Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Senátor Dodd aneb konec nezávislosti centrálních bank

Senátor Dodd aneb konec nezávislosti centrálních bank

12.11.2009 14:48

Kdysi se říkalo: „Každá úspěšná centrální banka musí být nezávislá.“ Největším respektem disponovala v tomto ohledu BUBA (německá Bundesbanka). Její strategií byl nesmiřitelný boj s inflací bez ohledu na trh a přání politiků. Obchodníci se BUBA báli jak čert kříže, jelikož ta nejenom, že své kroky nekonzultovala s hráči na trhu, jak je tomu zvykem dnes, ale tu a tam schválně provedla něco, co je naprosto zaskočilo. K jejím obzvlášť vydařeným kouskům patřilo řízení transformace při sjednocování Německa. Šlo o to, že ze dne na den začala platit v obou do té doby rozdělených zemích západoněmecká marka a co více, úspory vedené ve východoněmecké komunistické měně byly konvertovány za velmi výhodný kurz pro bývalé obyvatele totalitní republiky. Tento akt způsobil jednorázové výdaje státního rozpočtu a značnou expanzi monetární báze. BUBA v obavách o inflační vývoj zvedla úrokovou sazbu na 9 % p.a. Důsledkem bylo posílení měny a známé turbulence v systému ERM vedoucí k nucenému vystoupení britské libry. Vraťme se však do přítomnosti a za oceán.

Americký senátor Christopher Dodd zodpovědný za dohled nad bankovním sektorem navrhuje novelu zákona, díky níž má získat politická reprezentace bezprecedentní vliv na řízení FED. Členové boardu budou jmenováni Kongresem a ztratí svou nezávislost v rozhodování o výši úrokových sazeb. Pokud zákon projde, naplní se sen všech politiků - ovládat cedulovou banku. Důsledky mohou být nedozírné. Podle pravidla „košile bližší než kabát“ budou Senátem zvolení centrální bankéři upřednostňovat ekonomický růst před stabilitou měny. Zapomeňme na agresivní zvedání úrokové sazby při prvních náznacích inflace, zapomeňme na rychlé stažení podpůrných ekonomických balíčků.

FED není zdaleka nejnezávislejší centrální bankou na světě. Jeho úkolem je hlídat jak ekonomický růst, tak míru inflace a oba faktory brát v potaz stejnou měrou. Je však pořád „benchmarkem“. Pokud se posune filosofie její činnosti určitým směrem, dá se očekávat, že se stejným směrem posunou i centrální banky v jiných zemích a nebuďme na pochybách, že si politici kdekoliv na světě nechají ujít takovou jedinečnou příležitost. Stačí jen okopírovat americký Senát.

Pan Bill Gross by si tedy do svého seznamu charakterizujícího „new normal“ měl přidat ještě jednu položku: slabá centrální banka a investoři by měli začít přemýšlet, jestli nemají v portfoliu příliš mnoho nezainvestovaných prostředků.


Váš názor
  • FED selhal, z čehož poplynou konsekvence
    13.11.2009 8:32

    Dens zejména díky internetu již nemalé množství prostého obyvatelstva i analytiků ví, že FED je privátní institucí vlastněnou komerčními bankami, tj. těmi které měl "držet na uzdě". Tento fakt byl zamlčován od vzniku FEDu tj. od r. 1913. Mainstream média dodnes nejsou schopna o tomto psát. FED jakožto dohlížitel na své vlastníky zcela selhal. Selhání bylo zákonité. U.S. dollar mimochodem od r. 1913 ztratil 97% své hodnoty. Banksteři nebyli potrestáni za své poslední selhání. Naopak, jestliže U.S. komerční banky zaznamenaly ztráty kolem 2.000 mld. USD, bez zaváhání donutily FED aby jim zapůjčil nově emitovaných 2.000 mld. USD na nová dobrodružství. Kdo má tedy FED kontrolovat? Jeho vlastnící - banky? To selhalo. Politici? To selhalo 50x. Pan autor článku má jistě v záloze nějaké inovativní řešení. Prosím pana autora článku, aby nám jej prozradil: Kdo by měl být ideálním vlastníkem FEDu a kdo by měl kontrolovat FED?
    Detective
    • Re: FED selhal, z čehož poplynou konsekvence
      13.11.2009 12:30

      Myslím si, že FED selhal, protože jeho role a kompetence byly od samého počátku vágně devinovány a defacto byl od samého počátku více či méně závislý na politické reprezentaci. Jak jsem popsal, narozdíl od německé centrální banky, která již bohužel neexistuje (jako samostatný subjekt) a která měla za úkol kontrolovat pouze měnovou zásobu, FED musel vyvažovat inflaci s růstem. Němci poznali na vlastní kůži negativa pádivé inflace způsobené nekontrolovaným tištěním peněz mezi dvěma světovými válkami a správně pochopili, že je lepší v této oblasti být konzervativní i za cenu politických nepříjemností. BUBA se bohužel po zavedení eura rozplizla do ECB, která vykazuje stejnou politickou podlézavost jako FED.
      Dušan Vaškovic
      • Elegantně
        18.11.2009 14:56

        Děkuji za za Vaši reakci, nicméně elegantně a diplomaticky jsme se vyhnuli důležité otázce (již minule položené): Kdo by měl v ideálním světě vlastnit FED? Komerční banky jako doposud nebo stát nebo kdo?
        Detective
        • Re: Elegantně
          20.11.2009 22:12

          Centrální banky nejsou vlastněny v klasickém slova smyslu nikým. Nejsou to ani akciové společnosti, ani státní podniky, ani neziskové společnosti, neplatí pro ně obchodní zákoník, ale jsou zřizovány speciálním zákonem o centrální bance. V ČR je to zákon o ČNB, v USA Federal Reserve Act. Pokud jste měl na mysli "měkké" vlastnictví ve smyslu ovládání orgánů, jmenování členů bankovní rady apod., pak samozřejmě v ideálním světě by centrální banku neměl vlastnit nikdo. Členové bankovních rad by měli být moudré pomazané hlavy, které nebudou pod vlivem jakéhokoliv politika či ideového vůdce a jejich úkolem by mělo být, bez ohledu na konsekvnce, pečovat o stabilitu měny. Ideál je však ideálem proto, protože je nedosažitelný. O jeho dosažení bychom se měli neustále snažit:-). Svým článkem jsem chtěl říct, že se nezávislost centrálního bankovnictví vytrácí zadním vchodem bez toho, aby to nějakého renomovaného ekonoma vzrušovalo jenom trošičku. Přitom se podle mého názoru jedná o stejně důležitou instituci, jakou je například nezávislé soudnictví.
          Dušan Vaškovic
          • ale, ale
            23.11.2009 10:06

            Pane Vaškovic, není pravda, že by centrální banky a zejména FED byl vlastněn nikým. Ne náhodou se FEDu říká také "kreatura z Jekyll Island". Zakladatelé FEDu si dali velmi záležet, aby se co nejdéle mlčelo o vlastnické struktuře FEDu, nepočítali však se vznikem internetu a šířením vzdělanosti s jeho pomocí. Začíná to zavánět exponentem CFR panem Švejnarem, který v ČR na přednáškách VŠ studentům nadšeně vypráví dezinfo o tom, jak FED je vlastněn státem atp. Nerozumím Vašemu výroku o "neměl by vlastnit nikdo". Tak navýsost významnou instituci? Kongres USA má opční právo odkoupit celý FED za 450 mil. USD. Tzn. je technicky i právně možné jej vykoupit z područí některých komerčních bank, které jej vlastní. Ale potom by jej zase vlastnil stát. Že by FED měl být jako vzduch, který také nevlastní nikdo (dokud jej nestlačí do tlakové nádoby) ?
            Detective
            • Sofistika
              23.11.2009 22:03

              Nepřipadá úplně správné, nazývat vlastnictvím něco, co nemohu prodat, převést ani efektivně řídit. Proto mi se mi jeví snaha o zodpovězení otázky, kdo by měl "vlastnit" centrální banku, jako naprostá sofistika. V tomto duchu berte i mou předchozí odpověď. Historie vzniku FED je velmi obšírně zdokumentována, včetně schůzky jejich zakladatelů na Jekyll Island. Nepopírám, že to co se dnes děje v USA není nová věc, ale že se jedná o opakování modelu řešení problémů, tak jak se vinou ekonomickými dějinami USA již 200 let. Přednášky pana Švejnara neznám, takže se k nim nemůžu vyjádřit.
              Dušan Vaškovic
  • centralni vs. centralni
    12.11.2009 15:11

    V tomto pripade neni centralni jako centralni. Plne chapu snahu senatoru "se zavdecit" verejnosti pomoci utazeni oprati asociaci vybranych U.S. bank, pricemz na vlivu bankovni lobby se stejne nic nezmeni. Dle meho nazoru je napr. v Nemecku centralni bankovnictvi o necem zcela jinem a reprezentuje "racionalni" rovnovahu rozhazovacnym (socialnim) politikum. Tj. americke "reseni" takto srovnavat opravdu nelze.
    kb
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů