Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prodej domů v USA v říjnu díky podpoře rekordně vzrostl

Prodej domů v USA v říjnu díky podpoře rekordně vzrostl

23.11.2009 16:50
Autor: ČTK

Text byl rozšířen: Washington/New York (ČTK) - Prodej starších domů ve Spojených státech v říjnu meziročně vzrostl o rekordních 23,5 procenta. Proti září se zvýšil o 10,1 procenta, což je také rekord. Oznámilo to dnes Národní sdružení realitních kanceláří (NAR). V přepočtu na celý rok se tak v USA prodalo 6,10 milionu nemovitostí, což je nejlepší výsledek od února 2007. Za růstem prodeje ale bylo hlavně daňové zvýhodnění.

Přepočet na celý rok znamená, že pokud by prodej pokračoval dosavadním tempem, pak by se za celý rok prodalo zmíněných 6,10 milionu nemovitostí. Údaj za září byl po zpřesnění dat mírně horší a ukázal, že v přepočtu na celý rok se prodalo 5,54 milionu nemovitostí.

Realitní sektor je v USA jednou z hlavních příčin finanční krize. Ta se velmi rychle přenesla na další trhy a záhy přerostla v krizi hospodářskou. Svého dna prodej nemovitostí dosáhl letos v lednu, od té doby už se prodej zvýšil asi o 37 procent. Stále se ale prodává asi o 16 procent méně nemovitostí než na podzim 2005, kdy byl trh na vrcholu.

Horší zprávou je ale to, že z celkového počtu lidí, kteří mají v USA nemovitost na hypotéku, jich na konci září rekordních 14 procent mělo problém se splácením úvěru. Asociace hypotečních bank (MBA) minulý týden uvedla, že tito lidé buď spláceli hypotéku pozdě, anebo u nich už bylo zahájeno řízení o zabavení nemovitosti ve prospěch banky. Nejvíce se tento problém týká států Florida, Nevada, Arizona a Kalifornie. Dohromady se na celkovém počtu nově zahájených řízení o zabavení nemovitosti tyto státy podílely ze 43 procent.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že prodej starších nemovitostí se letos v říjnu v přepočtu na celý rok zvýší na 5,65 milionu. Vycházeli přitom z předběžného zářijového údaje 5,57 milionu nemovitostí. Říjnový vývoj podle analytiků naznačuje, že oživení americké ekonomiky by mohlo mít pevné základy, byť prodej domů podpořily daňové úlevy.

Lidé, kteří si v USA kupují první nemovitost, mohou využít daňové úlevy až 8000 dolarů (asi 138.000 Kč). Americká vláda původně předpokládala, že bude tímto způsobem stavební sektor podporovat jen do konce listopadu, začátkem tohoto měsíce ale Kongres opatření prodloužil a zároveň rozšířil možnosti jeho využití.


Ti lidé, kteří mají nemovitost a vlastní ji minimálně pět let, mohou nyní žádat daňovou úlevu až 6500 dolarů, pokud se rozhodnou k nákupu jiného domu. Úlevy lze ale využít jen tehdy, pokud zájemci podepíší kupní smlouvu nejpozději 30. dubna.
Údaje za říjen ale podle analytiků mohou být zkresleny, protože lidé v té době ještě nevěděli, že Kongres platnost daňových úlev prodlouží. Lze se proto domnívat, že někteří lidé kupovali v říjnu nemovitosti, protože ještě chtěli na poslední chvíli využít daňové úlevy.

"S dokončením prodeje se (před vypršením platnosti daňových úlev) dost spěchalo," řekl hlavní ekonom asociace NAR Lawrence Yun. Během zimních měsíců se tak prodej zřejmě opět sníží, protože zájemce o nákup nemovitosti nebudou tlačit žádné termíny. "Nový termín platnosti úlev znamená, že se dočkáme solidní aktivity na jaře," myslí si šéf on-line realitní společnosti ZipRealty Pat Lashinsky.

Střední prodejní cena nemovitosti se v říjnu snížila o 1,6 procenta na 173.100 dolarů (asi 2,989.000 Kč). Proti loňskému říjnu je střední cena nižší o 7,1 procenta. Odborníci navíc předpovídají, že ceny se budou ještě snižovat a dna by mohly dosáhnout na jaře. Vzhledem k tomu, že se na trhu objeví další nemovitosti, které nejsou jejich vlastníci kvůli dluhům schopni splácet, mohly by se ceny snížit ještě o dalších pět až deset procent, tvrdí experti.

Vedle poklesu prodejních cen jsou blízko rekordně nízkých hodnot i sazby hypoték. Úvěry s třicetiletou splatností, což je v USA standard, se pohybují kolem pěti procent. Velkou zásluhu na tom ale má i vláda, která značně intervenovala. Díky tomu jsou nyní hypotéky opět dostupné na většině míst Spojených států.

Zásoba neprodaných nemovitostí klesla asi o čtyři procenta na 3,6 milionu. To je počet, který by při současném tempu prodeje vydržel asi na sedm měsíců. Za normální situace, kdy trh není ovlivněn negativními dopady krize a dalšími faktory, bývá na trhu tolik nemovitostí, že by se vydržely prodávat asi šest měsíců.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.