Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boeing znovu odložil první vzlet Dreamlineru, potřebu úpravy ukázaly statické testy

Boeing znovu odložil první vzlet Dreamlineru, potřebu úpravy ukázaly statické testy

23.06.2009 17:20
Autor: mediafax

CHICAGO (MEDIAFAX) - Americký výrobce letadel Boeing (42,62 USD, -9,13%) opět odložil první start letounu Boeing 787 Dreamliner. Jak v úterý uvedla agentura Bloomberg, první let je odložen až za původně předpokládaný termín 30. června.

Výroba Dreamlineru je podle agentury Bloomberg už beztak o dva roky zpožděna a nové datum předpokládaného nového letu společnost zatím neoznámila.

"Letoun 787 Dreamliner bude zpožděn kvůli potřebě zesílit boční části letadla," uvedla společnost Boeing ve svém prohlášení.

První let nového stroje by měl zahájit několik měsíců trvající proces testů a získávání různých certifikátů. Společnost původně počítala s tím, že Dreamliner by měl začít pravidelně létat v prvním čtvrtletí roku 2010. Na pařížském aerosalonu nicméně Boeing prohlásil, že Dreamliner by měl pravidelně létat do konce června příštího roku.

"Zvažovali jsme i dočasné řešení, které by letounu dovolilo létat tak, jak bylo původně plánování, nicméně jsme se rozhodli, že tou správnou věcí bude vyrobit, otestovat a zapracovat trvalou modifikaci té části, která potřebuje zesílení," uvedl šéf divize Boeingu vyrábějící komerční letadla Scott Carson.

Boeing je druhým největším leteckým výrobcem komerčních letadel. Jeho akcie přišly po prohlášení firmy o necelé dva dolary, tedy asi 4,2 procenta své ceny a dostaly se na úroveň 44,91 dolaru za akcii ještě před zahájením obchodování na newyorské burze. Celkem akcie Boeingu přišly už o více než polovinu své ceny na akciových trzích od října 2007, kdy bylo oznámeno první zpoždění ve výrobě Dreamlineru.

Boeing již v minulosti uvedl, že za zpožděním, které vedlo ke ztrátě některých objednávek, vedl nedostatek leteckých dílů, defekty, problémy s dodavateli a také potřeba změny některých částí letadla.

Během dvouletého zpoždění ve výrobě letounu se podařilo největšímu konkurentovi Boeingu, evropské společnosti Airbus SAS získat 483 objednávek na dodávku letounů A350, který se tak dostane do pravidelného provozu o tři roky dříve, než Dreamliner.

Letoun 787 Dreamliner je přesto nejprodávanějším modelem Boeingu. Firma zatím získala 865 objednávek. První letoun měla v únoru získat japonská letecká společnost All Nippon Airways.

Dreamliner, který je schopný přepravit na 250 cestujících je prvním letounem na světě, jehož trup a křídla budou vyrobena z kompozitních plastů, což má zajistit nižší váhu letadla, než při použití tradičního hliníku. Letoun by měl také využívat dosud nejsložitějšího elektronického systému, který by měl zajistit úsporu paliva.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data