Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HN: Ojedinělá výpověď

HN: Ojedinělá výpověď "podnikatele roku" Vladimíra Kováře o korupci v ČR

03.12.2009 9:49
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Jsou státní zakázky zmanipulované, s předem určeným vítězem? Desítky byznysmenů vám řeknou, že to je běžná praxe, ale jen mimo mikrofon, výjimku udělal Vladimír Kovář, šéf IT firmy Unicorn a držitel titulu „Podnikatel roku 2008“, píší ve čtvrtečním vydání Hospodářské noviny.
 
Kovář popsal listu zkušenost s obřím tendrem, který vypsal Český statistický úřad na nové informační systémy pro obří akci – sčítání lidu v roce 2011. „Byl jsem s nabídkou o 120 milionů levnější než konkurence. Soutěž ještě neskončila, přesto už podle všeho všichni věděli, kdo vyhrál,“ řekl Hospodářským novinám Kovář. Před několika dny mu pak také přišlo předběžné vyrozumění z ČSÚ: vyhrála společnost Hewlett-Packard (48,98 USD, -1,23%), Unicorn skončil až druhý.

Tomu ovšem předcházela jiná událost. Už 28. října potkal Kovář na slavnostní recepci na Pražském hradě svého dobrého známého, současného šéfa premiérových poradců Vladimíra Mlynáře. A mimochodem se mu zmínil, že se o zakázku ČSÚ uchází. „A on mi na to řekl: Vždyť je to přece napsaný pro Packardy, ne?“ popsal Kovář rozmluvu. Mlynář nyní říká, že při náhodné schůzce na Hradě jen reagoval na Kovářovy pochybnosti: „Zmínil jsem se, že jsem takové podezření již zaslechl, ale pokud vím, nelze jej prokázat.“ Svoji zmínku o Packardu Mlynář komentovat nechce, uvádí Hospodářské noviny.

„Výběrové řízení nekomentujeme,“ sdělil Hospodářským novinám mluvčí české pobočky Hewlett-Packard Tomáš Taschner. Zakázka má vyjít zhruba na půl miliardy. Konkrétní informace o tendru ale zatím neposkytuje ani ČSÚ, nezveřejňuje ani vítěze. Běží totiž ještě termín, v němž mohou účastníci podat vůči výsledku námitky. „Cena ale byla jen jedním z kritérií soutěže,“ uvedl místopředseda úřadu Stanislav Drápal. Vedle ceny podle něj rozhodovaly i záruky, že dodavatel splní úkol včas, kvalitně a při dodržení maximální ochrany zpracovávaných dat. „Po ukončení výsledek výběrového řízení zveřejníme,“ dodal Drápal.

Praktiky, které zažil u tendru ČSÚ, nejsou přitom podle Kováře nic neobvyklého – což naznačují i jiní podnikatelé a nejrůznější průzkumy: „Je to tady všude a je to tak rozšířené, že už jsme to začali považovat za normální. Už se v tom učíme žít jak za komunismu,“ citují Kováře Hospodářské noviny.

Tiskové prohlášení ČSÚ k článku HN "Korupce je všude" naleznete ZDE


Váš názor
  • tak hloupá kluci !
    03.12.2009 15:49

    Vy nevěděla jak vy hloupá vy kluci blbá v česko ! Vy pošajsovat tam doma u was wschetschko ! Pak my przijit a vsecchko kaufen ! aber gratis ! Vy kluci blba česka hrabat a hrabat až hofna vyhrabat pot sebou !!!!!!
    oradapoisson
  • předražené státní zakázky
    03.12.2009 14:39

    A o tom to je pánové, státní zakázky jsou často násobně předražené, protože nikdo netlačí na pilu, aby se neutrácelo a proč? To už řekl pan Kovář, proč by se mělo šetřit že, každý si chce líznout...... A proto bychom měli všichni u voleb volit jiné strany než nyní sedí v parlamentu a to včetně nově vzniklých odlepků atd.... To by byl mazec :-))))))))
    občan
    • Re: předražené státní zakázky
      03.12.2009 14:43

      Zbytečná diskuse, všichni o tom vědí, nikdo s tím nic neudělá a pokud se pokusí, tak to jde do ztracena.
      snowman
      •  
        03.12.2009 16:03

        Co dodat? Když se na titulní straně napíše, že někdo je zloděj (všechny předchozí příběhy ze státních firem a různých letovisek) a nic se neděje, tak je asi něco opravdu špatně. Bohužel do doby než se tito lidé objeví rozvěšení po lampách se nic nezmění. A to ve státě žijícím v pivní atmosféře bude trvat déle než pověstných 20 let.
        Charón
  • čím to je
    03.12.2009 13:34

    Kdyby stát zaplatil úředníky, kteří o tom rozhodují, tak na tom ještě vydělá, bohužel, 4% plošně dolů přístí rok místo toho aby to řešili systémově, tak se to řeší ploště. takto je to ze vším ....
    Démon
  •  
    03.12.2009 10:04

    Podnikatel může uspět, jen když " spolupracuje " s vlivným úředníkem. Je to známá věc a bez možnosti změny. V této souvislosti mě můžou, n....t zainteresovaní, kteří nám předkládají rúzné balíčky, tvrdí nám jak je sociální systém přebujelý, že moc vyplácíme na důchody a není na kůltůru, školství. Největší míra těchto anomálních realit je na úrovni hejtmalíků. Domnívám se, že každý úředník, který vlastní razítko, je touto úřednickou chřipkou nakažen.
    Homo
    •  
      03.12.2009 11:41

      Neexistuje na to lék - mimo tvrdá vězení a pokuty. Všechny zákony se naopak tvoří, aby tomu ještě více napomohly. K čemu slouží zákaz zveřejnit jménem podezřelého, různé ochrany osobnosti. Všichni se již podle Orwella chrání opět newspeakem. což je i zde: "Cena je jen jedním z kritérií soutěže." To je nepochybně pravda, lae lze za to skrýt vše. Bohužel nejde ani zveřejnit a zdůvodnit výběr, protože vše je obchodním tajemstvím a to by se nelíbilo žádné zúčastněné firmě. Ministři řeší vše jen na základě svého politického výhledu, tedy opravdu jako za komunismu - zůstat ve stádě a nepálit si prsty. Opravdu není rychlé řešení, počkejme tak 50 - 100 let (tedy my už ne).
      Karel
      •  
        03.12.2009 13:50

        Samozřejmě na to existuje lék, a tím je kombinace seského rozumu a návrat před současné pojetí "sociálního" státu, který PRINCIPIÁLNĚ selhává a tudíž selhávat bude vždy a bez ohledu na to zda vládne "pravice" či "levice". Tím řešením je minimalizace "státu" jako sociálně-ekonomické a politické entity, s tím pomalu vyšumí i jeho neustálé intervence ve všech sférách trhu a také jeho zcela neefiktivní redistribuce. Řešením je návrat ke svobodné společnosti fungující podle pravidel (práva) a ne podle "politických" kormidelníků, kteří nás točí v kruhu... A že už mě opravdu "točí" ;o))))
        First Knight
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data