Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam se všechny ty peníze poděly?

Kam se všechny ty peníze poděly?

22.09.2009 8:34
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Americké centrální bance Fed se za poslední rok ve snaze zachránit bankovní sektor podařil bezprecedentní krok – zvládla akumulovat aktiva a „dluhy“ v souhrnné hodnotě převyšující 2 biliony dolarů. Ten, kdo to všechno zaplatil (a komu je Fed minimálně nominálně odpovědný) – americký daňový poplatník – však nemá nejmenší tušení kam, resp. komu všechny ty peníze odešly. Nikdo se neobtěžoval informovat veřejnost o tom, a) kdo byl příjemcem záchranných půjček, b) jaké objemy finančních prostředků byly té které instituci poskytnuty, c) jaká aktiva byla poskytnuta jako zástava a hlavně d) proč byly tyto půjčky vůbec poskytnuty. Fed tvrdí, že americký občan nemá na tyto informace právo a velmi tvrdošíjně odolává pokusům tato data v rámci zákona Freedom of Information Act získat.

Fed ve své argumentaci oponuje tím, že nemůže uvedené dokumenty vydat, aniž by tím současně nestigmatizoval uvedené banky. Paralelně podle slov Fed existuje riziko, že spotřebitel, resp. vkladatel, dostane strach a půjde si do „postižené“ banky pro své vklady. Tím by se spustila jen těžko kontrolovatelná vlna „nájezdů na banky“, která by je v této fázi již nepochybně položila na záda. Je však také pravda, že neexistuje žádný empirický důkaz, který by tato tvrzení podporoval - možná právě naopak. Když Citigroup v listopadu loňského roku dostala 20 miliard dolarů nového kapitálu a současně garanci, která jí chrání před ztrátami z toxických aktiv, akcie během obchodování v New Yorku poskočily až o 60 %. Ve zhruba stejné době cena akcií E*Trade Financial Corp. – čtvrtého největšího online brokera podle objemu klientských aktiv – poskočily o 50 % (nejvíce za posledních 12 let) po zprávě, že firma podle všeho získá finanční podporu v rámci vládního programu TARP.

Od roku 1913 je Fed nejvyšší autorita vládnoucí nad monetární politikou ve Spojených státech. Místo poskytování relevantních informací – tak, jak by se slušelo – Fed rozdává peníze bankám, kterým je poskytl daňový poplatník formou vkladů a federálnímu soudci tvrdí, že veřejnost se o osud těchto peněz nemusí bát.

Právo však tvrdí něco jiného – vládní administrativa nesmí zatajovat informace na základě hypotetické obavy, že by mohlo dojít k domnělé škodě. Fed by totiž musel u soudu prokázat, že v případě zveřejnění požadovaných informací by „okamžitě“ došlo ke zneužití těchto informací v konkurenčním boji. Současně by bylo třeba prokázat, že banky, které pomoc z programu TARP nepřijaly, by prezentovaly samy sebe jako kvalitnější finanční instituce v porovnání s těmi, které peníze dostaly. A to rozhodně nebude pro právníky Fedu jednoduché cvičení…..a proč by taky ostatně mělo?

Bude samozřejmě poučné pozorovat, jak nakonec tato nyní již výsostně právní bitva dopadne. Současně však uvedená kauza nastoluje několik otázek, na které nebude tak snadné nalézt odpovědi:

1) Kde je hranice mezi ochranou podnikatelského subjektu, obchodním tajemstvím a veřejným zájmem? I ten největší neználek nyní pravděpodobně tuší, že banky jsou technicky insolventní všechny – z definice poskytují bezhotovostní formou násobně více peněz, než kolik mají kryto vklady. Argument o riziku „nájezdu na banky“ tak není zcela bez hlavy a paty. Na druhou stranu je okruh bank, které jsou příjemci peněz z programu TARP, víceméně známý, a volání veřejnosti je tak spíše snahou získat alespoň nějaké konkrétnější informace.

2) Mnohem větším problémem se jeví (resp. za nějakou dobu bude) prázdná pokladna amerického fondu pojištění vkladů, tzv. Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Ta se vyčerpala výplatami vkladů u několika desítek menších bank, které se zhroutily za poslední rok až dva a nebyly dost veliké na to, aby je zachraňoval daňový poplatník.


3) Čím déle bude administrativa otálet s poskytnutím požadovaných informací, tím více se budou množit paranoidně-konspirativní teorie o tom, kdo „za tím vším vlastně je“.

Osobně jsem velmi zvědavý, jaké informace a hlavně kdy se na veřejnost nakonec dostanou. Pokud si ale vzpomenete na tance kolem tzv. zátěžových testů bank, které de facto vyzněly do ztracena a nikdo pořádně neví, o co v nich šlo a jak byly prováděny, nemám nejmenší iluze, jak to dopadne. Ben Bernanke není typ člověka, který by svoje kamarády nechal snadno potopit….

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • Pane Žabžo
    23.09.2009 9:44

    já si myslím, Ať už jdou všichni ti nenažraní úředníčci a nafoukaní bankéři do Prdele!!!Co to je za svět, každej každýho chce jen svléknout snad i z kůže... Není pokora, pochopení a slušnost..Podle Bukowského, většina lidských bytostí stojí za ho=no, a proto nechci patřit mezi většinu a odcházím z burzy)))ale vás si číst budu vždycky))
    ZUZKA
  • Video
    22.09.2009 22:08

    Pěkné video na toto téma - http://www.youtube.com/watch?v=cJqM2tFOxLQ. Obávám se že takový kontrolní orgán reprezentovaný tou paní toho moc nevyřeší...
    PavelV
  • Kam se poděly ?
    22.09.2009 10:00

    Moje hypotéza: Zhruba polovinu tzn. kolem 1.000 mld. USD použili banksteři na prosté přežití, tzn. na běžné úhrady závazků mezi bankami (za futures na počasí a opce jejichž podkladovým aktivem byly jiné opce atp.). Za dalších pár set miliard si nakoupily US dluhopisy - skvělý byznys, půjčite si sami od sebe (tj. od FEDu) za 0,5% p.a. a koupíte vládní dluhopisy s výnosem 2,55% p.a. a ještě si vylepšíte skladbu svého portfolia. A za zbývajících pár set miliard si v březnu, dubnu nakoupily AKCIE, které tím pádem letěly nahoru. To je celé TAJEMSTVÍ.
    Detective
    • Re: Kam se poděly ?
      22.09.2009 16:16

      obávám se, že něco takového, lze číst mezi řádky. Dodnes nevím, co si mám myslet o Obamovo veřejném varování bankam
      LP
    • Re: Kam se poděly ?
      22.09.2009 10:26

      a kdo je kupuje od května? retail? :)
      ricmund
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data