Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O bankovním socialismu a impotenci politiků…

O bankovním socialismu a impotenci politiků…

25.08.2009 8:57
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Před několika týdny se médii mihla zpráva o tom, že britský regulátor finančních trhů Financial Services Authority (FSA) po šesti měsících přemýšlení přišel s návrhem, jak zamezit „přehnaným“ bonusům v bankovním sektoru. Podle tohoto návrhu se firmám zakazuje smluvně garantovat bonusy na více jak jeden rok. Navíc s výhradou, že výplata dvou třetin tohoto bonusu musí být rozprostřena do třech let následujících po roce, kdy byl bonus přiznán. Toto opatření se mělo původně týkat 45 firem ze segmentu bank, obchodníků s cennými papíry a poskytovatelů hypoték. Po jisté „odborné diskusi“ však FSA seznam zúžilo na 26 jmen.

Politikům se však toto opatření příliš nelíbí a s rozhodností sobě vlastní je považují za příliš měkké. Britský ministr průmyslu Peter Mandelson se nechal slyšet, že tato nová regulatorika nemusí dostát svému záměru a není vyloučeno, že vláda zakotví podobnou nebo ještě tvrdší úpravu přímo v zákonech.

Výše uvedené nepochybně zavdává podnět k několika otázkám: 

- Bankovnictví a peněžnictví jsou obory, kde se z definice pracuje se třemi ingrediencemi: a) penězi, b) emocemi (zejména chamtivostí a panikou) a c) rizikem. Ať se nám to líbí nebo ne, nikdo zatím nevymyslel obecně lepší motivaci než peníze, a proto se nelze divit, že tyto segmenty ekonomiky je jako hlavní motivátor také používají. Stravenky a volný vstup do posilovny jsou fajn, ale Ferrari si za ně nekoupíte. 

- Garantované bonusy jsou podle bank prostředkem, jak přijmout a udržet extrémně talentované zaměstnance. To je logický protimluv, protože máte-li něco garantované, vaše motivace se o to snažit nezadržitelně padá. I proto se nabízí úvaha, zda politici a regulátor nebrojí proti něčemu, co zase tak velký problém nepředstavuje. Navíc by bylo zajímavé se dotazovat, jak velkou procentní část z celkové sumy vyplacených bonusů představují právě bonusy garantované. 

- Vzhledem k výkonu bank v posledních dvou letech je namístě otázka, zda si bankéři zaslouží jakýkoliv bonus, tím více pak garantovaný. Tuto otázku by však měli řešit spíše akcionáři, a ne regulátor. 

- Bonusy jako takové nebyly a nejsou příčinou současného marasmu. Jsou však mediálně a politicky vděčným tématem, o které se kdejaký politický šplhoun může otřít. Problémem je nastavení celého systému, kde a) si bankovní lobby zcela nepokrytě nastavila parametry tak, jak potřebuje, b) ten samý regulátor, který nyní bojuje za zákaz garantovaných bonusů, před rokem či dvěma zcela selhal ve své roli dozoru a prevence. O roli ratingových agentur netřeba hovořit. 

- Role politiků je kapitola sama pro sebe. Nejprve na banky nahrnou kupy peněz z kapes daňových poplatníků (aniž by se obtěžovali klást příjemcům těchto peněz nepříjemné otázky a snažili se zajistit, aby za peníze někoho jiného ten někdo jiný také něco dostal) a pak se začnou naoko snažit politicky vyžehlit tuto loupež za bílého dne formou boje proti bonusům. Ve slovníku se takové jednání definuje jako pokrytectví. 

- V mezidobí se banky usadily na tyto peníze „shůry“, lížou si rány z vlastních chybných rozhodnutí a vesele se smějí. Ten, kdo to všechno zaplatil – daňový poplatník – za své peníze (které budou splácet ještě jeho pravnuci) dostal menší přístup k úvěrům, vyšší rizikové marže a horší podmínky při jednání s bankami („je krize, musíme být jako banky opatrnější“). To je docela prima obchod, nemyslíte? 

- I proto a nejenom proto se opět objevují názory, že „společensky přijatelná“ cesta by byla banky zcela nepokrytě znárodnit, rozsekat na kusy, některé části odprodat, některé části zlikvidovat a některé části opět nabídnout investorům. I proto se Michael Lewis, autor známého románu „Liar’s Poker“ domnívá, že současný nestoudný kartel bank a politiků povede zejména v USA k nemalým sociálním nepokojům. Blbce z lidí lze dělat jenom omezenou dobu.

O tom ale až příště…


Hezký konec prázdnin,


Váš názor
  • ferrari za stravenky :)
    28.08.2009 21:41

    zas jeden povedeny clanek! zajimalo by me jak velka musi byt sila, ktera vyusti v systemovou zmenu.
    Azb
  • Dobry a co Patria (KBC)
    28.08.2009 9:31

    Dobry den, diky za clanek, ctivy a k veci. Jenom takovy maly "stouchanec" - zminujete selhani regulatoru, rating agencies atd.. a co se obcas podivat do vlastnich rad...nektere makro odhady, cilove ceny, rozbory atd. , ktere byly zverejneny na techto www strankach taky nebyly korektni.
    MilHann
  •  
    26.08.2009 21:38

    Bankovní socialismus je spíše - státem (centrální) bankou vydávaná papírová a depozitní měna s nuceným oběhem. Kolik si myslíte, že tvoří bonusy a platy manažerů bank - je to zlomeček toho, co se nacpalo do bank z peněz občanů na jejich záchranu. Ale je potřeba nějak odvést pozornost od skutečných problémů.
    Hynek
  • CEO je Kral
    25.08.2009 20:02

    At maji bonusy do plusu i do minusu. Podil na ztrate ruceny vlastnim majetkem a je to. Proc plati jen veritele a akcionari. Verejna spolecnost je dnes stejna jako kralovstvi ceo je kral a chtit po krali zodpovednost je nesmysl. CEO je proto aby bral a ne daval nebo snad se nekomu klanel. Treba nevolniku akcionari.
    hplc
  • finanční prorok Peter Schiff
    25.08.2009 13:54

    http://www.youtube.com/watch?v=Z0YTY5TWtmU
    jan
    • Parodie na investicni bankere
      25.08.2009 19:01

      to je panecku rozporu .. jestli on se nahodou neispiroval zde http://www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0 Mimochodem p Zabza to je moc pekny clanek, tesim se na ten dalsi. Socialni nepokoje, znarodneni a mozna prijde i velky bratr ...
      eple
  • asi tak nejak: racio bank chapu racio statu ne (vlastne taky...ovsem racio volicu ne)
    25.08.2009 11:12

    nejake "papirove" omezeni fsa je skutecne smesne pokrytectvi (pro anglicany typicke) smluvne garantovane bonusy ma v ib jen malokdo vetsinou jen new recruits vetsinou jen na 1 rok ...ovsem v principu garantovane ma vetsina hlavounu protoze compensation committees funguji nejak podobne jako cesky parlament kdyz se dohaduje o vlastnich odmenach a proc maji bankeri bonusy i po tom zoufalsvi co predvedli v minulych letech ? inu protoze z pohledu jejich akcionaru si vubec nevedli spatne ...vymamili totiz spoustu prachu ze statu ...takze good job afterall...a danovi poplatnici kteri na to doplatili, v compensation committees prece nesedi !
    oxik2
  • marže bank - lumpárna
    25.08.2009 11:05

    Ještě loni touhle dobou bylo možné získat úvěr v hodnotě desítek miliónů od banky A za marži 1%, letos v březnu nám banka B obdobně velký úvěr obnovila s marží 1,4%, v květnu banka C za 2,5%, v červenci banka D za 2,8% a teď po roce obnovujeme s bankou A a můžete hádat za kolik. Za 4%. To je nehorázná lumpárna v situaci, kdy banka ví, že nám úvěr nikdo další nezvýší a my přitom jsme zcela zdravá a stále zisková firma s podílem vlastního kapitálu 46%. Jasně, je vyšší systémové riziko, ale kdo ho způsobil? Zkrátka souhlasím s tím, že bankovní podnikání v dnešní podobě je morálním hazardem na účet daňových poplatníků a tento problém bude muset být řešen naznačeným způsobem.
    ..
    • Re: marže bank - lumpárna
      25.08.2009 18:10

      Nejnižší marže nastavená tuzemskejma bankama je teď 2% p.a. marže. Dal bych si určitě fixaci třeba na měsíční Pribor. Na jednu stranu je to fakt lumpárna, na druhou stranu zase banky zase o kolik klesne Pribor si přihoděj marži suma sumárum se zaplatí stejně jinak 4% p.a. marže u seriozní firmy mi připadá jako neskutečná lumpárna. Banky syslej peníze očekávájí se na konci letošní a v průběhu příštího roku mega odpisy. Letos ČNB prorokuje cca 20 mld CZK na odpisech v CZ bankách, příští rok to může být až přes 80 mld. CZK! Vše závisí na tom jak zafungujou ty hlady peněz co se teď do ekonomiky nalili. Ale myslím si že hodně lidí je ještě vystrašenejch a nebudou chtít utrácet. osobně se přikláním k verzi"W". Zatím je to kopii krize v 30. let minulýho století, ať se děje co se děje... :-) Pán Bůch s námi...
      Venda
  • No nevím....
    25.08.2009 9:37

    ....už chybí jen heslo "Vrazi z Wall Streetu"! Hezky se to čte a poslouchá, takové ekonomické "Poučení z krizového vývoje", akorát z toho mám kopřivku.....brrrr. Ve slovníku se takové jednání definuje jako populismus. Vy kandidujete ve volbách? Jinak Vám fandím, ale tohle jste si měl po sobě přečíst dvakrát.
    DeGuise
    • Re: No nevím....
      25.08.2009 12:31

      Dobré odpoledne, díky za upozornění, příště budu ještě o něco explicitnější - cílem článku nebylo být populistou, jeho cílem bylo vypíchnout fakt, že ani regulátor ani stát nemá do kompenzační politiky (stále ještě) soukromých subjektů co mluvit. Mohl by tak činit jedině v případě, kdy by byl výrazně majoritním respektive jediným vlastníkem. Stát a regulátor mají za úkol formulovat rámec podnikání a dohlížet na jeho dodržování, nikoliv mluvit do toho, kolik si odnese CEO nebo CFO na bonusech. To je téma pro dozorčí radu a akcionáře. Zkuste příště číst o něco pozorněji... Hezký den, Petr Žabža
      Petr Žabža
      • Re: No nevím....
        26.08.2009 9:30

        Pěkný den přeji, omlouvám se za špatně zformulovaný příspěvek. Souhlasím s obsahem, ale nikoli s formou. Je to velmi těžké vysvětlit, zkusím to heslovitě, jistě mě pochopíte. krize - média - volby - socialistickoasociální kapitalismus na bázi letadla - média - větší krize - a pokud nezkrachovali, tak žijí dodnes.... S pozdravem
        DeGuise
    • Re: No nevím....
      25.08.2009 9:59

      Ovšem někomu s takovýmhle nickem to nemůže být cizí, ne? :-)
      Kalka.
      •  
        25.08.2009 12:28

        Na co, prosím, konkrétně narážíte? Že by jste se vyznala ve francouzském dějepise? :-)
        DeGuise
        •  
          25.08.2009 15:46

          :-) Vám určitě už chybí jediné - ABYSTE se vyznal v českém pravopise :-) A příspěvky pana Žabži čtu vždycky s radostí...
          Kalka.
  •  
    25.08.2009 9:32

    Je to sice s mírnou nadsázkou, ale naprostý souhlas. Morální hazard,který nyní projevují banky a politici je neskutečně velký a arogantní. Princip - když banka ztratí své vlasnt jmění a začne ohrožovat vklady, má se zavřít, rozprodat, odejmout akcionářům - se nějak vytratil.
    Aleš Müller
  • P.Ž. nezklamal
    25.08.2009 9:09

    ...oceňuje Vás PF dostatečně? msf!
    jede
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.