Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s snižuje rating závazků Řecka na stupeň „A2“, výhled negativní

Moody’s snižuje rating závazků Řecka na stupeň „A2“, výhled negativní

22.12.2009 9:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl dále rozšířen: Ratingová agentura Moody’s dnes přistoupila ke snížení ratingu Řecka. Hodnocení vládních dluhopisů bylo sníženo na stupeň „A2“ z dosavadního „A1“ s výhledem negativním. Krok Moody’s navazuje na rozhodnutí agentury z 29. října, kdy podrobila řecký rating přehodnocovacímu procesu a již tehdy avizovala možný donwgrade.

Moody’s zdůvodňuje snížení ratingu otázkou „rizika dlouhodobé solventnosti vlády“. „problém řeckého vládního dluhu nemůže být vyřešen pouze růstem jako takovým,“ uvedla analytička Moody’s Satan Carlsonová. Problémy země podle ní stojí na „chronicky slabých institucích, což vrhá stín na schopnost vlády zavést přísná fiskální opatření v zájmu udržitelnosti vládního dluhu pod kontrolou,“ uvedla.

Snížení ratingu od Moody’s o jeden stupeň je mírnější než v případě Fitch a Standard & Poor’s, které snížily hodnocení shodně o tři stupně na „BBB+“ 8. prosince a 16. prosince tohoto roku, v případě Standard & Poor’s již podruhé v tomto roce. Dnešní snížení z „A2“ na „A1“ by odpovídalo u obou uvedených agentur stupni „A“ z předchozího „A+“, naopak pokud by Moody’s snížila rating také o tři stupně, hodnocení dle jejího žebříčku by bylo „Baa1“.

Goldman Sachs dříve upozornila, že Moody’s má „v rukou“ přístup Řecka k financování od ECB, pokud by ta obnovila standardní předkrizová pravidla pro poskytování kolaterálů (více zde). Moody’s je tak jedinou ze tří největších ratingových agentur, která ponechala hodnocení v pásmu A, dva stupně nad hodnocením S&P a Fitch a pět stupňů nad neinvestičním pásmem. „Řecko se velmi pravděpodobně nebude potýkat s problémy s krátkodobou likviditou a financováním, dokud ECB (v rámci Evropského systému centrálních bank) nepřikročí k neobvyklému kroku, kdy by dluh svého členského státu prohlásila za nevhodný pro kolaterály na bankovní operace,“ upozornila Moody’s, avšak s tím, že toto riziko považuje za v tuto chvíli vzdálené.

Na zprávu reagovaly dalším růstem výnosy řeckých vládních dluhopisů. Tento měsíc vzrostly již o 100 bazických bodů nad 6 procent, poprvé od března tohoto roku (k 18. 12. to bylo 70 bps a 5,7 %). Rozdíl mezi výnosem klíčových dluhopisů řecké vlády splatných za deset let proti klíčovým dluhopisům německé vlády se po snížení ratingu zvýšil o tři základní body na 283 bodů. Před premiérem Georgem Papandreou stojí úkol dostat schodek vládních financí z aktuální úrovně 12,7 procenta HDP do roku 2013 pod cíl Evropské unie, kterým jsou 3 procenta HDP.

Šéf řeckého úřadu pro správu státního dluhu Spyros Papanicolaou řekl, že snížení ratingu by Řecku mohlo příští rok i pomoci. "Našemu úřadu to v roce 2010 pomůže realizovat plán výpůjček. Trhy poznají, že ceny řeckých dluhopisů klesly až příliš a já očekávám, že rozdíly ve výnosech dluhopisů se do budoucna vrátí k normálu," řekl.

(Zdroj: Moody's, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data