Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UBS ohlásila ve čtvrtletí čtvrtou ztrátu v řadě, hledá klíč k důvěře klientů

UBS ohlásila ve čtvrtletí čtvrtou ztrátu v řadě, hledá klíč k důvěře klientů

03.11.2009 9:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Největší švýcarská banka UBS oznámila za třetí čtvrtletí roku již čtvrtou kvartální ztrátu v řadě a to významně pod odhady trhu. Čistá ztráta ve 3Q dosáhla 564 milionů švýcarských franků po zisku 283 milionů CHF před rokem. Ztráta je hlubší proti tržnímu očekávání na úrovni ztráty 337 mil. CHF, avšak výrazně nižší proti výsledku druhého čtvrtletí roku s minus 1,4 miliardy CHF. UBS uvádí jako hlavní faktor ztráty mimořádné náklady způsobené účetními operacemi v rozsahu 2,15 miliardy švýcarských franků.

Bez mimořádných položek by banka hospodařila se ziskem 1,56 miliardy franků. Provozní příjmy stouply o čtyři procenta na 5,77 miliardy franků.

„Účetní ztráty pocházejí hlavě ze zúžení úvěrových rozpětí, devizových ztrát při prodeji brazilské divize UBS Pactual a změn u konvertibilních obligací pro švýcarskou vládu,“ komentovala banka. Podle CEO Oswalda Gruebela, který stojí v čele banky od března, banka „pokračuje v posilování kapitálové vybavenosti banky a omezování rizik a podnikání banky se vrací do normálního stavu.“

„Vše je od odlivu klientů,“ komentuje však Florian Esterer z Swissco Asset Management a dodává, že „UBS se nepodařilo proměnit růsty trhů v zisky investičního bankovnictví a nedaří se ani privátnímu bankovnictví“. Klienti UBS ve třetím čtvrtletí stáhli z banky více peněz, než do ní vložili a tento trend bude zřejmě pokračovat i v posledních třech měsících roku. Banka očekává ve čtvrtém čtvrtletí také další odpisy. Podle analytiků Citigroup se UBS nepodaří přitáhnou nové investice klientů do roku 2011.

Nový šéf UBS Gruebel najal na zastavení odlivu klientů americké divize wealth management bývalého člena vedení Merrill Lynch & Co. Roberta J. McCanna. Ten chce změnit fungování divize s cílem růstu tržeb a s podporou omezování nákladů divizi navrátit k zisku a důvěře klientů. Odliv klientských financí z divize dosáhl za 15 měsíců do června 2009 celkem 156,3 miliardy švýcarských franků. UBS dále omezuje rizikové investice, odprodala brazilskou divizi, vyměnila čtyři členy vedení banky a snižuje počet zaměstnanců, doposud o 2,8 tisíce na současných 69 tisíc, celkově má odejít 7,5 tisíce lidí. Podle Gruebela klienti začínají bance opět důvěřovat poté, co se jí podařilo uklidnit spor s americkým daňovým úřadem. „Prioritou je po uklidnění rozbrojů v USA navrátit banku k ziskovosti,“ uvedl finanční ředitel banky John Cryan. Potvrdil, že neočekává blízký růst objemu investic klientů.

Výsledky UBS kontrastují s příznivými výsledky evropských konkurenčních bank Credit Suisse a Deutsche Bank. Credit Suisse se podařilo vrátit k zisku a zisk Deutsche Bank ve třetím čtvrtletí vzrostl více než trojnásobně.

Akcie UBS od počátku letošního roku posílily o 17 procent ve srovnání s růstem benchmarku evropského bankovního sektoru (Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index) o 42 procent a růstem akcií rivala Credit Suisse za stejnou dobu o 96 procent.


(Zdroj: Bloomberg, AP, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m