svoji vnitřní dynamiku, která se "nedá přeseknout, nedá se smazat, nedá se zlikvidovat". Krize podle Klause nezmizí mávnutím kouzelného proutku, nezáleží prý také na tom, zda se k ní uspořádá "padesát summitů".

"Ta krize si svoji daň prostě odnese, a to musíme podle mého názoru také přijmout," míní Klaus. Proto ho prý netrápí to, zda různá opatření a zásahy vlád přicházejí o hodinu či o týden dříve či později. "Liberál ve mně ví, že podobně jako chřipka trvá týden, když chodíte do práce jako já dneska, a stejně týden, když si lehnete a budete do sebe dávat všechny možné doporučené prášky tím či oním panem doktorem. Jednou čekáme týden, podruhé sedm dní," řekla hlava českého státu.

Členské státy včetně Česka hledají cestu z krize a dolaďují plány na zmírnění jejích dopadů. Opatření zahrnují například zvýšené veřejné výdaje, snížení daní, podporu některým ohroženým odvětvím a kroky například na podporu zaměstnanosti.

Premiér Mirek Topolánek dnes oznámil, že Česko jako předsednická země EU svolá neformální summit šéfů států a vlád unie k hospodářské krizi. Setkání se uskuteční v Bruselu ještě před koncem února. Termín konání akce, která bude prvním summitem evropské sedmadvacítky pod taktovkou českého předsednictví, oznámí premiér ve středu po setkání se šéfem Evropské komise José Barrosem.


Váš názor
  • Re: Vizionář
    10.02.2009 13:02

    Tady bych si dovolil polemizovat s Vizionářem. A spíš než s potopou bych to přirovnal k protržené přehradě. Pokud ji necháme plout způsobí velké škody. Pokud se jí postavíme, smete nás a možná i zabije, ale pokud ji usměrníme tam kam chceme, napáchá nejmenší škody. A ono všechny ty balíčky mi připadají jako tvrdošíjné stavění půlmetrové hráze, za kterou se chceme schovat, před 4 metrovou vlnou. Ono každá vláda pumpuje peníze, aby udržela ekonomiky na stejné úrovni jako byly. To prostě logicky není možné. Už jen díky situaci a zdrojům peněz odkud se tyto úrovně vzaly. Taky nesouhlasím, že to je jako kašel nebo rýma. A odezní samy bez léčení. Nevím jak u pana Klause, ale u nás se říkalo léčená rýma trvá týden. Neléčená dva.
    Max
    • Chřipka se musíl léčit tak intenzivně jak intenzivní je chřipka samotná
      10.02.2009 14:23

      Nesouhlasím s panem prezidentem, že neléčená krize (chřipka) trvá týden a léčená sedm dní!! Takový pohled na krizi je příliš jednoduchý a nechce se mi věřit, že je to z úst pana prezidenta. Každý z nás ví, i malé děti že "chřipka" se léčit musí intenzivně a dokonce má svá stádia. Nejlepší prevencí proti chřipce je fyzické a duševní zdraví, kterého se nám v minulosti nedostávalo. Zanedbávali jsme stravu pojídáním hamburgerů a hranolků v rychlých občerstveních na úkor ovoce a zeleniny, z důvodu častého stresu u nás docházelo k poruchám spánku o sportu a otužování těla nemluvě. Po tak náročném způsobu života musí nutně dojít oslabení imunitního systému. Vzpomínám si, že k tomu došlo přibližně před rokem. To jsme ale podcenili. Když na podzim roku 2008 začala zima, náš imunitní systém byl oslabený, klidně jsme si vyšli do práce v saku bez teplého kabátu a šály a už byl jen krůček k nachlazení. Z nachlazení (rýmy), jsme se opět nepoučili a tak jsme chytili chřipku. A Jestli pan prezident říká, že chřipku léčit nemáme. Ať ji neléčí a doufá, že se brzo uzdraví. Já pevně doufám, že současné státní autority mají rozum a naší chřipku léčit budou všemi rozumnými prostředky, Osobně se domnívám, že pakli, že zanedbám prevenci musím o to více podpořit léčbu a je dobré cokoliv co mi pomůže a připomínám neohrozí či neomezí mě v budoucnu. Jaké z toho plyne ponaučení? Musíme v budoucnu chřipce předcházet..... více dbát na své zdraví než na zisky, které jak víme nohou být právě z důvodu chřipky pomíjivé.
      Palladio
  • Jsem přesvědčen o spravnosti názoru Klause
    10.02.2009 12:01

    Jsem přesvědčen, že Klaus má v tom pravdu krize jak přišla, tak odejde a pupovaní peněz danových poplatníků je neuvažené a hloupé, ono málo vzdělaní politici se všelijak předvádějí.
    henryn
    • Re: Jsem přesvědčen o spravnosti názoru Klause
      10.02.2009 14:02

      VÁCLAVE,VÁCLAVE.... všeználku náš...A co ty Tvoje balíčky.
      václav
  • Liberál to ví...
    10.02.2009 10:09

    Nejen liberál to ví, to je jasné i pisálkovi z mladé fronty, že stát nic nezmůže a krize jednou skončí. Od prognostika bych očekával alespoň snahu o odhad, kdy to nastane. Protože to je celý problém dnešní paniky - kdy dojdeme dna a zda poznáme, že začínáme stoupat. Zajímal by mě názor liberála i na chování FEDu (FED vystupuje jako apolitický, názor na chování Obamy slyšet netřeba - to je politik).
    Mudrc
  •  
    10.02.2009 8:43

    Myslím si , že problém je v ve špatném úvěrování a vůbec v hledání růstu z peněz na dluh .Taky není dobrý ,že zboží ztrácí svou kvalitu (výroba v Asii), když to takhle půjde dál budou třeba i auta na jednu sezonu..
    ViperG
  •  
    10.02.2009 8:23

    Obávám se, že i tato "krize" je vytvořena uměle, aby věci na kterých se dá dobře vydělat změnily majitele.
    jark
  •  
    09.02.2009 22:18

    Omyl. Takto to nefunguje. Krize je jako potopa. Pokud ji necháme volně působit, napáchá hodně škod. Pokud jí postavíme do cesty překážky, škody budou menší.
    Zdravý rozum
    •  
      09.02.2009 22:38

      Krize je jako oheň, potopa.
      Zdravý rozum
      •  
        10.02.2009 12:28

        Zaleží na tom jaké překážky, zatím se mě zdá, že pumpování peněz do ekonomik má akorát subvenční charakter a je určen jen někomu, kdo si to vyloboval.To bych jako oživovací proces moc neviděl...
        Aja
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.