Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočet - Poslanci prosadili miliardy pro zemědělce i učitele

Rozpočet - Poslanci prosadili miliardy pro zemědělce i učitele

10.12.2009 9:11
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Poslanci včera po celodenním jednacím maratonu nakonec schválili státní rozpočet na příští rok. Česká republika by tak měla hospodařit podle návrhu se schodkem 163 miliard korun. Sněmovna ale odsouhlasila návrhy levice na přesuny peněz a navýšila peníze na platy státních zaměstnanců, na provoz sociálních služeb a přímé platby zemědělcům. Výtkou vlády na adresu návrhů sociální demokracie bylo přitom to, že skrytě navyšují schodek rozpočtu. ČSSD totiž chce na své záměry peníze například ze státního dluhu nebo z důchodů, které stát hradit musí.

Premiér Jan Fischer řekl, že poslanci ČSSD a KSČM schválenými pozměňovacími návrhy rozbořili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Ten umožnil snížit plánovaný schodek z 230 miliard na 163 miliard. Janota pro změnu hovořil o zklamání a pocitu marnosti. Podle něho nelze za současné politické situace dělat zásadnější změny ve veřejných financích.

Rozpočet podpořilo 81 poslanců, a to sociálních demokratů, k nimž se přidalo pět lidovců, čtyři zelení i čtyři nezařazení. Poslanci ODS vytáhli karty z hlasovacího zařízení, což mělo stejný význam, jako kdyby odešli ze sálu. Snížili tím potřebný počet hlasů pro prosazení rozpočtu na 58 a umožnili schválení rozpočtu. Poslanci hlásící se k TOP 09 hlasovali proti.

Premiér Jan Fischer ještě před závěrečným hlasováním apeloval na poslance, aby rozpočet podpořili, protože jinak by od ledna nastalo rozpočtové provizorium, které by poškodilo ekonomiku. ODS mu vyšla vstříc.

ČSSD přivítala schválení rozpočtu. Sociální demokraté tvrdí, že jejich návrhy nezvyšují státní dluh. Stínový ministr financí této strany Bohuslav Sobotka má za to, že vláda má ještě rezervy na příjmové straně. Jako příklad uvádí, že sněmovna již dříve neschválila přesun některých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty, ačkoli s ním již návrh rozpočtu počítal.

Zato pravicové strany ODS a TOP 09 se dostaly do sporu o odpovědnost za schválení rozpočtu. Obě to však shodně označily za vítězství populismu. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že hrozba rozpočtového provizoria nebyla tak strašná. Vláda podle něj mohla rozpočet přepracovat během týdne a poslanci by ho mohli schvalovat ještě uprostřed vánočních svátků.

Místopředseda ODS Petr Nečas ale tvrdí, že zklamala i TOP 09. "Navzdory všem proklamacím se zařadila mezi ty, kteří by klidně vyměnili budoucnost za okamžitou spotřebu a krátkodobé politické výhody," uvedl místopředseda ODS Nečas.

Podle ODS je "znetvoření" rozpočtu jasným zpochybněním této vlády a práce ministra financí. Česko tak podle občanských demokratů směřuje k prohloubení krize veřejného rozpočtu i ekonomiky.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda uvítal, že sněmovna souhlasila s pozměňovacími návrhy, které lidovci prosazovali. Šlo o peníze na sociální služby a příspěvek zemědělcům. Předseda zelených Ondřej Liška prohlásil, že bude požadovat v 1. čtvrtletí roku vyhodnocení plnění rozpočtu, a pokud bude pozitivní, tak by se měly tyto peníze primárně čerpat na platy učitelů.

Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident republiky Václav Klaus. Senát se jeho schvalováním nezabývá.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data