Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogers: Roubini se mýlí ohledně bublin na komoditách a aktivech, zlato půjde přes 2 tisíce dolarů

Rogers: Roubini se mýlí ohledně bublin na komoditách a aktivech, zlato půjde přes 2 tisíce dolarů

04.11.2009 17:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl doplněn: Jim Rogers, šéf singapurského Rogers Holdings a investor, který v roce 1999 předpověděl počátek komoditní rally, je přesvědčen, že Nouriel Roubini se mýlí ve svém hodnocení bublin na trzích komodit, zejména zlata, a vývoje aktiv na rozvíjejících se trzích. „Mnoho komodit je stále ještě dole z rekordních maxim a ani akciové trhy nestojí před žádným kolapsem,“ uvedl Rogers. „Cena zlata v průběhu následující dekády vystoupá nejméně na 2 tisíce dolarů,“ předpovídá investor. Svými výroky reagoval na slova Nouriela Roubiniho, který na konci října uvedl, že investoři si půjčují dolary na nákup aktiv jinde po světě, čímž vytvářejí silné bubliny na aktivech a označil dolar za zdroj všech carry obchodů. Uvedl, že rozvíjející se trhy vykazují známky bublin a rally na ropě není podložena fundamentem. Rogers se staví do opozice proti těmto výrokům s tím, že čínské akcie, stejně jako například cukr, stříbro, káva či bavlna již padly ze svých historických maxim o více jak polovinu.

„Nebavme se o bublině, pokud něco vzrostlo o 100 procent za letošní rok, ale stále je to 70 procent pod svými maximy. To není bublina, to je dobrý rok,“ uvedl Rogers. Zlato v letošním roce posílilo o 24 procent na aktuálních více než 1090 USD. „Očekávám, že v budoucnu na býčím trendu půjde cena nad dva tisíce dolarů, ale v závislosti na tom, co se uděje na trhu, může jít i mnohem výše. S jistotou si dovolím tvrdit, že se tak stane během následující dekády,“ tvrdí Rogers.

Rogers souhlasí s Roubinim, že sestup dolaru přiměl investory k rozsáhlejším nákupům komodit a aktiv. Od počátku března dolar oslabil proti koši hlavních měn o 13 procent. „V této době je každý včetně mě vůči dolaru pesimistický a tato situace standardně vede rally na aktivech, teď nebudeme svědky výjimky. Očekávám, že se budu muset zbavit zbytku dolarů v držení,“ říká Rogers. Rozvíjející se trhy ale podle něho nejsou tak vysoko, aby situaci na trhu nazval bublinou. „Jediná bublina, kterou nyní vidím, je v západním světě na amerických dluhopisech,“ uvedl s tím, že nemíní půjčovat své peníze Spojeným státům na 30 let (americké MF dnes uvedlo, že obnovuje prodej 30letých dluhopisů a pozastavuje prodej 20letých papírů).

Roubini však nenechal dlouho čekat na svou reakci na Rogersova slova a jeho predikci zlata na úrovni dvou tisíc dolarů za unci.  "Je to naprostý nonsens. Může dosáhnout 1100 dolarů, ale 1500 nebo dva tisíce je nesmysl," uvádí Roubini s tím, že není žádný inflační tlak nebo tlak opětovné deprese, který by k takovému růstu cenu zlata přiměl. "Je velmi obtížné nalézt fundament pro cenu ropy rostoucí z úrovně 30 dolarů na současných 80 dolarů za barel," říká dále ke svým výrokům o bublině na trhu s ropou Roubini. Podle něj jsou takovéto pohyby ceny ropy pro světový trh destruktivní a měly by být omezeny (v rámci nástrojů, které stanoví limity obchodování). "Ceny jsou z části bublinou," dodává a trvá na svém názoru Roubini, stejně tak ohledně růstu cen aktiv "too much, too soon, too fast".

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • je to jasny
    04.11.2009 19:03

    roubinimu ujel vlak
    Azb
    • Re: je to jasny
      04.11.2009 19:28

      Tak nejak :) Kdo ho poslouchal nenakoupil na jare, ted strasi s bublinama ale inflace je nakonec vynese do nebes.Zlato mu evidentne uz ujelo. A mily Roubini opet splace nad vydelkem a bude potom jeste zatrzelejsi a cernejsi :-)
      Bejk
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data