Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ne díky štěstí, ale díky lekcím z minulosti je Čína odolná a roste

Ne díky štěstí, ale díky lekcím z minulosti je Čína odolná a roste

07.01.2010 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Zdá se, že nejhorší z krize je již překonáno. Při zpětném pohledu na rok 2009 vidíme, jak se na rozvinutých i rozvíjejících se trzích vynořují povzbuzující známky ekonomického oživení. Přesto, díváme-li se kupředu, zůstávají v mnoha oblastech velké nejistoty a výzvy.

Na celém světě se objevuje řada signálů, které ukazují, že světová ekonomika nabrala směr k oživení. Zvyšuje se celosvětová produkce, světový obchod se také postupně odráží ode dna, v některých rozvinutých ekonomikách je znát pomalejší tempo ztrát pracovních míst a na několika rozvíjejících se trzích dochází k posílení domácí poptávky. Mezi několik nejdůležitějších překážek dalšího oživení patří následující:

Za prvé: Vývoj napříč různými regiony a odvětvími je stále dosti nevyrovnaný. Za druhé: Růst je zejména odrazem politiky „kvantitativního uvolňování“, dosud nezaznamenaných fiskálních stimulů a cyklu zásob. Dopad těchto faktorů se v roce 2010 nevyhnutelně sníží. Za třetí: Globální finanční trhy jsou nadále citlivé na rozličné šoky a následnou ztrátu důvěry, jak ukazuje nedávná dubajská krize. A konečně: Řada vlád se nachází pod obrovským tlakem, aby zůstaly tváří v tvář mimořádně vysoké úrovni veřejného dluhu solventní.

Z hlediska řady lidí stojí Čína v popředí globálního oživení. Rok 2009 čínská ekonomika úspěšně zakončila s více než 8% růstem HDP. Po cenových poklesech kapitálový i realitní trh v Číně výrazně rostou. Banky jsou často chváleny za svou kapitálovou sílu a kvalitu aktiv, stejně jako za schopnost vyhnout se celosvětovému šoku nedostatku likvidity. Avšak i přes tento růžový pohled čelí Čína nemalému množství výzev. Ekonomický růst poháněl převážně vládní stimul ve formě narůstajících investic do infrastruktury a masivní navýšení objemu bankovních půjček, ne pozitivní obrat v oblasti exportů nebo „organická“ spotřebitelská poptávka. V prvních 10 měsících roku 2009 banky do ekonomiky napumpovaly téměř 9 biliónů juanů (1,32 biliónů dolarů); což představuje 34% meziroční nárůst.

Se silným růstem cen nemovitostí a akcií také hrozí, že se objeví strukturální bubliny. Hlavní čínské exportní trhy zůstávají slabé. Ačkoliv spotřebitelské výdaje do určité míry ekonomice pomáhají, čínský málo vyvinutý systém sociální podpory stále domácí poptávku omezuje a ta tudíž nemůže při generování růstu Číny převzít hlavní roli.

Po asijské finanční krizi roku 1997 se čínská vláda rozhodla změnit čínský bankovní systém razantními kroky zaměřenými na posílení bankovního kapitálu, schopnost absorbovat ztráty, zlepšení vedení bank a jejich managementu rizika. Tyto snahy vedly k částečnému zlepšení odolnosti jednotlivých institucí a bankovního systému jako celku.

Když Čínu zasáhla poslední finanční krize, 99 % bankovních aktiv držely banky, které měly vyšší než požadovaný kapitál a jejichž investice do zahraničních toxických aktiv byly zanedbatelné. Takto pevná pozice čínským bankám umožnila, aby v době, kdy řada dalších zemí trpěla problémy na úvěrovém trhu, napumpovaly do ekonomiky likviditu.

V dosažení čínských ekonomických cílů roku 2009 hrály banky nepochybně hlavní roli. V roce 2010 budou pokračovat ve své důležité funkci zajišťování makroekonomických cílů stabilizace růstu, stimulace spotřeby a optimalizace struktury ekonomiky. Dokonce i když agresivní půjčování bankovní kapitál negativně zatíží, jednotlivé instituce a celý sektor jsou nyní více než přiměřeně kapitalizovány.

V pozici regulátorů máme rovněž povinnost zabývat se ekonomickým vývojem a v případě potřeby okamžitě jednat. Když byla v některých sektorech či regionech zjištěna nadbytečná kapacita, vydali jsme pro banky upozornění týkající se potenciálního rizika spojeného s financováním tamních projektů. A podobně, když jsme zjistili, že bankovní půjčky jdou směrem ke spekulacím na realitních a akciových trzích, postupovali jsme tak, abychom tento vývoj zastavili. Mezitím se banky podporují ve financování spotřebitelských výdajů, v podpoře rozvoje venkova a malých a středních podniků, zlepšení zdravotní péče a systému sociálního zabezpečení a snížení znečištění a úspor energie.

Při pohledu zpět vidíme, že čínská ekonomika a finanční sektor dobře odolaly bouři uplynulých dvou let. Nemohlo za to štěstí, ale lekce z minulosti. Kritici často říkají, že jediná věc, kterou se lidé z historie naučí, je ta, že se lidé z historie nenaučí nic. Je načase to změnit.

Autorem článku je Liu Mingkang, předseda čínské Rady pro regulaci bank.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
  •  
    07.01.2010 13:10

    Těmi lekcemi myslí taky Velký skok nebo Kulturní revoluci? Jinak PR kecy soudruha žluto-komouše. Ale Kalka mu to bude žrát i s otrubama.
    Varel Buffet
  •  
    07.01.2010 9:53

    Čína jednou dopadne špatně. Doplatí na svou chamtivost. Pohřbí spoustu podnikatelů a firem. Roky: 2010 - 2015.
    Zdravý rozum
    • Jiny rozmer
      07.01.2010 11:20

      To neni chamtivost, to je volny trh, ktery se - ztelesnen firmami celeho sveta - nemuze nabazit cinskeho trzniho potencialu pro prodej tam a levnych vyrobnich nakladu pro patricny zisk u sebe, mnohdy aby mohl platit drahe zamestnance ve svem regionu a nesnizovat jejich stavy. Dokud bude v Cine regulace jako doposud, nemusi se svet bat. Krize Cine spis asi pomohla, zbytek sveta pak diky obchodnim vztahum s Cinou jiz mnoho let udrzuje socialni smir (retorika mnohdy opacna). Svet se zacne bat, az se zacne bat Cina. ... Cina se nekolik let boji o sve investovane uspory, zacala potapet USA diverzifikaci svych kapitalovych investic. USA ted nutne potrebuji prilakat kapital zpet. Obama neprimo sdelil, ze rozvoji obchodu mezi Evropou a Cinou po krizi nebude prihlizet se zalozenyma rukama a jednim vrzem obklicil nejvetsi svetove zasoby ropy (Jemen a Somalsko je totez co Suez, ale z druhe strany; Afghanistan do trianglu byl pred mesicem posilen o 30% vojaku). Dnes si ani Amici nedovoli vyvolat otevrenou valku. Naproti tomu potirat terorismus schvaluje cele verejne mineni - kdo by to byl rekl, ze Obama za tak kratkou dobu ve funkci ucini tak zasadni vojenska rozhodnuti, ktera strategicky zcela zasadne ovlivni svetovy obchod.
      Mudrc
    •  
      07.01.2010 10:23

      Chamtivost? Az budes pracovat za mzdu Cinana, pochopis, ze to neni chamtivost. Chamtivost si predstavuji jinak. Chamtivost hledej jinde. Zajdi kuprikladu do nejake banky a opatrne se rozhledni kolem sebe, pak si kup nejaky derivat neceho hodne lukrativniho, treba neco odvozeneho od dluhu jine bance a casem pochopis, co je to chamtivost.
      lowend
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university